Κάτω από 500 ευρώ λαμβάνει ένας στους τέσσερις συνταξιούχους

3992115

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ», σχεδόν το 1/3 των κύριων συντάξεων είναι κάτω από 600 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 611.445 συντάξεις γήρατος, που δεν ξεπερνούν τα 373 ευρώ μεικτά το μήνα

Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους (1.157.000 έναντι συνόλου 4.492.000) λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, με βάση στα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ για το μήνα Μάρτιο.

Σχεδόν το 1/3 των κύριων συντάξεων είναι κάτω από 600 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 611.445 συντάξεις γήρατος που δεν ξεπερνούν τα 373 ευρώ μεικτά το μήνα. Σχεδόν οι μισοί δικαιούχοι κύριων συντάξεων λαμβάνουν κάτω από 1000 ευρώ, ενώ περίπου 707.600 συνταξιούχοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη από 501 έως 1000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018 πληρώθηκαν συνολικά 4.492.712 συντάξεις, από τις οποίες 2.850.957 ήταν κύριες, 1.234.686 επικουρικές και 407.069 μερίσματα.

Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα ταμεία παρέμεινε σταθερή στα 2.313.932.987,78€ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ.

Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.582.841 άτομα. Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 723,19€, το μέσο εισόδημα από επικουρικές σε 171,93€ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,94€, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο μηνιαίο εισόδημα σε όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη στα 895,12€.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ συρρικνώθηκαν σε 228.712 από 400.000 που ήταν πριν από τις μνημονιακές περικοπές που ελάμβαναν το 2017 από 26 έως 115 ευρώ. Το 2018 λαμβάνουν από 21.90-35 ευρώ.

Το 25% των συνταξιούχων είναι ηλικίας άνω των 81 ετών, το 32% κυμαίνεται μεταξύ 71 και 80 ετών, το 39% μεταξύ 51 έως 70 ετών ενώ μόλις το 1% είναι συνταξιούχοι ηλικίας μικρότερης των 25 ετών. Συνταξιούχοι ηλικίας μεταξύ 56-65 ετών λαμβάνουν τα υψηλότερα ποσά σύνταξης.

Tο Μάρτιο απονεμήθηκαν 12.166 νέες οριστικές συντάξεις και 2.567 προσωρινές.

Παρατηρείται πως για το μήνα Μάρτιο, ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κύριων συντάξεων εντοπίζεται στο ΙΚΑ σε ποσοστό 73% και αφορά σε συνταξιούχους ηλικίας 56--65 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ (20)

πσοφος

Δεν τους λυπήθηκα όταν έπεφταν σαν τις μύγες στα ΑΤΜ το καλοκαίρι του 2015. Δεν τους λυπάμαι τώρα. Ψήφισαν αριστερά και αριστερά θα λάβουν. Αρκετά ασχοληθήκαμε με την γενιά του Πολυτεχνείου που έφαγε με χρυσά κουτάλια και υποθήκευσε τις μελλοντικές γενεές.

Platonas

Αυτοί έχουν όμως οι περισσότεροι έχουν καταθέσεις εσύ πόσα νομίζεις θα έχεις όταν θα πάρεις κατώτατη σύνταξη

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ

Οι συντάξεις ειναι ακομη πολυ ψηλά σε σχεση με τις κρατήσεις που εχουν προηγηθεί και την κατασταση των αποθεματικών. Έγινε μια πολυ καλή αρχή με την κυβερνηση Τσίπρα, θα πρεπει και ο Μητσοτάκης να μειώσει τις συντάξεις τουλαχιςτον 20-50% ανα περίπτωση. Εφόσον στην Νεο-Ελλαδα οι Νεο-Πασοκοελληνες θελατε κουμουνισμο, δηλαδή αναδιανεμητικο συστημα και οχι κεφαλαιοποιητικό αυτη θα ειναι η κατάληξη. Σίγουρα αδικο γι αυτους που δούλεψαν δεκαετιες(έκτος δημοσιου)και κατέβαλαν πολλαπλάσιες κρατήσεις απο την πλειοψηφεια που κατέβαλαν κλάσμα αυτών που υποχρεούνταν. Αδικο αλλα μην ξεχνάμε οτι εσείς δεν ειστε η πλειοψηφία στην Ελλαδα καθώς κυβερνάει ο πρασινομπλεροζ γιδο πολτός της μεταποΛΗΣΤΕΥΣΗΣ

καταργηση συνταξεων

Ολοι αυτοι οι συνταξιουχοι δεν εχουν πληρωσει για αυτες τις συνταξεις. Πως γινεται να σου κρατανε 30% (το πολυ) για εισφορες και στο τελος να παιρνεις συνταξη το 80% του τελευταιου μισθου σου? ... Συν το οτι γινοταν η κλασικη απατεωνια που ολοι επαιρναν "προαγωγη" λιγο πριν συνταξιοδοτηθουν για να αυθησουν ετσι την συνταξη. ... Συν το οτι εχουν παρει και χρυσα εφαπαξ που εμεις δεν προκειται να τα δουμε ποτε!

Jiannis

Χοντρά εφάπαξ παίρνοντας μόνον στο δημόσιο σαφως Στης δε ΔΕΚΟ τα επικουρικά δεν έχουν μειωθεί ούτε ένα σεντ ενώ στα βαρέα και μη του ιδιωτικού τομέα συνταξιούχων το επικουρικά έχουν κοπεί κατά 80% Και σαφώς αυτοί που παίρνουν 380-500-600#ευρω πλήρωναν της ανάλογες εισφορές ,αυτοι που παίρνουν πάνω από 1000ευρω σαφώς πλήρωναν πολύ παραπάνω εισφορές για να πάρουν αυτές της συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα πάντα ,για το δημόσιο πλήρωναν και πληρώνουν όλοι του ιδιωτικού για να παίρνουν η δημόσιοι χοντρές συντάξεις ,επικουρικά και μερίσματα με εφάπαξ .Φανταστείτε ότι θυγατέρα της ΔΕΗ σημερα παίρνει σύνταξη 1500ευρω ενώ συνταξιούχος στα βαρέα του ιδιωτικού τομέα με 38-39 χρόνια ένσημα βαρέα παίρνει 1200ευρω .Αυτό το κράτος είχαμε και έχουμε

JF

Γιατι εκτος απο τις δικές σου εισφορες υπαρχουν και οι εργοδοτικες και επισης υποτιθεται δουλευεις 40+ χρόνια παιρνεις συνταξη στα 65 και ψοφας στα 80 οποτε σε πληρωνουν 15 χρονια συνταξη. Βεβαια τα αποθεματικά των ταμείων τα κανανε δομημενα βρωμόλογα και αυτα του τσμεδε δανεια για χορτολιβαδικες εκτάσεις του καλογρίτσα οπότε αντε γεια

καταργηση συνταξεων

Σε αυτο που ειπες με τα δομημενα εχεις ΠΟΛΥ δικιο αλλα που να το βρεις! Στα υπολοιπα ομως μην τα λες οπως σε βολευουν. Ποσοι πηραν συνταξη κατω απο τα 50? παρα πολλοι! Επισης, δεν ειπες τιποτα για τις εικονικες προαγωγες. Δεν ειναι απατη? Που ειναι αυτα τα στοιχεια? Γιατι δεν δινουν ενα ποσοτικο χαρτη των συνταξεων δηλ. ποσοι παιρνουν πανω απο 500-599, ποσοι πανω απο 600-699, ποσοι πανω απο 700-799 κοκ

Candyman

Οι συντάξεις που λες μεγάλε ήταν πρόωρες (και νόμιμες) και κυρίως μειωμένες. Όταν έβγαινες π.χ. με 28 χρόνια εργασία σε σύνταξη έπαιρνες μειωμένη. Δεν είναι όπως τα λες ακριβώς. Η μάνα μου βγήκε σύνταξη με μειωμένη (1200 ευρώ). Ήταν υπάλληλος της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Οι τράπεζες είχαν δικό τους ταμείο (Ταμείο Τραπεζικών Υπαλλήλων) και ήταν υγιές πριν τους φάνε τα λεφτά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Δεν "τρώγανε" λεφτά απο τα άλλα ταμεία για να καλύψουνε τις ανάγκες τους. Η σύνταξη της μάνας μου, ΜΑΖΙ με της χηρείας σήμερα ειναι 870 ευρώ (ο πατέρας μου πέθανε 4 μήνες αφότου πήρε σύνταξη ενώ πλήρωνε εισφορές σαν ηλίθιος μια ζωή, τα λεφτά ως επι το πλείστον χάθηκαν αφού η μάνα μου παιρνει 260 ευρώ το μήνα για σύνταξη χηρείας μόνο). Και πληρώνει και ΕΝΦΙΑ. Τώρα πες μου, πόσο μ@λάκας αισθάνεσαι;

Σωστα

Τρανο παραδειγμα οι συνταξεις ΟΓΑ, κατω απο 500 που λειε το αρθρο , 360 συγκεκριμενα αλλα με μηδενικες εισφορες. ΧΑΡΙΣΜΕΝΑ

Ωραία 4.5 εκατομμύρια συντάξεις;

Σε πληθυσμό Ελλήνων, 8,5 εκατομμύρια. Βγάλε ενα εκατομμύριο δημοσίους, παιδιά, άνεργες γυναίκες, γυφτους, τι μένει με το ζόρι 1 εκατομμύριο να θρέψει τα άλλα 7μιση. Ρε το τραβάει ο οργανισμός μας το μνημόνιο

Απορία

Με σχεδόν 40 χρόνια δουλειάς στα βαρέα, δούλευα από πολύ μικρός, και πήρα 1100 ευρώ σύνταξη, όσος ήταν κι ο μισθός μου δηλαδή, που όσο πάει θα κατεβαίνει... Το θέμα είναι να ελεγχθούν οι μικροσυνταξιούχοι, στην πλειοψηφία δούλεψαν λίγα χρόνια και τέλος, Γιατί θα πρέπει κι εγώ που έφτυσα αίμα να φτάσω κατά πως πάνε τα πράγματα να παίρνω σχεδόν τα ίδια λεφτά μ' εκείνους; Είναι δίκαιο αυτό; Χιλιάδες κοπρόσκυλα επίσης που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα, παίρνουν επιδόματα που κι αυτά πληρώνουμε εμείς! Διαμαρτύρονται για τους πλειστηριασμούς που ανέκαθεν γίνονταν, ο,τι χρωστάς και δεν πληρώνεις το χάνεις, και για τα διακοποδάνεια, εορτοδάνεια και καταναλωτικά που ξέσχισαν ουδείς ασχολείται! Τελικά πότε θα βάλει ο κόσμος μυαλό για να καταλάβει ότι την φριχτή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε εμείς που ήμασταν νομοταγείς και δεν χρωστάμε γιατί είχαμε σύνεση, την πληρώνουμε και χάνουμε τα κεκτημένα και το δίκιο μας;

Dt

Στις πολυ σωστες απορίες, να σας πω , σωστα διερωταστε πως γίνεται ένας που εργάσθηκε 15 χρόνια, τώρα να παίρνει αυτά που παίρνεται εσείς με τα 40 , ήταν και είναι το δόγμα του τσίρκου που έφεραν οι ελληνοφωνες που πίστευαν και πιστεύουν τη ίδια θεωρία. Δηλ να μην ανέβουν οι κατ' επάνω, αλλά να πέσουν οι επάνω κάτω. Γι αυτό τα πολιτικά σκουπίδια παίρνουν 23% .

Εργαζόμενος

Εισφορές πληρώσαν αυτοί οι κύριοι για να δικαιούνται υψηλή σύνταξη;

Πες τα!!!

Ούτε εισφορές, ούτε πολλά χρόνια δουλειάς!

η ουσία είναι

ότι δεν πρέπει να μας βάζουν στη σύγκρουση των γενεών, οι σημερινοί εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό μέρους του οποίου αποταμιεύουν για να διαχυθεί μετά στην οικονομία μέσω των επενδύσεων, αλλά και ο συνταξιούχους λαμβάνει σύνταξη την οποία κυρίως καταναλώνει σε προϊόντα μιας και είναι προς το τέλος της ζωής του (δεν έχει τόσο νόημα για αυτούς η αποταμίευση). Η κατανάλωση με τη σειρά της δημιουργεί ζήτηση για προϊόντα οπότε αυτή η ζήτηση δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Στα οικονομικά δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο, αλλά πρέπει να βρούμε εκείνο το σημείο ισορροπίας που δημιουργεί το βέλτιστο αποτέλεσμα για όλους μας. Οπότε, μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλον, είναι να κολλάμε σε ιδεολογίες, αλλά να χρησιμοποιούμε κάθε φορά, ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες εκείνες τις πολιτικές που θα δημιουργούν το βέλτιστο αποτέλεσμα για όλους τους πολίτες.

Λούλης

Οι συνταξιούχοι συντηρούν τα ανεργα παιδιά τους. Αυτό δεν είναι καλό για την οικονομία.

Τεο7

Οι Ρομά Αλβανοί εισπράττουν επιδόματα χωρίς ένσημα τους έχουν δασκαλεψει καλά. Δουλεύουν μαύρα Ούτε φόρους πληρώνουν μια χαρά.

Αρμενης

Δεν πειραζει.Γιδια ειναι εχει μπολικο σανο ο Αλητοτσιπρας.

Λούλης

Ωραία. Πείτε μας και πόσα ευρώ λαμβάνει ένας στους τέσσερις νέους εργαζομενους, για να μπορέσουμε να βγάλουμε σωστό συμπέρασμα.

TOMSEN

Ποσο ηλιθιος μπορεί να εισαι???

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».

9f32bc35bc1c03d4563c9be9360aee87_XL

Την απόφασή του να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για το Ελευσίνα Θήβα Υλίκη, που βρίσκεται ψηλά στον προγραμματισμό των έργων υποδομής της ΝΔ, εξήγησε τις προηγούμενες μέρες στην βουλή, ο υπουργός Υποδομών Χρίστος Σπίρτζης.

5
7ba208085cf37c903c3ccfb8798d7936_XL

Η αιμορραγία που προκαλεί το παρεμπόριο τόσο στη νόμιμη αγορά όσο και στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξακολουθεί να είναι τεράστια. 

3