Όλοι στην Attica Bank για δάνειο €100.000 τύπου... Πολάκη

Όλοι στην Attica Bank για δάνειο €100.000 τύπου... Πολάκη

Η Attica Bank ομολογεί ότι έδωσε το δάνειο των €100.000 στον Πολάκη - Η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση τράπεζα δεν απαντά πόσα προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια ύψους €100.000 έχει χορηγήσει - Eξηγήσεις έδωσε η διοίκηση της Attica Bank στην Τράπεζα της Ελλάδος

attika_main
Με μια ανακοίνωση 233 λέξεων η Attica Bank επιβεβαιώνει ότι χορήγησε δύο καταναλωτικά δάνεια ύψους €100.000 στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, όπως αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, αλλά αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα πόσα άλλα προσωπικά δάνεια τέτοιου είδους έχει χορηγήσει.

Στην ανακοίνωσή της, η κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank επισημαίνει ότι «κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα» και συμπληρώνει: «Όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες». Επί της ουσίας δηλαδή, η Attica Bank παραδέχεται ότι από το 2018 μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγήσει άλλο καταναλωτικό δάνειο τύπου Πολάκη σε κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο!

«Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά  πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Attica Bank. Ωστόσο, η κρατικά διορισμένη διοίκηση της Attica Bank παραβλέπει το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δεν είναι ιδιώτης αλλά δημόσιο πρόσωπο και η χορήγηση ενός τέτοιου δανείου σε πολιτικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μοιάζει άστοχη.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Attica Bank χαρακτηρίζει τα δύο δάνεια των 100.000 ευρώ που χορήγησε στον Παύλο Πολάκη σαν «τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα» ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης παραδέχονται εμμέσως ότι ουδείς άλλος πολιτικός έχει λάβει αντίστοιχο καταναλωτικό δάνειο από την τράπεζα! Καικυρίως, αποφεύγουν να διευκρινίσουν σε πόσα άλλα πρόσωπα έχουν δώσει τέτοια προσωπικά-καταναλωτικά δάνεια σαν αυτά που εκταμίευσαν για τον κ. Πολάκη και αποφεύγουν να εξηγήσουν ειδικά στοιχεία της χορήγησης -για παράδειγμα το επιτόκιο.

Με την ανακοίνωσή της, η σημερινή διοίκηση της Attica Bank κάνει λόγο για «στοχοποίηση της Attica Bank» και προσθέτει: «Εξυγιασμένη μπορεί να  επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας». Το ερώτημα είναι ωστόσο με ποια κριτήρια και για ποιο λόγο η Attica Bank επέλεξε να δώσει το καταναλωτικό δάνειο στον Παύλο Πολάκη και όχι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες την ενίσχυση των οποίων επικαλείται.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Attica Bank αναρτήθηκε πρώτα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη στη σελίδα που διατηρεί στο facebook ώρα 14:49. Η ανακοίνωση της τράπεζας εστάλη στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το οικονομικό ρεπορτάζ αρκετή ώρα αφού κοινοποιήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και συγκεκριμένα ώρα 15:25.

Διαβάστε την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Attica Bank:

«Αναφορικά με στοχοποιημένα δημοσιεύματα για δάνεια προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, η Attica bank ενημερώνει ότι τα συγκεκριμένα δάνεια (συνολικού ποσού 100 χιλ. ευρώ) αφορούσαν δύο (2) τυποποιημένα συνήθη δανειακά προϊόντα, που χορηγήθηκαν με την τήρηση όλων των εσωτερικών διαδικασιών, των χρηματοοικονομικών κανόνων και με επαρκείς εμπράγματες και προσωπικές εγγυήσεις.
Η χορήγηση έγινε με βάση αυστηρά  πιστοδοτικά όρια και με τυποποιημένα χαρακτηριστικά των ως άνω προϊόντων (επιτόκιο, διάρκεια, προβλεπόμενες ανά προϊόν εξασφαλίσεις), όπως τα προϊόντα αυτά διατίθενται στο ευρύ κοινό και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.
Η Attica Bank, κατά το έτος 2018 μέχρι και σήμερα, έχει χορηγήσει ικανό αριθμό και παρομοίου ύψους τέτοια δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, όπως δε προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, παρόμοια δάνεια σε πολιτικά πρόσωπα έχουν χορηγήσει και άλλες συστημικές Τράπεζες
Η Attica Bank επισημαίνει ότι από την ανάληψη της παρούσας Διοίκησης, η Τράπεζα εξυγιαίνεται συνεχώς έχοντας αυξήσει σημαντικά το ύψος των καταθέσεών της, μειώσει στο ελάχιστο τον δανεισμό της από τον ELA, μειώσει σημαντικά το λειτουργικό της κόστος και επιτύχει, προ φόρμα, συνολικό δείκτη φερεγγυότητας 16,2% και δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 35% (έναντι του μέσου όρου των λοιπών Τραπεζών που κυμαίνεται στο 40%).
Είναι λοιπόν άδικη η στοχοποίηση της Attica Bank, η οποία εξυγιασμένη μπορεί να  επιτελέσει το ρόλο της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενισχύοντας κατά το δυνατόν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ιδιώτες με όρους ελεύθερης αγοράς και στο μέτρο της τραπεζικής πρόνοιας».

Πολάκης: Δεν ήμουν στο ΕΣΥ, εργαζόμουν στον ιδιωτικό τομέα

Κλείσιμο
Για να δικαιολογήσει το καταναλωτικό δάνειο των €100.000 που ζήτησε και έλαβε από την Attica Bank, ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι τα εισοδήματά του μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 οπότε σταμάτησε να ασκεί το επάγγελμα του χειρουργού (λόγω της υπουργοποίησής του) ήταν διπλάσια και τριπλάσια από τα εισοδήματα που έχει από την ενασχόλησή του με την πολιτική.

Από το 2011 μέχρι το 2015 ο κ. Πολάκης ήταν δήμαρχος Σφακίων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις δηλώσεις πόθεν έσχες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας προκύπτει ότι κατά το έτος 2014 τα εισοδήματα του Παύλου Πολάκη ήταν 61.508 ευρώ (54.436 ευρώ ο υπουργός και 7.072 η σύζυγός του), το 2013 ήταν 51.648 ευρώ (45.141 ευρώ ο κ. Πολάκης και 6.507 η σύζυγός του), ενώ το 2012 ήταν 149.149 ευρώ (119.592 ευρώ ο κ. Πολάκης και 29.557 ευρώ η σύζυγός του). Δηλαδή ούτε διπλάσια ούτε τριπλάσια από την αποζημίωση που εισπράττει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως βουλευτής και υπουργός.

Με σημερινή του ανάρτηση στο facebook (στην ίδια που κοινοποίησε πρώτος-πρώτος την απάντηση της Attica Bank), ο κ. Πολάκης σημειώνει ότι δεν εργαζόταν ως γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά στον ιδιωτικό τομέα. «Και για ξεκαθαρίζουμε με τη λάσπη περι εισοδημάτων μου που τα υπολογίζουν με αλχημείες:ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2000 ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015 ΗΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ !! Δεν ημουν ποτέ στο δημοςιο συςτημα υγείας μετα που τελείωσα και την εξειδίκευση στη Μεθ (αυγουςτος 2000).Εκανα 13 αιτήσεις οπως εχω ξαναπεί ,αλλα δε διορίστηκα ποτέ !!!.....» αναφέρει.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν δημοσιοποιεί τα εισοδήματά του αυτά που δείχνουν ότι κέρδιζε τα διπλάσια ή και τριπλάσια από την σημερινή βουλευτική αποζημίωση που εισπράττει από το ελληνικό κράτος, ώστε ο καθένας να μπορεί να επαληθεύσει αν πράγματι επαληθεύεται ο ισχυρισμός του ότι πριν εμπλακεί με την πολιτική έβγαζε τα διπλάσια ή και τα τριπλάσια απ' ότι σήμερα (αν και την εποχή πριν το 2009 η πλειονότητα των Ελλήνων είχαν εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από τα σημερινά...).

Έκτακτη σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη νομιμότητα του δανείου Πολάκη

Στις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα του καταναλωτικού δανείου των €100.000 που έλαβε ο Παύλος Πολάκης από την Attica Bank. Η διοίκηση της Attica Bank έδωσε εξηγήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης