Βουτιά στα χρηματιστήρια λόγω εμπορικού πολέμου - 600 μονάδες χάνει ο Dow

Βουτιά στα χρηματιστήρια λόγω εμπορικού πολέμου - 600 μονάδες χάνει ο Dow

Μαζικό sell-off στη χειρότερη πτώση του έτους - Χάθηκε $1 τρισ. μέσα σε μια μέρα - Στο κόκκινο και οι 11 κλάδοι της Wall Street - Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές θα χτυπηθούν περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο - Έτοιμη να απαντήσει η ΕΕ σε πιθανούς δασμούς Τραμπ στα αυτοκίνητα

08472899ac6cdef9311d136c546b5364_XL
Την μεγαλύτερη βουτιά του 2019 καταγράφουν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται πλέον σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό.

Πάνω από 1 τρισ. δολάρια «έκαναν φτερά» σήμερα από τις αγορές, με τον παγκόσμιο MSCI All-Country να υποχωρεί κατά 2%.

Και οι 11 κλάδοι της Wall Street βρίσκονται στο κόκκινο, με σχεδόν 500 μετοχές του S&P 500 να υποχωρούν, αφότου η Κίνα ανταπέδωσε στα εμπορικά «πυρά» των ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο ορισμένους από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας.

Ενδεικτικά, βαριά «χαρτιά» όπως Boeing, Caterpillar και Apple υποχωρούν περισσότερο από 5%, ενώ ο Dow Jones χάνει σχεδόν 600 μονάδες (νωρίτερα 700).

Όμως και η Ευρώπη, η οποία μέχρι τώρα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές έχει καταγράψει πιο περιορισμένες απώλειες από τους εμπορικούς κραδασμούς (με εξαίρεση τις αυτοκινητοβιομηχανίες), ένιωσε σήμερα τον «πόνο» των δασμών με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί κατά 1,2% σε χαμηλό δύο μηνών στις 372,58 μονάδες.

Κλείσιμο
Η ΕΕ ανακοίνωσε πως έχει οριστικοποιήσει τη λίστα με τα αμερικανικά προϊόντα που θα στοχεύσει, σε περίπτωση που ο Τραμπ επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

Ποιες ευρωπαϊκές μετοχές θα χτυπηθούν περισσότερο από τον εμπορικό πόλεμο

Αυτοί είναι οι ευρωπαϊκοί κλάδοι με τη μεγαλύτερη έκθεση στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας:

--Μεταλλευτικές/κλάδος εξόρυξης όπως η βρετανική Kaz Minerals με 66% των πωλήσεών στην Κίνα

--Πολυτελή αγαθά: Οι Κινέζοι λατρεύουν εταιρείες όπως Kering, LMVH Moet Hennessy Lousi Vuitton και Cie Financiere Richemont

--Αυτοκινητοβιομηχανίες: Τόσο οι αμερικανικές όσο και οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι όλο και πιο εξαρτημένες από την κινεζικά αγορά, καθώς η ζήτηση σε Ευρώπη και ΗΠΑ φθίνει

--Ημιαγωγοί: Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή κατασκευάστρια μικροτσίπ, Infineon Technologies, οφείλει 40% των εσόδων της στην Κίνα

--Βιομηχανικά Χημικά προϊόντα: Η κινεζική αγορά θα καταλαμβάνει τις μισές πωλήσεις των βιομηχανικών χημικών προϊόντων του πλανήτη έως το 2030, σύμφωνα με την BASF.

--Φαρμακευτικές όπως η βρετανική AstraZeneca και η δανέζικη Novordisk με έκθεση 18% και 10% στην κινεζική αγορά αντίστοιχα.

Περισσότερες πληροφορίες στο Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης