Ο νέος χάρτης των συντάξεων: Ποιοι διασώζονται, ποιοι κερδίζουν

syntaxeis

Οι περικοπές στις συντάξεις καταργούνται, αλλά μπαίνει σε εφαρμογή ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου και όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν νέο ποσό σύνταξης και προσωπική διαφορά.

Νέο τοπίο διαμορφώνεται από τον Γενάρη για δυο εκατομμύρια συνταξιούχους που «αλλάζουν» σύνταξη. Είναι οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που μπήκαν στην προκρούστεια κλίνη του επανυπολογισμού και της προσωπικής διαφοράς. Από 1/1/2019 θα έχουν όλοι νέο ποσό σύνταξης και «προσωπική διαφορά» ή «επιπλέον ποσό».

Με την πολυαναμενόμενη διάταξη νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή για να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τρίτη καταργούνται οι περικοπές στις κύριες συντάξεις, τις επικουρικές και τα συγκαταβαλόμενα οικογενειακά επιδόματα. Διασώζεται επίσης η προσωπική διαφορά των νέων συνταξιούχων. Παρόλα αυτά, από 1/1/2019 μπαίνει σε πλήρη εφαρμογή ο μηχανισμός του επανυπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος πρέπει να αποτυπώνεται και στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι δικαιούχοι πριν τα Χριστούγεννα.

Έτσι διαμορφώνονται 4 ταχύτητες συνταξιούχων:

Η μεγάλη πλειοψηφία, που αγγίζει τα 1,4 εκατομμύρια, κινδύνευαν με μειώσεις έως και 18% από 1/1/2019 επειδή η σύνταξή τους βγαίνει με τον νέο τρόπο υπολογισμού μικρότερη από αυτή που εισπράττουν σήμερα. Η επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων τους διασώζει. Η σύνταξή τους όμως θα αλλάξει από τον Γενάρη και θα διατηρήσουν το επιπλέον ποσό που λαμβάνουν σήμερα ως συμπλήρωμα της νέας τους σύνταξης. Επειδή διατηρούν το συμπλήρωμα αυτό «κόβονται» από τις αυξήσεις που θα δίνονται μετά το 2022 στις συντάξεις. Το αντίτιμο – δηλαδή – για το γεγονός πως τώρα διασώζουν τις συντάξεις τους και δεν χάνουν το 18% είναι πως τα εισοδήματά τους θα μείνουν «παγωμένα» για αρκετά χρόνια, σίγουρα πάνω από 5ετία, μέχρι οι νέες συντάξεις με τις ετήσιες αυξήσεις να φτάσουν στο ίδιο ύψος.  

Στην ταχύτητα αυτή ανήκουν 10 κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων που διασώζουν έως και πάνω από 300 ευρώ το μήνα:

Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) και ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 25 έτη και άνω.
Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 28 έτη και άνω.
Συνταξιούχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι κατηγορίας ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 30 έτη και άνω.
Συνταξιούχοι ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και πάνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).
Συνταξιούχοι μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και πάνω και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και πάνω (συντάξιμες αποδοχές από 1.800 ευρώ και πάνω).
Συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.Διαβάστε περισσότερα και δείτε παραδείγματα ΕΔΩ


ΣΧΟΛΙΑ

Τι

νούμερα είναι αυτα ρε καραγκιόζηδες πώς θα πληρώνουν οι νέοι με 350ευρώ τέτοιες συντάξεις ακου 1800ευρώ είναι σαν να περνει ο γερμανός 7000 τον μήνα 200 χρόνια να δουλεύεις εδώ πάνω από 700 δέν παίρνεις με 5απλη ακρίβεια αλλά δέν είμαστε γερμανοί αντί παραγωγικοι

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eukleidis-tsakalotos-eurogroup

«Το ετήσιο εισόδημα μιας οικογένειας της μεσαίας τάξης μειώθηκε από το 2011 έως το 2014 κατά 5.258 ευρώ. Τα έτη 2015-16 αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Το 2018 η αύξηση αναμένεται σαφώς μεγαλύτερη λόγω και της ανάπτυξης», υποστήριξε o υπουργός Οικονομικών

9
Jeep-Renegade-2015-800-69

Ένας μήνας περίπου έχει μεσολαβήσει από τότε που η Jeep πέρασε στη δικαιοδοσία της FCA Greece στη χώρα μας. Oι ιδιοκτήτες της μάρκας μας εξέφρασαν τα παράπονά τους αναφέροντας πως δεν γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για την τεχνική τους υποστήριξη. Εμείς ρωτήσαμε την ελληνική εισαγωγική για το θέμα και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα του ρεπορτάζ μας.