«Χαριστική βολή» σε συντάξεις, ΕΚΑΣ και αφορολόγητο αποκαλύπτει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο

control21

Τι συμφώνησε η κυβέρνηση και θα ψηφίσει (ξανά) η Βουλή - Τον Ιούνιο τα πρώτα αποκαλυπτήρια των νέων περικοπών - Διαβάστε όλο το κείμενο

Την υπογραφή της για νέες περικοπές στις συντάξεις, στο αφορολόγητο μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων, αλλά και στο ΕΚΑΣ μετά το Μνημόνιο βάζει εκ νέου η κυβέρνηση, στην Τεχνική Συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους εκπροσώπους των θεσμών το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα. Το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο (Suplemental MoU), το οποίο δημοσίευσε μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύπτει πλήρως τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να κλείσει η 4η αξιολόγηση.

Η συμφωνία θα αποτυπώνεται και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018-2021, το οποίο επίσης θα ψηφίσει η Βουλή στις αρχές Ιουνίου, μαζί με όλα τα άλλα εκκρεμή προαπαιτούμενα τα οποία αποδέχθηκε η Αθήνα.

«Αποκάλυψη τώρα» για τις συντάξεις

Τα πρώτα αποκαλυπτήρια όμως των νέων μέτρων των ετών 2019-2020, θα έρθουν από τον Ιούνιο κιόλας! Ως προαπαιτούμενο και αυτό (prior action) ενόψει του Eurogroup thw 21hw Ιουνίου, «οι αρχές θα υπολογίσουν και θα εκδώσουν όλες τις αιτήσεις κύριας σύνταξης που υπεβλήθησαν το 2016, καθώς και το 30% των αιτήσεων κύριας σύνταξης του 2017, αλλά και τουλάχιστον 13.800 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης που κατατέθηκαν από 1.1.2015 έως και 31.12.2016».

Με τον τρόπο αυτόν, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν τι πραγματικά θα παίρνουν στο χέρι, με βάση τους ασφαλιστικούς νόμους που επέβαλε τα έτη 2015, 2016 και 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον θα ελεγχθεί και αν η εξοικονόμηση που προκύπτει από τις πρώτες αυτές εκδόσεις οριστικών συντάξεων είναι επαρκής για το Ασφαλιστικό σύστημα, όπως είχε προϋπολογισθεί -ή και αν θα απαιτηθούν και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Και ενώ η κυβέρνηση αναλαμβάνει και ψηφίζει συνεχώς δεσμεύσεις για περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και αφορολογήτου για μετά το Μνημόνιο, το 2019 ή 2020, αλλά επίσης και για πολύ υψηλά πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, δεν διαφαίνεται από πουθενά πώς μπορεί να απαλλαγεί από όλες αυτές η Ελληνική Δημοκρατία.

Αντιθέτως, η συμφωνία στην οποία κατέληξε ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές προβλέπει και βεβαιώνει τις εξής μεγάλες δεσμεύσεις, που αποτυπώνονται σε νόμους και συγκεκριμένα μέτρα:

1. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019, όπως προβλέπεται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφίστηκαν πέρυσι και πρόπερσι: τον ν.4387 (νόμος Κατρούγκαλου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιόγλου) τον Μάιο του 2017. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

2. Η μείωση στην έκπτωση φόρου κατά 650 ευρώ θα ισχύσει την 1.1.2020 και «θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020, 2021 και 2022». Παραμένει όμως η ρήτρα για μείωση στο αφορολόγητο και από το 2019 κιόλας, αν το ζητήσει το ΔΝΤ. Τόσο ως προς την μείωση του αφορολογήτου, όσο και των συντάξεων, αναφέρεται πάλι η πρόβλεψη για πιθανά «αντίμετρα» (μείωση κυρίως της εισφοράς αλλλεγγύης κλπ) εφόσον επιτευχθεί η προβλεπόμενη εξοικονόμηση από τα δύο πρώτα μέτρα.

​3. Πλήρης εξαφάνιση του ΕΚΑΣ : από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή 1 ½ χρόνο μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων καταργείται οριστικά, όπως έχει ήδη ψηφιστεί και ισχύει ​από το 2015. Μέχρι φέτος κόπηκαν 808 εκατ. ευρώ ενώ ​ως ​το 2019 θα κοπούν συνολικά 853 εκατ. ευρώ.

4. Το Αναπτυξιακό Σχέδιο Τσακαλώτου θα λαμβάνει ως βάση τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Εκεί επίσης, όπως προκύπτει από τις 106 σελίδες του κειμένου που έφερε στο φως το protothema.gr οριστικοποιείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ και δεν γίνεται καμιά αναφορά σε διατήρηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις που θα κοπούν ή του αφορολογήτου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

5. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά το Μνημόνιο, όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περιφερειακά Αεροδρόμια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.

6. Τον Οκτώβριο τελικά, δύο μήνες μετά το Μνημόνιο, θα ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των νέων "μόνιμων" γενικών γραμματέων στο Δημόσιο, αφού αλλάζουν τα μίνιμουμ κριτήρια.

7. Οποτεδήποτε πριν ή μετά το Μνημόνιο χρειαστεί, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει μέτρα για να αναπληρώσει τις απώλειες εσόδων του δημοσίου, αν εφαρμόσει ήδη γνωστές ή μελλοντικές δικαστικές αποφάσεις που ακυρώνουν ως αντισυνταγματικά τα μέτρα για περικοπές συντάξεων (πχ νόμος Κατρούγκαλου) ή την επιβολή φορολογικών μέτρων.

8. Άμεσα με υπουργική απόφαση θα αποσυνδεθεί η Εγνατία από τον διαγωνισμό για τα ηλεκτρονικά διόδια, προκειμένου να επιλέξει ο ανάδοχος της Οδού με ποιο σύστημα θα μπει στο έργο.

Και όλα αυτά, ενώ στο κείμενο της συμφωνίας επαναλαμβάνεται ο όρος και για περικοπές στις κρατικών δαπανών (15% από συντάξεις, 45% από μισθούς και 19% από λειτουργικά έξοδα και καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου) εάν η Ανάπτυξη αποδειχθεί ότι έπεσε κάτω από τις επίσημες προβλέψεις κυβέρνησης και θεσμών -δηλαδή αν η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει Ανάπτυξη 0,9% αντί 1,4% για το 2017 ή 1,4% για το 2018.

Διαβάστε όλο το επικαιροποιημένο Μνημόνιο εδώ

ΣΧΟΛΙΑ (95)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

--ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ , ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ , ---- ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΔΟΛΟΠΛΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ -------- ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ . ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΙΔΑΝΙΚΑ ,ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΞΕ-ΠΟΥΛΙΕΣΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ

-------Συγκρίνει λοιπόν τον καπιταλισμό στις δημοκρατίες με τις κατευθυνόμενες οικονομίες. Και γράφει τα εξής: «Κράτη που επικρατεί η διευθυνομένη οικονομία, όσον και αν είναι δημοκρατικά – και εννοούμε τέτοια που αποσκοπούν στο γενικό συμφέρον του λαού – δεν συμφέρουν στον Καπιταλισμό. Γιατί μέσα σε τέτοια Κράτη δεν είναι δυνατή η εκμετάλλευση του συνόλου του Λαού από τους εκπροσώπους του Καπιταλισμού. Ακόμα δε περισσότερο όταν αυτά τα κράτη είναι και ολοκληρωτικά. Γιατί εκεί μέσα ούτε καν τον Τύπο μπορεί ο Καπιταλισμός να έχη στα χέρια του, ούτε την Κοινή Γνώμη να διευθύνη κατά τα συμφέροντά του, ούτε με κομματικές μανούβρες να αναποδογυρίζη ό,τι δεν τον συμφέρει, ούτε με εκλογές να γίνεται κύριος της Κρατικής Μηχανής. Τέτοια Κράτη μπορεί να είναι λαϊκώτατα και να κυριαρχή μέσα σ’ αυτά το καθαρό λαϊκό συμφέρον. Αλλά ο Καπιταλισμός τα ονομάζει τυραννίες – φασιστικές, χιτλερικές κ.τ.λ. – ονομάζει δε Δημοκρατίες, παίζοντας με τη λέξι, τα Κράτη που στο σύστημά τους επικρατεί αυτός. Και ξεγελάει το μικρό κόσμο με τις λέξεις. Την κυριαρχία του την ονομάζει Δημοκρατία. Το σύστημά του το πολιτικό που επιβάλλεται, το ονομάζει λιμπεραλισμό, φιλελευθερία, άρα και Ελευθερία». ------ Ιωάνννης Μεταξάς --------

Marianna

Όλα θα τα κόψουν Μόνο το κράτος θα αυξήσουν να πληρώνουν τα κορόιδα Εγγυημένη συνταγή

@

Δεν μπορειτε να παρετε πανω απο 400 ευρω το μηνα..οσο ειναι και ο βασικος μισθος πλεον..τι δεν καταλαβαινετε..να λετε κι ευχαριστω..

Ευάγγελος, συνταξιούχος

Να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μείωση συντάξεων μετά την δημιουργία του περιουσιολογίου. Το σημερινό άρθρο δεν προσφέρει κάτι νέο. Τα κριτήρια σύνταξης βάσει περιουσιολογίου να δούμε πώς θα είναι.

@ Ευάγγελος

Εκεί θα πέσει πολύ γέλιο και πολύ κλάμα. Ιδιοκτησία και σύνταξη θα είναι ασυμβίβαστα.

Αχαχαχααχχαχα

Αυτά που λένε δεν παίζουν, εδώ χρωστάνε ακόμα συντάξεις από άτομα που βγήκαν το 2014 και θα τα βγάλουν μέσα σε ένα μήνα;

Ψηφοφόρος

Εγώ θέλω 13η και 14η σύνταξη

Μονο φασιστες αποφασιζουν χωρις λαικη εντολη....

Με ποιο δικαιωμα το πολιτικο κομμα που κυβερνα παρανομα με 50 εδρες δωρο αποφασιζει χωρις νομιμοποιηση, οταν δεν εχει ψηφιστει για αυτα που κανει και οταν στο δημοψηφισμα ο κοσμος ψηφισε 65% Οχι? Επιτελους οι δικαστικες αρχες του τοπου που ειναι?

ccc

ναι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τα σάντουιτς, θα δίνει και σάντουιτς με γαλοπούλες, φάτε σανό κορόιδα αφού ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ. τους ψεύτες, τους ψευτομάγους

Δαίμονας της πράσινης θάλασσας

Μα αφού η οικονομία καλπάζει και τον Αύγουστο θα βγούμε από τα μνημόνια. Τι όχι? χαχαχαχα α ρε βουβάλια τσυριζαίοι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

Tesla-Model3-boi-1000

Η παραπάνω διαπίστωση δημοσιεύθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας η οποία αποκάλυψε ότι η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διπλάσια αν ο υποψήφιος αγοραστής προέρχεται από το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού.