CNBC: Η Ελλάδα πιστεύει σε συμφωνία για το χρέος, ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ

xreo_009

 Η Ελλάδα, φαίνεται να μην γνωρίζει τη μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους


«Η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι οι κανονισμοί που αφορούν την αποπληρωμή του χρέους θα χαλαρώσουν αυτόν τον μήνα, παρά τα δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την Αθήνα» γράφει το αμερικανικό δίκτυο CNBC στην ιστοσελίδα του.

«Το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου» δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο CNBC, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Το Eurogroup, στη συνάντηση του Απριλίου, είχε ανακοινώσει ότι όλες οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθούν έως τις 21 Ιουνίου. Εντούτοις, με μόνο δύο βδομάδες να απομένουν μέχρι τότε, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη τη μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας τις δηλώσεις στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλου, για πιθανή συμμετοχή του ως τεχνικού συμβούλου, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Απαιτείται δε, πολύς χρόνος να εγκριθεί οικονομική εκταμίευση και, καθώς οι μέρες περνούν, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο.

Το CNBC κάνει, επίσης, αναφορά στο δημοσίευμα των FT ότι το κόμμα της A. Μέρκελ δεν εμμένει πλέον στη συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική υπόθεση. «Η σημασία της εμπλοκής του ΔΝΤ δεν αφορά την προτεινόμενη χρηματοδοτική του δέσμευση, η οποία ήταν περιορισμένη, αλλά την αξιοπιστία που θα προσέφερε στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα και την επιστροφή της στις αγορές» σχολίασε, μέσω Email, η περιφερειακή διευθύντρια του Economist Intelligence Unit, Τζόαν Χέι.

«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν θα καθησυχαστούν από την ορθή πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ούτε από το γεγονός ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση. Μολονότι έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα», το ΔΝΤ επιθυμεί πιο δραστική επιμήκυνση λήξεων των ελληνικών ομολόγων και της περιόδου χάριτος» κατέληξε η Τζόαν Χέι. Εντούτοις, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για τη διάθεση κεφαλαίων από το ΔΝΤ, καθώς το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό τη ευρωζώνης, ενώ το Eurogroup έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη δέσμευσή του να χορηγήσει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Grivalia

Επιπλέον κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ θα έχει στη διάθεσή της για νέες επενδύσεις η Grivalia Properties AEEAΠ, έχοντας εξασφαλίσει δύο ανοικτές πιστωτικές γραμμές από τους ομίλους Πειραιώς και Eurobank, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πλάνο της επόμενης διετίας.

fitch

Η αναβάθμιση ακολουθεί την ανακοίνωση ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι σε διαδικασία τιτλοποίησης δανείων 2,8 δισ. ευρώ μεταξύ των οποίων και ΜΕΔ 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της συνολικής έκθεσης της τράπεζα σε ΜΕΔ

petropoulosp

Το 2019 θα μελετηθεί η αναβολή του μέτρου εξαιτίας της ανεργίας που παραμένει σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να παγιδεύεται αυτή η ευάλωτη κατηγορία σε οικονομική ένδεια, χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη

1