Οι αυξήσεις φόρων «ρούφηξαν» το 25% της ανάπτυξης

tsakalotos_english

Φόροι δίχως τέλος από την κυβέρνηση για να κτίσει πλεονάσματα, να μοιράσει παροχές και να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων το 2019 - «Μυστικό της επιτυχίας» και το βαθύ «μαχαίρι» σε πληρωμές για συντάξεις, επικουρικά και εφάπαξ

Το «τερμάτισε» με τους φόρους η κυβέρνηση το 2018, για να κτίσει πλεονάσματα, να μοιράσει παροχές και να αποφύγει την περικοπή των συντάξεων το 2019. Για το «θηριώδες» πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 όμως, «κούρεψε» και πάλι την Ανάπτυξη και τα εισοδήματα, ενώ υπονόμευσε τα πλεονάσματα του 2019, καθώς το δημόσιο και ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα από εισφορές του 2018, αντισυνταγματικές και μη.

Μετά την διετία της νέας ύφεσης (2015-2016) η χώρα έχει μονίμως 10%-20% μικρότερη Ανάπτυξη, από όση προέβλεπε η ίδια η κυβέρνηση. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, καταθέτοντας τον Προϋπολογισμό του 2018, εκτιμούσε ότι το 2017 έκλεινε με Ανάπτυξη 1,6% και ότι το 2018 θα κατέγραφε Ανάπτυξη 2,5%. Αντ'αυτού, τον Δεκέμβριο του 2018 διαπιστώνει ότι κατά το 2017 το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικώς 1,5% και το 2018 κατά 2,1%. Για το 2019 προβλέπει αύξηση ΑΕΠ 2,5%, που δεν πέτυχε να την έχει το 2018.

Με 9% μικρότερη αύξηση του ΑΕΠ από όσο υπολόγιζε όμως, το 2018 η κυβέρνηση πέτυχε 50% μεγαλύτερη αύξηση φόρων! Και ενώ το ΑΕΠ της χώρας το 2018 αυξήθηκε κατά 700 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από το προσδοκώμενο, οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν κατά μισό δισ. ευρώ περισσότερο από το αναμενόμενο (1,4 δισ. αντί 900 εκατ. που προϋπολογιζόταν στον Προϋπολογισμό του 2018 εν συγκρίσει με τις εισπράξεις του 2017)! Έτσι το 1 στα 4 ευρώ της Ανάπτυξης κατέληξαν κατευθείαν για πληρωμές των φόρων φόρους: το ΑΕΠ το 2018 αυξήθηκε κατά μόλις 5,440 δισ. ευρώ αλλά οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. ευρώ.

Χάθηκε άλλος ένα μισθός

Με νέες μεθόδους αφαίμαξης των εισοδημάτων, που τέθηκαν σε εφαρμογή από 1.1.2018, εκατοντάδες χιλιάδες μισθοσυντήρητοι έχασαν πάνω από 500 ευρώ το χρόνο.
Τέτοια τα μέτρα του 2018 ήταν και τα εξής:

1. Αύξηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις: από την μισθοδοσία Ιανουαρίου του 2018 καταργήθηκε η έκπτωση 1,5% που ίσχυε στην παρακράτηση φόρου Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα λεφτά στην τσέπη κάθε μήνα για τους μισθοσυντήρητους, αλλά και μεγαλύτερες επιστροφές φόρων κατά την εκκαθάριση, που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2019 από τον Μάρτιο και μετά. Τις απώλειες κατά το 2018 ένοιωσαν και μισθοσυντήρητοι που ζουν με μόλις 650 ευρώ μικτά. Για τους περισσότερους αντιστοιχούσαν σε περίπου 5-8 ευρώ το μήνα (60-100 ευρώ το χρόνο) αλλά για υψηλότερα εισοδήματα ξεπερνούν τα 400 ευρώ.

2. Αυξήσεις 45%-50% στον ΦΠΑ: από το 2018 καταργήθηκαν οι εκπτώσεις που ίσχυαν στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και επιβλήθηκε ΦΠΑ 24%. Για κάθε 10.000 ευρώ που δαπάνησε ένα νοικοκυριό στα νησιά το 2018, έχασε περίπου 6% ή 600 ευρώ το χρόνο.

3. Καταργήθηκαν οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες: Πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (κυρίως ηλικιωμένοι συνταξιούχοι) έχασαν το όφελος των 76 ευρώ που γλύτωναν κατά μέσο όρο ο καθένας, κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

4. Αυξήθηκαν και άλλο οι εισφορές για τους αυταπασχολουμένους: από 1η Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές υπολογίζονται επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017.

5. Κόπηκε κι άλλο το ΕΚΑΣ: Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι είδαν νέα περικοπή στο ΕΚΑΣ. Σε σχέση με το 2017, οι κατωτατοσυνταξιούχοι έχασαν επιπλέον 28 – 31 ευρώ ο καθένας, ή περίπου 350 ευρώ το χρόνο.

6. Φόρος μέσω Airbnb: Αντιμέτωποι με την πληρωμή φόρου έως 45% βρίσκονται όσοι αποκτούν εισοδήματα από την ενοικίαση ακινήτων μέσω Airbnb, καθώς το 2018 ξεκίνησε το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τα ακίνητα που μισθώνουν μέσω της πλατφόρμας.

7. Φόροι στα Ξενοδοχεία: Από την 1η Ιανουαρίου 2018 επιβλήθηκε φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα. Για 5 διανυκτερεύσεις η επιβάρυνση φτάνει έως τα 15 ή και τα 20 ευρώ.

Αναλυτικά οι οικονομικές ειδήσεις στο Newmoney.gr

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (44)

ευαγγελια

τσακαλωτος ο μεγαλος μπακαλης της αγορας.κριμα τα γραμματα που σε μαθανε αξιολυπητε τεχνοκρατη κ ηρθες να τα εφαρμοσεις στην δικη μας πατριδα αισχος ψευτοεπιστημονα που σε ολα ειπες ναι μαζι με τον κοντο προδοτη

George

Τα μνημόνια αυτό ακριβώς σήμαιναν. Ότι ήμαστε κόκκινοι δανειολήπτες.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Κατά τη γνώμη μου η χώρα μας δεν πρέπει να παίρνει καθόλου δανεικά γιατί έτσι κι αλλιώς δε θα τα ξεχρεωσει ποτέ! Ας στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και ότι κανουμε. Στο κάτω κάτω τα δανεικά πάνε σε αυτοκίνητα και εξωχικα και δεν πέφτουν στην οικονομία της χώρας. Και όσον αφορά τα επιδόματα που λένε κάποιοι , καλό είναι να δίνονται γιατί έτσι κανείς δεν πεινάει και μειώνεται και η εγκληματικότητα!

George

Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να παίρνει δανεικά η χώρα. Όμως, αν αύριο το πρωί κοπούν τα δανεικά θα κοπούν και τα επιδόματα. Από πού νομίζεις δίνονται? 320 δισ. τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα 40 χρόνια μας κάνουν κατά μέσο όρο 8 δισ. τον χρόνο. Ποια επιδόματα χωρίς νέο δανεισμό? Εκτός αν μου πεις ότι το κράτος θα βρει άλλα 8 δισ. ετησίως από επιπλέον φορολόγηση (και θα γελάσει και το παρδαλό ερίφιο).

George

Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να παίρνει δανεικά η χώρα. Όμως, αν αύριο το πρωί κοπούν τα δανεικά θα κοπούν και τα επιδόματα. Από πού νομίζεις δίνονται? 320 δισ. τοκοχρεολύσια που πρέπει να πληρωθούν τα επόμενα 40 χρόνια μας κάνουν κατά μέσο όρο 8 δισ. τον χρόνο. Ποια επιδόματα χωρίς νέο δανεισμό? Εκτός αν μου πεις ότι το κράτος θα βρει άλλα 8 δισ. ετησίως από επιπλέον φορολόγηση (και θα γελάσει και το παρδαλό ερίφιο).

@λουλη

Απλά σε διαβάζω καιρό και μου ήρθε σήμερα να σου πω ότι είσαι ένα τίποτα και παιρνιέσαι για κάποιος.

Λούλης

Ε και γιατί με διαβάζεις καιρό αφού είμαι ένα τίποτα; Μήπως είσαι ο βαράτε με κι ας κλαίω;

Vagelis

Και η εσωτερικη υποτιμηση καλα κρατει επι Συριζα. Θελουν και να τους ξαναψηφίσουμε !

Συριζοκαμμενος

Εμας δεν μας νοιάζει η ανάπτυξη, μας νοιαζει μόνο να μοιράζουμε επιδόματα σε γυφτους και λαθρομετανάστες - μελλοντικούς ψηφοφόρους ..

Τεο7

Ποιους φόρους αφού δεν χτυπάει απόδειξης κάνεις. Το 24 όμως το εισπράττει κανονικά ο μάγκας. Δεν έβγαλες απόδειξη.κλείσιμο το μαγαζί αρχικά για 1 μήνα.

Τελικά

από ότι γίνεται φανερό επί καθημερινής βάσεως και ανεξαρτήτως κατηγορίας γεγονός, το οποίο εκνευρίζει ακόμα και τον πιο αναίσθητο στην κοινωνία που ζούμε, το αναρχικό τσιπρολόι απειλεί, ενεργεί και πράττει με σκοπό την εξαναγκαστική προώθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα αναρχικά λοιπόν ζώα, έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν την χώρα μπ@υρδέλο στην κυριολεξία, αγωνίζονται μονάχα για το πως θα βολευτούν οι ίδιοι και οι αναρχικές οικογένειες και παρέες τους, οικονομικά και επαγγελματικά μέχρι το εκούσιο σουτάρισμά τους από τον λαό. Ότι προλάβουν να αρπάξουν μέχρι το τέλος και να αποβάλλουν από πάνω τους την καταστροφή που προκάλεσαν στην Ελλάδα σε Εθνικό επίπεδο, σε Οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία και ΠΑΝΤΟΥ

Λούλης

Παιδεία, υγεία κλπ, τα συντηρούσες με δανεικά τόσες δεκαετίες! Γι αυτό και χρεοκόπησαν όλα τα νοσοκομεία και δεν έχουν ούτε γάζες. Ποια είναι η καταστροφή λοιπόν που σου προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;; Που έπαψε να παίρνει δανεικά; Σιγά την καταστροφή. Θα χρωστάμε λιγότερα. Επίσης, να στείλεις σε ιδιωτικό σχολείο τα παιδιά σου. Να κάνεις και ιδιωτική ασφάλιση διότι, εγώ βαρέθηκα να πληρώνω νοσοκομεία, σχολεία και δημόσιες παροχές για σένα.

και λεγε λεγε

βρε δε πα να λετε οτι θελετε , η αληθεια ειναι οτι 40 χρονια πασοκ και ν.δ εκλεβαν και ριξανε την χωρα στα ταρταρα και ο αλλος οπως θελετε πεστε τον σε 3 χρονια και απο τα μνημονια μας εβγαλε και αναπτυξη εφερε απο μια ριμαγμενη χωρα ... ολα τα αλλα ειναι απλα για να λετε για να ξαναρχισετε την μασα παλι ..... προσεψτε πως το γραφει ο εξυπνος δημοσιογραφος.... χαθηκε 25% απο την αναπτυξη ...δεν μας λεει ομως οτι εχουμε αναπτυξη.... που ειχαμε να δουμε αναπτυξη ποσα χρονια ...και οτι το υπολιπο 75% γυρναει στον λαο και δεν το τρωνε τα λαμογια ... ε?

mac

Πόσα πάιρνεις για να λές αυτές τις αρλούμπες ρε άσχετε?

Λούλης

Έτσι. Δεν υπήρχε ούτε παραγωγή ούτε ανάπτυξη. Μόνο δημοσιονομικά ελλείμματα δημιουργούνταν εδώ και 40 χρόνια. Αφού η Ελλάδα μόνο με δανεικά πορεύονταν. Οι γονείς μου (βιοπαλαιστές) ψήφιζαν εναλλάξ μια το ΠΑΣΟΚ και μια την ΝΔ και τελευταία ψήφιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα λέει πεινάνε. Ε, ας πρόσεχαν.

Α ... !

Πουσαι νιοτη πουδειχνες πως θα γινομουν αλλος

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dimitriou

Ο υποψήφιος στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου με το συνδυασμό του Κωνσταντίνου Κόλλια  μιλάει για την αποστολή του ΟΕΕ ως θεσμού που θίγει τα κακώς κείμενα, προστατεύει τα μέλη του και προωθεί στα κέντρα λήψης αποφάσεων νομοθετικές προτάσεις που διευκολύνουν το επιχειρείν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας

ipoik

Οι 5 μεγάλες τομές που φέρνει το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων μετά την ψήφισή του από τη Βουλή - Ποινές και κυρώσεις, εάν καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις

21
megaloyu_main_again

Την αισιοδοξία του για τις προοπτικές που έχει ο τραπεζικός κλάδος και η ελληνική οικονομία γενικότερα εξέφρασε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

9