Μανιάτης: «Κατέστρεψαν τη ΔΕΗ - Μας κόστισαν 7 δισ. €»

Μανιάτης: «Κατέστρεψαν τη ΔΕΗ - Μας κόστισαν 7 δισ. €»

«Εν όψει του κινδύνου χρεοκοπίας της ΔΕΗ, προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες τους» επισημαίνει για τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

manatis-kinal-we
«Η παραζάλη του σκαφάτου «κουρασμένου» πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και η διαχρονική ανικανότητα της κυβέρνησής του στον ενεργειακό τομέα, τους οδηγούν σε εκτός τόπου και χρόνου ανακοινώσεις, προκειμένου να περισώσουν την ανύπαρκτη πλέον αξιοπιστία τους, βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι. Κυρίως όμως, εν όψει του κινδύνου χρεοκοπίας της ΔΕΗ, προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις πολιτικές, αλλά και ποινικές ευθύνες τους».

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Μανιάτης απαντώντας ουσιαστικά σε όσα δήλωσε για την πορεία της ΔΕΗ ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης. Αναλυτικά στη δήλωσή του ο Γιάννης Μανιάτης σημειώνει:

«Με σημερινό Δελτίο Τύπου, ο Γ. Σταθάκης προσπαθεί να πει άρρητα ρήματα, με πλήθος ασυναρτησιών και κραυγαλέων ψεμάτων:

1. Έχουν το θράσος να μιλούν για τιμές ρεύματος, όταν η αλλοπρόσαλλη πολιτική τους στη ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των χρεών των πολιτών προς τη ΔΕΗ από 1,4 δις € το 2014, σε 2,8 δις € σήμερα. Δηλ. ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΑΝ οι πολίτες τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.

2. Καμία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν παρέδωσε σε «κοράκια» – κερδοσκοπικά funds τα χρέη των πολιτών προς τη ΔΕΗ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο προσέλαβε την εταιρεία του ξαδέλφου Τσακαλώτου ως εισπρακτική δικηγορική εταιρεία, αλλά ετοιμάζεται να εκχωρήσει σε διεθνή «κοράκια» χρέη των πολιτών ύψους 1,5 δις €, έναντι δανείου 300 εκατ. €.

3. Ενώ μειώθηκαν την περίοδο 2015-2016 κατά 800 εκατ. € τα κόστη της ΔΕΗ, λόγω της φθηνής τιμής πετρελαίου, καμία απολύτως μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ δεν υπήρξε προς τους πολίτες.

Κλείσιμο
4. Καταψήφισαν τη νομοθεσία μας για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (K.O.T.) το 2010, στο οποίο εντάξαμε πάνω από 600.000 φτωχές οικογένειες. Τώρα, το παρουσιάζουν ως δικό τους έργο.

5. Παρουσιάζουν ως δική τους μεταρρύθμιση το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όταν τους το παραδώσαμε έτοιμο το 2014 κι έκαναν 3 χρόνια να το νομοθετήσουν.

6. Παρέλαβαν τη ΔΕΗ με Χρηματιστηριακή Αξία 2,5 δις € και την κατάντησαν σήμερα στα μόλις 300 εκατ. €.

7. Καθυστέρησαν δύο χρόνια την Ηλεκτρική Διασύνδεση των Κυκλάδων, που είχαμε προκηρύξει, με αποτέλεσμα να πληρώσουν οι πολίτες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (Υ.Κ.Ω.), επιπλέον 150 εκατ. €

8. Παρατείνουν για δύο χρόνια την Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης, που θα ήταν έτοιμη το 2020, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί των πολιτών με επιπλέον 800 εκατ. € λόγω Υ.Κ.Ω.. Παράλληλα, λόγω της καθυστέρησης, η Κρήτη κινδυνεύει με black out.

9. Ξεπούλησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ σε επενδυτή, με μόλις 300 εκατ €, δίνοντάς του ταυτόχρονα, με ετεροχρονισμένη τροπολογία στη Βουλή, δικαιώματα μετόχου πλειοψηφίας. Θα μπορούσαν με το δικό μας σχέδιο να εισπράξουν 650 εκατ. €. Απώλεια 350 εκατ. € για τον Έλληνα πολίτη.

10. Έσυραν τη ΔΕΗ σε διαγωνισμό παλαιών αντιοικονομικών Λιγνιτικών Μονάδων, με αποτέλεσμα να μην εμφανιστεί ουσιαστικά κανένας(!) ενδιαφερόμενος και ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος. Παρά το γεγονός ότι τους μισούς από τους 1.200 εργαζόμενους, προέβλεπαν να τους απορροφήσει η υπόλοιπη εταιρεία, δηλ. μειώνοντας κατά 50% το μισθολογικό κόστος.

11. Αγνόησαν απολύτως την επερχόμενη αύξηση των τιμών εκπομπών των ρύπων, που από 5€/τόνο το 2014, έχει φτάσει σήμερα τα 22€/τόνο. Παρά το γεγονός ότι όλες οι κυβερνήσεις γνώριζαν πως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, θα υπήρχε σημαντική αύξηση στο κόστος εκπομπών ρύπων. Σκόπιμα η ιδεοληψία τους οδήγησε την εταιρεία σε ζημία, μόνο για τις Μονάδες που βγήκαν σε διαγωνισμό, επιπλέον 342 εκατ. € σε μια τριετία.

Η «Μικρή» ΔΕΗ, η μεγαλύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που έγινε ποτέ σε ελληνική επιχείρηση, για την οποία είμαι περήφανος που έχει την υπογραφή μου ως υπουργού Ενέργειας, προέβλεπε την πώληση του 30% του δυναμικού της ΔΕΗ, με ταυτόχρονη απαλλαγή της από το 30% των δανείων, των χρεών, του μισθολογικού κόστους, αλλά με ταυτόχρονη είσπραξη 2 δις € ρευστό στα ταμεία της εταιρείας κι άλλα 2 δις € σε επενδύσεις της εθνικής οικονομίας. Οι Αλ. Τσίπρας – Γ. Σταθάκης, αντί γι’ αυτό, ξεπούλησαν το 50% της πελατείας, δηλ. το 50% των εσόδων, το 50% των κερδών, κρατώντας όμως το 100% των χρεών και δανείων, το 100% του μισθολογικού κόστους. Και όλα αυτά με μηδενικό αντάλλαγμα. Πράγματι, εκχώρησαν το 50% των κερδών της εταιρείας στους ανταγωνιστές της, έναντι μηδενικού ανταλλάγματος. Αν αυτό δεν είναι το επιστέγασμα του οικονομικού εγκλήματος, τότε τι άλλο είναι; Με απλά λόγια, ενώ με τη δική μας «Μικρή» ΔΕΗ, το 30% της εταιρείας θα έφερνε 4 δις € στην εθνική οικονομία, αντίθετα το ξεπούλημα του 50% του Τσίπρα, φέρνει μηδέν (0) € στην εθνική οικονομία και μηδέν (0) € στη ΔΕΗ, με ταυτόχρονη απώλεια των μισών εσόδων της. Επιπλέον, λόγω ανταγωνισμού, θα υπήρχαν σημαντικές μειώσεις τιμολογίων προς τους πολίτες. Επαναλαμβάνω, οι ευθύνες είναι και ποινικές, γιατί ενώ ήξεραν, σκόπιμα οδήγησαν την εταιρεία στο χείλος της καταστροφής.
13. Τους παρέδωσα την εταιρεία με κέρδη 90 εκατ. € το 2014 και την κατάντησαν να έχει ζημιές 900 εκατ. €.

14. Η εταιρεία δανειζόταν μέχρι και το 2014 με καλύτερο επιτόκιο από αυτό του ελληνικού δημοσίου. Τώρα, για να τη δανείσουν οι τράπεζες μόλις 200 εκατ. €, ζήτησαν ως ενέχυρο τις μετοχές της θυγατρικής της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», του ισχυρού όπλου της εταιρείας, για να εισέλθει στην αγορά των ΑΠΕ. Αντίστοιχα, πριν λίγους μήνες, για δάνειο 300 εκατ. €, ζήτησαν ενέχυρο τα μελλοντικά έσοδα της ΔΕΗ από μεγάλους πελάτες. Ποτέ δεν έχει υποστεί τέτοιο χρηματοοικονομικό εξευτελισμό η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση των Βαλκανίων.

15. Αγόρασαν με σκανδαλώδη τρόπο την εταιρεία EDS, του Αντιπροέδρου του Ζάεφ στα Σκόπια, χωρίς ποτέ να δικαιολογήσουν την απόφασή τους αυτή.

16. Είναι ανίκανοι να διενεργήσουν το διαγωνισμό των 80 εκατ. € για τους 170.000 Έξυπνους Μετρητές, που τους παραδώσαμε έτοιμο, ο οποίος θα φέρει εξοικονόμηση έως 20% στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

17. Επιβάρυναν την εταιρεία με 1 δις €, όπως ομολογεί η διοίκησή της, λόγω της αλλοπρόσαλλης πολιτικής τους στη χονδρική πώληση ενέργειας ΝΟΜΕ και τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

18. Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ κόστισε συνολικά στη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία πάνω από 7 δις €. Το κόστος αυτό επιβαρύνει τον Έλληνα πολίτη.

Τελικά, Μωραίνει Κύριος…»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης