Α' κατοικία: «Κουρεμένο» το πλαίσιο για την προστασία των δανειοληπτών

Α' κατοικία: «Κουρεμένο» το πλαίσιο για την προστασία των δανειοληπτών

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου

tsakala
Σε ένα αρκετά «κουρεμένο» πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη φαίνεται ότι καταλήγουν κυβέρνηση και θεσμοί.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες. Ωστόσο, σοβαροί κυβερνητικοί και θεσμικοί παράγοντες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πιθανότητες το Μέγαρο Μαξίμου να αγνοήσει τους θεσμούς και να νομοθετήσει μονομερώς. Εκτιμούν λοιπόν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα δυναμιτίσει τη σχέση της με τους δανειστές, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο την επιστροφή περίπου 1 δισ. από τα κέρδη ομολόγων των κεντρικών τραπεζών, αλλά και τα σχέδια πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, όπως και την αξιολόγηση της οικονομίας από τους διεθνείς οίκους.

Σύμφωνα με πηγές από την πλευρά των δανειστών, έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο και παραμένουν ανοικτά μόνο συγκεκριμένα θέματα, τα οποία εκτιμάται ότι θα κλείσουν σε πολιτικό επίπεδο. Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, οπότε και ανάλογα με τις εξελίξεις στο ΕuroWorking Group θα γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο προστασίας μειώνεται σημαντικά σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που έθετε κάτω από την ομπρέλα του δάνεια 11 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, πάντως, δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν με ακρίβεια πόση θα είναι αυτή η μείωση πριν από την τελική διαμόρφωση του νέου πλαισίου. Ταυτόχρονα, υπάρχουν παρεμβάσεις των θεσμών σε ζητήματα που παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι τράπεζες, όπως η επιδότηση έως και 33% της δόσης του δανείου, καθώς ποντάρουν ότι θα εξυγιανθούν προβληματικά δάνεια.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι το καθεστώς της επιδότησης είναι συγκεχυμένο και ασαφές και θέτουν ζήτημα τόσο χρονικής διάρκειας όπου θα χορηγείται η επιδότηση όσο και παρακολούθησης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη. Ανοικτό είναι και το ζήτημα της διάρκειας ζωής που θα έχει το νέο πλαίσιο. Ενα σύνθετο ζήτημα που επίσης απασχολεί τους θεσμούς είναι η ύπαρξη δύο ταχυτήτων μεταχείρισης για τους ευάλωτους δανειολήπτες, καθώς ο νόμος Κατσέλη δεν καταργείται στο σύνολό του παρά μόνο συγκεκριμένες διατάξεις του. Κομβικό ζήτημα για την κυβέρνηση, που συγκεντρώνει πολλές αντιδράσεις από τους δανειστές, είναι η επέκταση της προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης