H τροπολογία για τον κατώτατο μισθό κατατέθηκε στη Βουλή

main_axtsioglou

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018 - Στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον τομέα της Υγείας, το οποίο συζητείται και ψηφίζεται αύριο Πέμπτη, στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Η τροπολογία υπογράφεται από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας κ Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση αξιολόγησης, για τις συνέπειες της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις τίθενται μόνο για το έτος 2018 ειδικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, με διατήρηση όλων των ενδιάμεσων σταδίων, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίο δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου 2019.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε πριν από λίγο δίνεται το σήμα εκκίνησης για να αρχίσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, ώστε ο νέος αυξημένος μισθός να νομοθετηθεί τον Ιανουάριο του 2019. Η τροπολογία αλλάζει μόνο για φέτος το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού που προέβλεπε ο νόμος Βρούτση του 2013, έτσι ώστε μετά από τέσσερις μήνες, στα μέσα Ιανουαρίου, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να είναι σε θέση να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο το νέο ύψος του μισθού.

Από του χρόνου η διαδικασία θα αρχίζει το Φεβρουάριο κάθε έτους και θα καταλήγει στη διατύπωση εισηγήσεων για το ύψος του μισθού το καλοκαίρι κάθε έτους.

Σημειώνουμε ότι στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι ο νέος μισθός θα ισχύει για όλους χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «Δεδομένης της λήξης και του τελευταίου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής την 20ή Αυγούστου του 2018 και της συνακόλουθης θέσης του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου σε ισχύ, αλλά και της επιτακτικής ανάγκης για τον επανακαθορισμό τους σε επίπεδα που θα ανταποκρίνονται στα βελτιωμένα δεδομένα της οικονομίας και στις υφιστάμενες ανάγκες του εργατικού δυναμικού της χώρας, κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση ενεργοποίηση της οικείας διαδικασίας.

Προς τον σκοπό αυτό, και για την εκκίνηση της διαδικασίας εντός του έτους 2018, με την προτεινόμενη διάταξη τίθενται ειδικά χρονοδιαγράμματα για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε αυτή να ξεκινήσει εντός του τελευταίου δεκαημέρου του μηνός Σεπτεμβρίου του 2018 και να ολοκληρωθεί εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιανουαρίου του 2019. Ακολουθεί δε, κατά τα προβλεπόμενα στην περ. β' της παρ. 7 του άρθρου 103 του ν. 4172/2013, η έκδοση απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία καθορίζονται ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Συνοπτικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

1. Η Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης αποστέλλει πρόσκληση την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου προς εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Στατιστική Αρχή, ο ΟΑΕΔ, το ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε., το ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το ΙΟΒΕ, το ΙΝΣΕΤΕ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο ΟΜΕΔ, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ με σκοπό να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες έως την 31η Οκτωβρίου.

2. Σχηματίζεται φάκελος με τις εκθέσεις και αποστέλλεται προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος. Τα υπομνήματα διαβιβάζονται στους υπόλοιπους φορείς για προφορική διαβούλευση το αργότερο έως τις 15 Νοεμβρίου.

3. Όλα τα υπομνήματα και οι εκθέσεις των επιστημονικών φορέων διαβιβάζονται μέχρι 30 Νοεμβρίου στο ΚΕΠΕ προς σύνταξη του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή 5 ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων .

4. Το σχέδιο πορίσματος πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου.

και να υποβληθεί στον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας.

5.Εως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2019 η υπουργός Εργασίας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό. Ακολούθως, εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού.

Δείτε εδώ την τροπολογία

ΣΧΟΛΙΑ (11)

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ...

Έφη για πάρτυ σου θα κάνω πέτρα την καρδιά μου και θα σε ψηφίσω για να σε βλέπω συχνά στα πάνελ!!!!! Ευτυχώς που έχετε την Έφη εκεί στον τσυριζα και ομορφαίνει λίγο την παράταξη σας, γιατί όλοι οι υπόλοιποι είσαστε σαν ..........!!!!!

Δημήτρης Πολίτης

Από ότι φαίνεται, έχεις καιρό να ......... Η Έφη δεν βλέπεται. Άσε που σε κόβω για Συριζαίο!

ερωτευμενος δεξιος

για σενα και Συριζα ψηφιζω

Μισούν τους νέους

Όπως είδατε η αριστερά είναι εχθρική προς την νεολαία . Αφήνει τα νέα παιδιά απροστάτευτα να τα εκμεταλλεύονται οι εργοδότες. Αριστεροί εχθροί της νεολαίας.

Η οποία κυβέρνηση,

Αχτσιόγλου, έσκουζε πριν αναλάβει για τα 750 ευρώ, τα έφτασε 400-500 ευρώ επί των ημερών της, και τώρα με κουτοπονηριές, θα μας πει και καλά ότι κατόπιν ενεργειών της, ΘΑ αυξήσει το φιλοδώρημα- μισθό; Είναι δλδ όπως οι συντάξεις, που όπως έλεγε ο μέγας Κατρούγκαλος δεν μειώθηκαν αλλά εξορθολογίστηκαν, και οι συνταξιούχοι, πάθαιναν εγκεφαλικά στα ατμ, ενώ ακόμη περιμένουν τη 13η σύνταξη. Βρε δεν σας σώζει τίποτα, και τις ώρες μετράμε μέχρι τις εκλογές.

Δημήτρης Πολίτης

Δεν θυμάσαι καλά. Η "γενιά" των 500€ δημιουργήθηκε επί συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου. Μην έχουμε και επιλεκτική μνήμη αγαπητέ! Η ιστορία έχει γραφεί και την έχει γράψει η Δεξιά με μαύρα bold γράμματα. Δεν αφήνω απ' έξω τον Βενιζέλο, απλά αυτός ήταν σκυλάκι του Σαμαρά.

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΣΙΠΡΑ -ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Ο ΜΙΣΘΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ,ΟΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΚΑΤΩΤΑΤΟ . ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΟΣΟ ΘΕΛΟΥΝ Ή ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ..

ΔΕΚΙΟΒΛΑΗ

ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΑΠΛΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ 500 ΚΑΙ ΑΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.

σκόπιμες ασάφειες και αοριστίες

1. Πόσο θα είναι το ακριβές ύψος του νέου κατώτατου μισθού ; 2. Το αφορολόγητο όριο θα πέσει στα 5 χιλιάδες ευρώ ή όχι ; Απο συριζοκουτοπονηριές έχουμε τιγκάρει .

Δημήτρης Πολίτης

Εάν είχες έστω και την ελάχιστη τριβή με τα εργασιακά και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα έβλεπες ότι στην πρώτη παράγραφο του άρθρου αναφέρονται μια σειρά φορείς που με τις εισηγήσεις τους, θα προτείνουν και επί της ουσίας θα διαμορφώνουν το ύψος του κατώτατου μισθού. ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε. - ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. - ΟΜΕΔ. αυτοί οι φορείς αλλά και άλλοι από τους παραπάνω, εξυπηρετούν θεσμικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia_ar

Τρεις αλλαγές στις 120 δόσεις: Μειώνεται το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης, διευρύνονται τα κριτήρια για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ετήσιο επιτόκιο - Προσαρμογές μετά το «παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων - Σήμερα οι πρώτες συναντήσεις γνωριμίας υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών

efories_ar

Χωρίς «ξαφνικό θάνατο« όσοι μπουν στη ρύθμιση - Επιβράβευση για τους συνεπείς και κίνητρα για να ενταχθούν -και να παραμείνουν- περισσότεροι - Μειώνεται η ελάχιστη δόση, άτοκες δόσεις και για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ

reg0

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα «μπορούν να αλλάξουν στην πορεία του χρόνου, αλλά αυτό δεν είναι της στιγμής» - Όσο για τις μειώσεις φόρων, επέμεινε ότι θα πρέπει να συνδυαστούν με μείωση του αφορολόγητου

1
airbnp

Διευκρινίσεις για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών που νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb, προκειμένου να μην βρεθούν ενώπιον της εφορίας στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται

3
4856443

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε σε απαξίωση τη ΔΕΗ - Από το 2015 η μετοχή έχασε 90% της αξίας της και από τις ευρωεκλογές μέχρι τώρα αυξήθηκε 60%» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ

3