Airbnb: Στο «τραπέζι» αρμοδιότητες στους δήμους για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

airs

Θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης - Στο 5,5% το ποσοστό των κατοικιών που μισθώνονται βραχυχρόνια στην Αθήνα, ήτοι 90.000 σε σύνολο 1,6 εκατ. ενοικιαζομένων κατοικιών

Οι δήμοι σε δημοφιλείς- κυρίως νησιωτικούς- προορισμούς, που αντιμετωπίζουν περισσότερα ζητήματα όσον αφορά τον τομέα της κατοικίας και της στέγασης θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες.

Αυτή είναι μία από τις προτάσεις που φαίνεται να έχουν πέσει στο «τραπέζι», όσον αφορά την πολυσυζητημένη πλέον «ρύθμιση» της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, πέραν της εφαρμογής του Μητρώου Ακινήτων όπου πάνω από 51.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 μέχρι σήμερα, τα σπίτια που διαθέτουν προς μίσθωση σε τουρίστες μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες (Airbnb, Homeaway, booking.com κ.α.).

Το θέμα των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκπρόσωποι του κλάδου, μέσω του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού (ΣΟΔΙΑ) και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων - Κατοικιών (ΣΙΕΕΔΚΕ) ο οποίος προσφέρει υποστήριξη στα μέλη του που ασχολούνται με την διαχείριση ακινήτων σε βραχυχρόνια μίσθωση. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, τέθηκε επί τάπητος το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων και δή σε σχέση με τον αντίκτυπο στον τομέα της στέγασης και της κατοικίας. Σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να λάβει κανένα μέτρο χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει και να έχει ζητήσει και την άποψη των ιδιοκτητών που ασχολούνται με την εν λόγω δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αιφνιδιασμό».

Σημειωτέον ότι στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, πέραν του κ. Καρίμαλη, συμμετείχαν οι κ.κ. Νίκος Σκορίνης, υπεύθυνος τομέα Οικονομίας & Ανάπτυξης και μέλος Πoλιτικής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ και Παναγιώτης Αρανίτης από το τμήμα Τουρισμού του κόμματος.

Στο μείζον θέμα που απασχολεί άπαντες αυτή την στιγμή, ήτοι το ζήτημα των περιορισμών, πέραν των φορολογικών ρυθμίσεων, σκοπός του κυβερνητικού επιτελείου είναι, όπως ειπώθηκε, να δοθεί το δικαίωμα μέτρων περιορισμού τοπικά στους δήμους οι οποίοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν ζητήματα στέγασης. Ενδεικτικά στους δήμους που συζητήθηκαν ήταν τα τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος και το Ρέθυμνο, προορισμούς όπου έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγες περιπτώσεις κατά τις οποίες δημόσιοι λειτουργοί, καθηγητές, δάσκαλοι αλλά και φοιτητές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στέγασης για μακροχρόνιες ενοικιάσεις, ιδιαίτερα προς το τέλος της θερινής σεζόν. Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, «ακόμη και πρίν από την οριστική απόφαση, θα γίνεται μια μελέτη με στοιχεία κοινά αποδεκτά και προτάσεις που θα εξετάζονται κατά περίπτωση».

Το θέμα της «χωρικής συγκέντρωσης» του φαινομένου Airbnb σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας, αλλά και στους προορισμούς της Σαντορίνης, της Μυκόνου, των Χανίων, του Ρεθύμνου και της Ρόδου είχε θέσει ο πρόεδρος του ΕΟΤ και στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη για τον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι δε θα πρέπει να δαιμονοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση, η οποία ήταν από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην άνοδο του τουρισμού της Αθήνας. Ο ίδιος είχε τοποθετήσει το ποσοστό των κατοικιών που μισθώνονται βραχυχρόνια στο 5,5% περίπου επί του συνόλου, ήτοι κοντά στις 90.000 σε ένα εκτιμώμενο σύνολο 1,6 εκατ. ενοικιαζομένων κατοικιών.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ ΠΑΣΟΚ

ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΟΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ, ΗΔΗ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ. ΟΧΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟΥΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ 200 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ.

skgm

Ποιος βλακας ειχε αυτην την ιδεα ? Μηπως να περνουμε και αδεια απο το Μαξιμου πριν νοικιασουμε ? Ρε δεν πατε καλα.. Δεν πατε καθολου καλα.!!!

MARIO

Πηγαίνουμε σε ρύθμιση τύπου "δεν θα έχεις το σπίτι airbnb αλλά θα το νοικιάσεις στο μετανάστη που θα σου φέρουμε"

Και ποιός τους είπε

ότι αν σταματήσω το airbnb θα αρχίσω να νοικιάζω σε μόνιμους ενοικιαστές? Έχω φάει τέτοια τρελά φέσια από εκ πεποιθήσεως μπαταξήδες που απλώς θα τα κλειδώσω και θα τα δηλώσω κλειστά. Τουλάχιστο έτσι δε θα μπαίνω μέσα. Δεν υπάρχει τρόπος να με κάνουν να διαθέσω την περιουσία μου όπως θέλουν οι άλλοι.

Nαι

Aκριβώς

agma

Υπαρχει φιλε μου.. Θα ζηταμε 12 νοικια + τα αναμενομενα εξοδα κοινοχρηστων προκαταβολικα.. Φυσικα το ρολοι του ηλεκ. ρευματος θα ειναι στο ονομα του ιδιοκτητη... Οποιος δεν θελει να παει να μεινει στο camping.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης