Νέος νόμος Κατσέλη: Μονομερή ρύθμιση φέρνει η κυβέρνηση, έτοιμοι να «παγώσουν» την επιστροφή €1 δισ. οι δανειστές

euroworking_main01

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση

Σαφή προειδοποίηση ότι, εάν η τελική μορφή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν φέρει την έγκριση των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε θα «παγώσει» η επιστροφή των κερδών ύψους 970 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα και θα σταλεί εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στις αγορές έχει λάβει η κυβέρνηση.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αιφνιδιάστηκαν από την κυβερνητική διαρροή που ανέφερε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή και ότι μέχρι τότε θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος για την αποσαφήνιση τεχνικών λεπτομερειών. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Απριλίου, αλλά είναι προετοιμασμένοι και για το αντίθετο, διαμηνύοντας πως εάν υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις προδιαγραφές που θέτουν και στην τελική μορφή του νέου πλαισίου, τότε το Eurogroup μπορεί να «παγώσει» την επιστροφή των κερδών των ομολόγων.

Παρότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα 970 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της, η εξέλιξη αυτή θα στείλει πολύ αρνητικό μήνυμα στις αγορές και θα χαλάσει το κλίμα συνεργασίας με τους Ευρωπαίους, οι οποίοι έχουν καταστήσει σαφείς ότι δεν θα υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Επισημαίνεται ότι το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη θα μπει στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα εκδώσει σχετική γνωμοδότηση, ενώ απαιτείται επίσης η έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για την κρατική επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων.

Οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών επικεντρώνονται τόσο στην περίμετρο των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (οι θεσμοί ζητούν αυστηρότερα κριτήρια) όσο και σε τρία κομβικά ζητήματα:

1. Το δημοσιονομικό κόστος του νέου νόμου Κατσέλη. Όπως επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο μιλώντας σε συνέδριο της Κομισιόν και του ΙΟΒΕ στην Αθήνα, το δημοσιονομικό κόστος (από την κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων) θα φθάσει τα 800 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας, «ποσό που δεν είναι μικρό». Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεται η έγκριση της DG Comp ότι η επιδότηση δεν αποτελεί κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

2. Την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη πρώτης κατοικίας στο νέο πλαίσιο. Οι θεσμοί επιμένουν ότι τα όρια ένταξης για αυτή την κατηγορία θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους δανειολήπτες. Επιπλέον, θεωρούν ότι υπάρχει ζήτημα «ηθικού κινδύνου», εάν η κυβέρνηση δεν διασφαλίσει ότι δανειολήπτες που διαθέτουν άλλα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) θα πρέπει να τα ρευστοποιήσουν, προτού τύχουν προστασίας για την πρώτη κατοικία.

3. Τα «βαρίδια» που κληροδοτεί ο νόμος Κατσέλη. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η επανάληψη των παθογενειών του νόμου Κατσέλη στο νέο πλαίσιο, ώστε να μην βρουν και πάλι προστασία οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», καταφεύγοντας στα Δικαστήρια και κερδίζοντας χρόνο. Οι θεσμοί θα ήθελαν να καταργηθούν οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη που παραμένουν σε ισχύ και δίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να προσφύγουν στο δικαστήριο, εάν απορριφθούν από το νέο πλαίσιο προστασίας, διασφαλίζοντας τη μη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τους.

ΣΧΟΛΙΑ (18)

ΚΩΣΤΑΣ Κ

Ετοιμάζουν ηρωική έξοδο. Θα το παίξουν άντρες και θα πάνε για εκλογές στο τέλος Μαΐου ελπίζοντας να περιορίσουν την ήττα.

Πατριώτης

Συμφωνώ με την Νικολέτα κάπως έτσι λειτουργούν οι εβραίοι ο ένας για όλους και όλοι για τον έναν...αν και μένω με ενοίκιο στο περιστέρι προτιμώ να με φορολογήσει το κράτος λιγάκι παραπάνω αρκεί να μην χάσει ο συναθρωπος .ου την μεζονέτα του στην Κηφισιά

@Νικολέτα (και καλά......)

Για να έχουμε το καλό ερώτημα.....από που προκύπτει ότι αν χάσουμε το 1 δις, αυτομάτως σώζονται και τα σπίτια του κοσμάκη?? Τι είδους νοητικό άλμα είναι ετούτο?? Ίσα ίσα που με την αϋξηση της φορολογίας που προτείνεις θα βρεθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες με χρέη, αντιμέτωποι με την κατάσχεση του σπιτιού τους από την εφορία.....

Tasos

Αφού είναι έτσι, να αυξήσει το ΕΝΦΙΑ περισσότερο και να πάρουμε όλοι από ένα δάνειο να μην το πληρώσουμε και να είμαστε μια χαρά! Ξεχνάς ότι οι φόροι πληρώνονται από εμάς; Μόνο που ότι και να κάνει, σε λίγες μέρες θα πρέπει να αρχίσει να οργανώνει τις καταλήψεις και τα γνωστά μιας και καρέκλα γιόκ!

ΚΟΥΛΗΣ 4 ΕΒΕΡ

ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΡΘΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΕ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΤΟΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΛΟΙ ΠΛΕΟΝ.ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΥΡΙΖΑ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ

Νικολέτα

Καλυτερα να χασει η ελλαδα το ενα δις παρα να παρουν οι τραπεζιτες τα σπιτια του φτωχου λαου .....το ενα δις θα μπορουσε η κυβερνηση να το εισπραξει σπο εμας αυξανοντας το ενφια κατα30% ώστε να μην μπορούν οι δανειστές να μας εκβιάζουν πιστεύω ότι οι περισσότεροι συμφωνούν μαζί μου

Ανάλυση είδησης

Εννοείται ότι συμφωνούμε μαζί σας αγαπητή Νικολέτα. Έχετε απόλυτο δίκιο. Π. Ε. Σ. Κ. (Πανελλήνια ένωση στρατηγικών κακοπληρωτων).

DHMIOI FTOXWN PROSTATES LAMOGIWN

Νοοτροπία που μας έφερε σε αυτά τα χαλια ..νοοτροπία καφενείου και προδοσίας των μελλοντικών γενεών..σε μια χωρα που η μαύρη και αδήλωτη εργασία είναι εθνικό σπορ POLAL LAMOGIA το παίζουν φτωχοί...Νικολέτα είσαι δήμιος των φτωχών με αυτή την νοοτροπία και αυτό το σχόλιο..στην ελλάδα ζεις και ξέρεις ποσα λαμόγια δεν πληρώνουν και τα φορτώνεται η νεολαία των 700 euro ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚA ΈΧΟΥΝ ΑΝAΓΚΗ ΜΈΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΈΞΩ ΓΙΑΤΊ ΤΑ ΚΌΜΜΑΤΑ ΚAΝΟΥΝ ΨΗΦΟΘΗΡΊΑ ΚΑΙ ΤΊΠΟΤΕ AΛΛΟ..εάν είσαι νέα είσαι κουτή εάν είσαι μεγάλη έχεις από τα γραφόμενα σου νοοτροπία λαμόγιου..Το δεν πληρώνω των χαμένων αχρηστων δημαγωγών σε μια χωρα που ψηφίζει 95% "καπιταλιστιοκη" διαχείριση θα το πληρώσουν οι μελλοντικές γενιές χρυσαφι..

xaxaxa

Να τα πάρει από εσένα από εμένα αρκετά πήρε. Οχι ρε δεν συμφωνούμε όλοι μαζί σου χώνεψε το και μην κάνεις όνειρα με την τσέπη των άλλων.

Τσακαβλωτος

Ειμαι μαζι σου και συμφωνω να βαλουμε τα γιδι. να ξανά πληρώσουν.

Χεχεχε

Και γιατί μόνο 30% αύξηση του ΕΝΦΙΑ; να το κάνει 70% να πληρώνουν μόνο τα κορόιδα όσοι δεν πήραν δάνειο.Αυτη η κυβέρνηση εξελίσσεται στη χαρά των κακοπληρωτων κοινώς μπαταξηδες.

ΕΓΩ Ο ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

ΕΙΜΟΥΝΑ ΠΟΥ ΕΙΜΟΥΝΑ ΣΤΟΥΡΝΟΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ!ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ!ΑΥΤΟ ΜΕ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ!

Α καλα

Ασε μας λύρα μου που ανακάλυψες και το Ίντερνετ και θες και να σχολιάσεις κιόλας. Ο φτωχός λαός να μην βάραγε δάνεια χιλιάδων ευρώ οι υπόλοιποι δηλαδή βλάκες ήταν που δεν δανειζόντουσαν από τράπεζες?

Τώρα να η σαλάτα

Μα τι διαλο ανακατεύονται οι θεσμοί αφου δεν εχουμε πια μνημόνια; Κάποιος μας λεει ψέματα και πολυ φοβάμαι οτι είναι οπως πάντα ο ιδιος

Στημενο θριλερ

παλι θα μας σερβιρουν,οτι ταχα θα νομοθετησουν μονομερως και με τσαμπουκα οι κατσαπλιαδες αλλά στο τέλος πάλι οι σκληροι σα βουτυρο δανειστες θα τους χαιδεψουν τα κεφαλακια

Μηπως καταλάθος

ζητησατε την γνώμη, ή συνεργαστήκατε με του Συλλόγους Δανειοληπτών ή Καταναλωτών???? Ή λάβατε υπ όψιν τις εκατοντάδες Δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της τραπεζικής αυθαιρεσίας ??? Δυστηχώςμόνο οι τραπεζικοί δικτάτορες αποτελούν τους συνεργάτες σας κατα την διαδικασία λήψεων αποφάσεων, με αξονα την νομιμοποίηση παράνομων οφειλών, ως προς το ύψος τουλάχιστων.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoik

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών βάζουν τέλος στα σενάρια για νέα περαίωση – Αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για αλλαγές στους φόρους ακινήτων για να μην προκύψουν επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες