Economist: Η Ελλάδα έχει ακόμα μαραθώνιο μπροστά της για να επιστρέψει στην κανονικότητα

crisis-greece

Η ανάπτυξη είναι ακόμα απογοητευτική ενώ παραμένει δύσκολο να κάνεις δουλειές στην Ελλάδα σημειώνεται στο άρθρο

Κριτική στο αφήγημα της κυβέρνησης για την εποχή μετά την έξοδο από τα Μνημόνια ασκεί ο Economist στο άρθρο του με τίτλο «η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά ο μαραθώνιος είναι μπροστά της».

Αφού κάνει μια αναφορά σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για την ελάφρυνση του χρέους και τη σχεδιαζόμενη επιστροφή στις αγορές, ο συντάκτης σημειώνει ότι «τα δημόσια οικονομικά και η οικονομία έχουν μίλια μπροστά τους πριν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Η κυβέρνηση υπέγραψε εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους: πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060, στόχο που έχουν πετύχει μόνο μερικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια».

economist-economy


Το βάρος του χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ σημαίνει ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στα δημόσια οικονομικά είναι ευάλωτη σε στόχους που χάνονται, στην αργή ανάπτυξη ή στην άνοδο των επιτοκίων, επισημαίνεται στο άρθρο του Economist.

«Το 1/5 του εργατικού δυναμικού και τα 2/5 των είναι άνεργοι. Όσοι Έλληνες είναι τυχεροί να έχουν δουλειά, λαμβάνουν πετσοκομένους μισθούς ενώ η φορολογία αυξάναεται. Εκατοντάδες χιλιάδες κυρίως νέων ατόμων έχουν φύγει από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες συνθήκες» περιγράφει την πραγματικότητα στην Ελλάδα ο Economist.

Παρόλα αυτά στο άρθρο σημειώνεται ότι η κατάσταση βελτιώνεται «αν και σε αργούς ρυθμούς. Η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται λόγω της πτώσης των ονομαστικών μισθών - ένας επώδυνος τρόπος προσαρμογής αλλά ο μόνος πιθανός σε μια νομισματική ένωση με χαμηλό πληθωρισμό».

«Η ανάπτυξη είναι ακόμα απογοητευτική. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και αναμένεται να φτάσει περίπου στο 2% φέτος. Το ΔΝΤ ανησυχεί για τις δυνατότητες της οικονομίας, εν μέρει λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Το μεγαλύτερο εμπόδιο, ωστόσο, είναι ότι παραμένει δύσκολο να κάνεις δουλειά στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Καθυστερήσεις, διαφωνίες για τους όρους και έρευνες από περιβαλλοντικές υπηρεσίες έχουν καθυστερήσει την επένδυση» σημειώνει ο Economist.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Επενδύσεις

Πως να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Οι Συριζαίοι είναι τσακωμένοι με τις επενδύσεις λόγω ιδεοληψίας.

ΠΟΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΡΕ?

ΜΕ 340ΔΙΣ ΧΡΕΟΣ, ΜΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ 340 ΕΥΡΩ, ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ 500, ΜΕ ΦΟΥΛ ΑΝΕΡΓΙΑ Κ ΜΙΣΘΟΥΣ 400 ΕΥΡΩ? ΜΕ ΕΝΦΙΑ Κ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΑ ΥΨΗ Κ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ? ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΙΝΕΖΕΣ??? ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΜΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΒΟΜΒΑ Κ ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΛΗ Η ΧΩΡΑ!

khan

καθαρή έξοδος λέει. χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧA

kyriakos

Δεν πάνε καλά αυτοί. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Χρωστάμε 400 δισ κι δεν υπάρχει συγκροτημενος παραγωγικός ιστός εκτός απ' αυτόν που αντιπροσωπεύει ο Καρανικας και η Σβιγκου. Άρα, βγαίνουμε από τα μνημόνια γιατί οι ξένοι μας εμπιστευονται!!! Είναι σίγουροι ότι εμείς θα κάνουμε το σωστό!!! Το είπε κι ο Τσιπρας. Βγαίνουμε από τα μνημόνια!!! Όποιος δεν τον πιστεύει, δεν είναι συριζαιος. Η βλαχογκομενα θα σταματήσει να κλαίει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ttf4_XL

Κάτω από το πλαφόν των υποψήφιων επενδυτών που ήταν περίπου 600 άτομα, από τα περίπου 1.250 κλείνει η εθελουσία -εξπρές για τις μονάδες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων που δήλωσαν έτοιμοι να αποχωρήσουν από τις μονάδες, να φτάνει τους 275.

yy4_XL

«Πράσινο φως» σε νέες δανειοδοτήσεις που θα υπερβούν τα 800 εκατ. ευρώ δίνει η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τέσσερα μεγάλα επιχειρηματικά project σε δυναμικούς κλάδους της οικονομίας όπως είναι οι υποδομές-τουρισμός και η ενέργεια.