Άνοδος των ενοικίων στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες

Άνοδος των ενοικίων στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες

Αν και οι τιμές των μισθωμάτων στη ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός

ermou-enikoi1
Εχοντας υποστεί την απόλυτη κατάρρευση κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ενοίκια για τα καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης ήδη έχουν πάρει την ανιούσα, όπως ανοδική είναι και η ζήτηση για νέα καταστήματα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, σηματοδοτώντας μάλιστα και το comeback μεγάλων αλυσίδων.

Παρ' όλα αυτά, έστω κι αν οι τιμές των μισθωμάτων στη μεγαλύτερη και ακριβότερη εμπορική πιάτσα της Ελλάδας, την οδό Ερμού, έχουν αυξηθεί έως και 13% κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, στις δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας ο αριθμός των κενών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους παραμένει υψηλός, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά, παρά τα όποια σημάδια βελτίωσης, εξακολουθεί να κινείται σε δύο ταχύτητες. Και αν σε διεθνές επίπεδο οι προοπτικές των εμπορικών ακινήτων φαίνονται προβληματικές λόγω της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και της περιορισμένης ανάπτυξης φυσικών καταστημάτων των μεγάλων αλυσίδων, στην Ελλάδα ένας επιπλέον πονοκέφαλος αυτή τη στιγμή για την αγορά, ακόμη και σε άξονες διαχρονικής εμπορικότητας, προκύπτει και από τις επικείμενες αποφάσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τον σταδιακό περιορισμό του δικτύου τους μέσα στην επόμενη τριετία κλείνοντας εκατοντάδες καταστήματα.

Oι τιμές

Οσον αφορά τώρα τα ενοίκια για τις μεγάλες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Ερμού στο Σύνταγμα, η Βουκουρεστίου στο Κολωνάκι, η Σωτήρος στον Πειραιά και η Τσιμισκή στη συμπρωτεύουσα έχουν παρουσιάσει άνοδο σε ετήσια βάση, με την Ερμού, όπου έχει επανεμφανιστεί ο λεγόμενος «αέρας» και υπάρχει έλλειψη προσφοράς, να πρωταγωνιστεί. Σε Γλυφάδα, Κηφισιά και Χαλάνδρι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές, με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Proprius, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Cushman & Wakefield, στην Ερμού για καταστήματα προβολής το μηνιαίο μίσθωμα διαμορφώνεται στα 260 ευρώ ανά τ.μ. (με βάση τα νούμερα στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2018) έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 13% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ανοδο 6,7% έχουν σημειώσει τα μισθώματα στην οδό Σωτήρος στον Πειραιά φτάνοντας τα 80 ευρώ ανά τ.μ. για τα λεγόμενα καλά καταστήματα, ενώ στην Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, τα μισθώματα βρίσκονται στα 140 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα έχοντας αυξηθεί κατά 3,7% σε ετήσια βάση. Στο Κολωνάκι άνοδο παρουσιάζουν τα μισθώματα στα καλά σημεία της Βουκουρεστίου, φτάνοντας τα 200 ευρώ ανά τ.μ., από τα 180 ευρώ ανά τ.μ. πριν από έναν χρόνο, ενώ στάσιμα είναι τα ενοίκια στην Τσακάλωφ φτάνοντας τα 90 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης