Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα εισοδήματα από Airbnb

aade-site

Η είσοδος στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ και τη σχετική εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης

Aπό εχθές, 30 Αυγούστου 2018, τέθηκαν σε λειτουργία στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Η είσοδος στις παραπάνω εφαρμογές πραγματοποιείται μέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet των Διαχειριστών Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Η καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής υλοποιείται ανά εκμισθούμενο ακίνητο. Η διαδικασία λήψης Αριθμού Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ολοκληρώνεται άμεσα και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις:

Α. Ως Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ορίζεται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, που αναλαμβάνει τη διαδικασία ανάρτησης ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες με σκοπό τη Βραχυχρόνια Μίσθωση και γενικά μεριμνά για τη Βραχυχρόνια Μίσθωση του ακινήτου. Διαχειριστής Ακινήτου δύναται να είναι κύριος του ακινήτου ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

Β. Για τη διενέργεια βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, μέσω των ψηφιακών πλατφορμών στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, απαιτούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1. Εγγραφή ως Διαχειριστής Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που είναι ταυτόχρονα και ιδιοκτήτης του ακινήτου η διαδικασία εγγραφής απαιτεί υποχρεωτικά τον Αριθμό Ταυτότητας του Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ιδιοκτήτη.
Για τον Διαχειριστή Ακινήτου που δεν έχει σχέση ιδιοκτησίας με το ακίνητο απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, με την οποία παραχωρείται το δικαίωμα υπεκμίσθωσης. Η διαδικασία εγγραφής του Διαχειριστή-υπεκμισθωτή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής απαιτεί υποχρεωτικά τον αριθμό της ανωτέρω δήλωσης. 2. Ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α) ή το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) των Κύριων ή των Μη-Κύριων Καταλυμάτων ή των Τουριστικών Επαύλεων, υποχρεωτικά να συνοδεύει, σε εμφανές σημείο, την ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, όταν ο σκοπός της ανάρτησης είναι η Βραχυχρόνια Μίσθωση. Οι τουριστικές επαύλεις δεν θα λάβουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (Α.Μ.Α), όμως πρέπει να καταχωρηθούν στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή των Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Γ. Οι Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης υποχρεούνται σε υποβολή Δηλώσεων Βραχυχρόνιας Διαμονής, με σκοπό τον ετήσιο προσδιορισμό του σχετικού εισοδήματος. Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. ΠΟΛ 1187/2017, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: - Οι Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επομένου μήνα από την ημερομηνία αναχώρησης του μισθωτή από το ακίνητο.

Ειδικά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που έχουν συναφθεί από 1/1/2018 έως σήμερα, 30/8/2018, ημερομηνία θέσης σε λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, οι Διαχειριστές Ακινήτων υποχρεούνται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2018:
α) να εγγραφούν στο Μητρώο Ακινήτων

β) να υποβάλουν συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής για όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της περιόδου αυτής (1/1 – 30/8/2018). Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με ψηφιακές πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην οικονομία του διαμοιρασμού (Airbnb, Booking.com και HomeAway) με σκοπό τη σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας, ενώ καλωσορίζει πρωτοβουλίες συνεργασίας και με τις υπόλοιπες πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, εν όψει της επικείμενης έκδοσης της κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, όπως ισχύει.


Πηγή: newmoney.gr

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (11)

libertarian

Πολλά δεν έγραψες για 0,60; Άντε και σε 2 ώρες σχολας να πας σπιτακι σου μετά από ενα κουραστικο 5 ωρο στην δημοσια υπηρεσία. Και πάντα μπορείς να κλεισεις την μια ημερα και τις αλλες ..απο κοντα...αντε τωρα πισω να κτυπησεις καμια σφραγίδα.

Voud

Μπορει καποιος να μας πει γιατι το uber βγηκε παρανομο αλλα το airbnb ειναι νομιμο και βγαλαμε και πλατφόρμα? αφου ειναι το ίδιο....

Ναι καλα...

Ε...γιατι....αφου....Συριζα εισαι!

kokorikos

θα δηλωσουν ενα μυδι, το κρατος μην δει μια καινοτομια αμεσως να την φορολογησει, μην δηλωνετε τιποτα παιδια στους Καρανικες, δεξιους και αριστερους.

Nai kala...

χα χα χα!! Ο Καρανίκας σχεδίασε το σύστημα και αυτα που απαιτούνται; Αυτο που ενδιαφέρει το κρατος ειναι να τσεπώσει το μερτικό του σαν καλη "τσατσά" που ειναι. Δηλαδη για να νοικιασω μια γκαρσονιέρα πρεπει να προσλαβω λογιστη και να μπλέξω με γραφειοκρατία; Δεν τους αρκει μια δήλωση με το τι εισέπραξα για να πάρουν το μερτικό για τη "προστασία"; Για @@ ψάχνουν? Ποσο ανοητοι και εκτος τοπου και χρονου ειναι αυτοι οι Συριζαιοι!!! Και οι λοιποι κρατιστες γενικοτερα, ετσι; Να μην αδικουμε τα υπολοιπα λαμογια σε ΠΑΣΟΚΟ-ΝΔ.

ass

Καλά λαλάκες είναι όσοι νοικιάζουν μέσω airbnb να τα δηλώσουν στην εφορία του αλ6 και καρανίκα.

διαβαστε και λιγο

καθε ακινητο θα παιρνει μοναδικο κωδικο.Χωρις τον κωδικο οι πλατφορμες δεν θα σου επιτρεπουν να καταχωρησεις το σπιτι προς ενοικιαση.Οι εξυπνακιδες που θα παρουν κωδικο αλλα δεν θα δηλωσουν τις μισθωσεις θα πιαστουν στην φακα απο τα εμβασματα και απο τα στοιχεια που θα στελνουν οι πλατφορμες στο υπουργειο.Ο οργασμος προσληψεων που γινεται στην αδαε για κατι τετοιους λογους γινετε.Προσκληση στο αφμ σου και διασταρωση δηλωθεντων εκατερωθεν.Οτι φαγατε φαγατε ελληναραδες που πλεον νοικιαζετε τα σπιτια μονο με την ημερα.καλη σας χωνεψη αλλα γελαει καλυτερα οποιος γελαει τελευαταιος.

Ναι καλα...

Βλεπεις οτι ενας αριστερος ειναι...αριστερος; Η ενοικίαση τη πρωτη φορά θα δηλωνεται. Η σταθερη πελατεία ομως δεν θα κλεινει πότε στο μέλλον απο την πλατφορμα. Τηλεφωνάκι! Γιατι, του τα χρωστουσανε του καρανικα και του βλακο-τσιπρα οι ιδιοκτητες σπιτιων και δεν το ήξερα;

xasistas foundikos

ΠΟΤΕ τηλεφωνάκι βλακέντιε, γιατί χωρίς feedback οι υπηρεσίες πέφτουν κατακόρυφα, λόγω του ότι είστε ελληναράδες!!! Μόνο μέσα από την πλατφόρμα , για να είστε τύποι και υπογραμμώς!!! χαχχαχαχ

airbnb-άς

Ναι καλα ονειρέψου. Θα πάει η Airbnb, μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρία να κάνει τέτοια με την εφορία του... Καρανίκα νομίζεις; Όσο τα κάνει και το paypal ε; Dream on. Ρε άσχετε, στο airbnb ΔΕΝ φαίνεται το ΑΦΜ, πως θα ξέρει ο κάθε ένας ποιός νοικιάζει τι; Και μετά νομίζεις οτι θα καρφώνει η airbnb τους πάντες στις εφορίες ε, και μετά θα μείνει με... πολλούς πελάτες. Γιατί ως γνωστόν αυτοι δεν θέλουν το κέρδος, θέλουν να τα έχουν καλά με τα κράτη. Ετσι δεν σου είπανε στην "τελεόραση'", άσχετε βλάχο, αρπακολλατζή της πλάκας; Πας στοίχημα οτι θα τα νοικιάζουμε για 100 χρόνια και δεν θα μας πάρει χαμπάρι η εφορία; Ασε ρε τώρα το βρήκατε όλοι. Σιγά μην πάμε να.. αυθτοκαρφωθούμε μόνοι μας. Άσε κομμούνι δ.υ. παράσιτο, τα μάθαμε τα κόλπα τώρα. Όσα πήρατε, πήρατε.

Για κοιτά έναν επιχειρηματία..

Πας ένα στοιχήματακι ότι του χρόνου τέτοιο καιρό θα παρακαλάς κανέναν Δ.υ να στο νοικιάσει μόνιμα?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

124