Κωνσταντίνος Μακέδος: «Οι εκπτώσεις στα έργα καταστρέφουν τις υγιείς επιχειρήσεις»

Κωνσταντίνος Μακέδος: «Οι εκπτώσεις στα έργα καταστρέφουν τις υγιείς επιχειρήσεις»

Ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος μιλά για τις μεγάλες προκλήσεις και την ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με ενεργειακά projects, έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής αναβάθμισης και προώθηση των ΑΠΕ που μας οδηγούν στις νέες, ανθεκτικές πόλεις του μέλλοντος

Oik
«Το φαινόμενο των αλόγιστων εκπτώσεων πρέπει να εκλείψει οριστικά καθώς δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων, δεν διασώζει τους αναδόχους και καταστρέφει τις υγιείς επιχειρήσεις», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «business stories» ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος.

Ο επικεφαλής του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Eργων (ΤΜΕΔΕ) υποστηρίζει ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης καθώς το πεδίο είναι τεράστιο: έργα υποδομών, μεγάλα ενεργειακά projects, έργα αντισεισμικής και ενεργειακής αναβάθμισης, προώθηση των ΑΠΕ, καθώς και έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης. Ο κ. Κωνσταντίνος Μακέδος εξηγεί γιατί το ΤΜΕΔΕ αποτελεί τον πυλώνα στήριξης της ελληνικής επιχειρηματικότητας χιλιάδων μικρομεσαίων τεχνικών επιχειρήσεων και μελετητών, παρουσιάζει τη νέα σελίδα που γυρίζει με την ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών και μιλάει ως μέλος πλέον του Πανευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM.

- Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο τεχνικός κόσμος; Θεωρείτε ότι τα δύσκολα χρόνια της ύφεσης έχουν τελειώσει; Η ανάκαμψη, αν και αναιμική, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται να ανεβάσουμε ρυθμούς για να αρχίσουμε να αναπληρώνουμε τις μεγάλες απώλειες.

Ως κλάδος πρέπει να δημιουργήσουμε και να επιβάλουμε μια νέα κανονικότητα που οφείλει να είναι απόλυτα ταυτισμένη με τη νέα ηθική της βιώσιμης ανάπτυξης. Οχι μόνο με πρακτικές που θα διασφαλίζουν τη βέλτιστη σχέση κόστους - ποιότητας, αλλά και με έμπρακτη κατανόηση του δημοσίου συμφέροντος και του υγιούς ανταγωνισμού, με πρόκριση των έργων που μεγιστοποιούν το συνολικό αναπτυξιακό όφελος. Το φαινόμενο των αλόγιστων εκπτώσεων πρέπει να εκλείψει οριστικά καθώς δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων, δεν διασώζει τους αναδόχους και καταστρέφει τις υγιείς επιχειρήσεις.

- Τι πιστεύετε ότι θα βοηθήσει εργολάβους και μελετητές να γυρίσουν σελίδα;

Νέες προκλήσεις και ευκαιρίες ξεκλειδώνονται. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η επίτευξη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα περιγράφουν το καινούριο πεδίο όπου οφείλει να δραστηριοποιηθεί ο κλάδος μας. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης. Το πεδίο είναι τεράστιο: έργα υποδομών, μεγάλα ενεργειακά projects, έργα αντισεισμικής και ενεργειακής αναβάθμισης των υφιστάμενων υποδομών και του κτιριακού αποθέματος της χώρας, προώθηση των ΑΠΕ, καθώς και έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής, θωράκισης.

Αλλά κι αυτό πάλι δεν είναι αρκετό, καθώς καλούμαστε πλέον να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε όχι απλά κτίρια και υποδομές με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά τις νέες ανθεκτικές πόλεις του μέλλοντος, εφαρμόζοντας τις τελευταίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις που μας αποκαλύπτει με φρενήρεις ρυθμούς η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

- Πόσες εγγυητικές εξέδωσε το Ταμείο από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα και σε τι μεγέθους επιχειρήσεις; Πώς κύλησε κατά τη γνώμη σας η φετινή χρονιά για τον κλάδο των κατασκευών και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την επόμενη;

Σε συνθήκες τραπεζικής ασφυξίας ο ρόλος του ΤΜΕΔΕ είναι καθοριστικός για τη βιωσιμότητα και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου εκδόθηκαν 33.505 εγγυητικές επιστολές, εκ των οποίων ποσοστό 56% αντιστοιχεί σε κεφάλαια μικρότερα των 50.000 ευρώ, ενώ το 19% σε κεφάλαια από 50.000 έως 100.000 ευρώ. Αφορούν μικρές και μεσαίες εργοληπτικές και μελετητικές εταιρείες, φυσικά πρόσωπα, μηχανικούς και εργολήπτες δημοσίων έργων, σχεδόν ισόρροπα κατανεμημένες. Καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει, είναι βέβαιο ότι η συμβολή μας -και το 2018 που ολοκληρώνεται και το 2019- θα είναι ασφαλώς μεγαλύτερη.

- Το ΤΜΕΔΕ είναι πλέον μέλος του ισχυρού πανευρωπαϊκού φορέα εγγυοδοσίας AECM. Τι προσδοκάτε από αυτή τη συμφωνία και τι πλεονεκτήματα δίνει στα μέλη του Ταμείου αυτή η εξέλιξη;

Κλείσιμο
Και κατόπιν αξιολόγησης και με ομοφωνία. Είναι μια μεγάλη επιτυχία καθώς στον Πανευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας συμμετέχουν 48 μέλη από 32 χώρες, ο οποίος από την ίδρυσή του, το 1992, έχει παράσχει εγγυητικές επιστολές σε περισσότερες από 2,8 εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τεχνογνωσία, θεσμική εκπροσώπηση σε όλους τους παγκόσμιους και ευρωπαϊκούς φορείς, δυνατότητα άντλησης πόρων, συμμετοχή και ανάπτυξη ευρύτερων και μεγαλύτερων συνεργειών που μπορούν να λειτουργήσουν ως αναπτυξιακοί πολλαπλασιαστές και να συμβάλουν στην αναστροφή του brain drain είναι τα προφανή οφέλη που αποκομίζουμε.

- Οι ελληνικές τεχνικές εταιρείες βαρυγκωμούν καθώς υποστηρίζουν ότι δυσκολεύονται να βγουν σε έργα του εξωτερικού λόγω αδυναμίας έκδοσης εγγυητικών. Θα μπορούσε το ΤΜΕΔΕ να συμβάλει στην υπερπήδηση αυτών των εμποδίων και σε ποιο βαθμό;

Ο ιδρυτικός σκοπός, τα μεγέθη και η στόχευση του ΤΜΕΔΕ αφορούν στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας. Χωρίς αυτή δεν πρόκειται να ανακάμψει πραγματικά η ελληνική οικονομία. Εκεί εστιάζουμε τις προσπάθειές μας, εκεί είμαστε αφοσιωμένοι και δεν μπορούμε να παίξουμε ρόλο υποκατάστασης του τραπεζικού μας συστήματος. Δυστυχώς οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες απειλούνται διπλά, καθώς δεν αντιμετωπίζουν μόνο τις συνέπειες της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώνει ο κλάδος στο εγχώριο επίπεδο αλλά και στο εξωτερικό, αφού εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας που επικρατεί αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ισότιμα τους διεθνείς ανταγωνιστές τους. Χωρίς την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος το πρόβλημα δεν λύνεται.

- Πολλοί μηχανικοί που δεν έχουν ασκήσει ποτέ το επάγγελμα διαμαρτύρονται για τους υπέρογκους λογαριασμούς αναδρομικών εισφορών που εκδίδει ο ΕΦΚΑ και είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση;

Οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η επικράτηση αισθήματος δικαιοσύνης αμβλύνει τα προβλήματα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις και συναινέσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και η αποκατάσταση των αδικιών και της χαμένης εμπιστοσύνης αποτελεί το ελάχιστο αλλά αναγκαίο βήμα για να το καταφέρουμε. Από κει και πέρα χρειαζόμαστε πιο τολμηρές και «έξω από το κουτί» λύσεις για να ορθοποδήσουμε. Αλλά αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

- Το ΤΜΕΔΕ ψηφιοποιείται δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη του να ολοκληρώνουν γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία συναλλαγές όπως η ηλεκτρονική έκδοση εγγυητικών. Ποιες άλλες ψηφιακές υπηρεσίες θα δούμε την επόμενη χρονιά;

Με τις εφαρμογές e-Εγγυητικές, e-Εγκυρότητα, e-Διακηρύξεις και e-Πρωτόκολλο, και σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των οικονομικών προσφορών για τα έργα δημόσιου ενδιαφέροντος, δίνεται πλέον η δυνατότητα στον τεχνικό κόσμο και τους Ελληνες επιστήμονες να αναπτυχθούν ισότιμα, αξιοποιώντας όλες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, σε συνθήκες διαφάνειας, ταχύτητας και υγιούς ανταγωνισμού.

Η πλήρης πρόσβαση κάθε μέλους στο σύνολο του ιστορικού του, η εξατομικευμένη πληροφόρηση για τη διευκόλυνση του επαγγελματικού τους έργου, η ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των υπηρεσιών και η αξιοποίηση όλων των ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής αποτελούν τα επόμενα άμεσα βήματά μας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης