«Πάγος» από ΔΝΤ στην τεχνική συμφωνία Τσακαλώτου- Eυρωπαίων

«Πάγος» από ΔΝΤ στην τεχνική συμφωνία Τσακαλώτου- Eυρωπαίων


To Ταμείο ζητά ελάφρυνση, αλλά πιέζει και για επιπλέον μέτρα - Αγώνας δρόμου ένα μήνα ως το Eurogroup του Ιουνίου - Τι αλλάζει στα χρέη για τον εξωδικαστικό - Σταδιακές και «πονηρές» οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

tsakalotos

Αποστάσεις κρατά το ΔΝΤ από την Τεχνική Συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαίων δανειστών, παρά την πλειάδα σκληρών δεσμεύσεων που περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η 4η και τελευταία αξιολόγηση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου το Ταμείο, μιλά μεν για «πρόοδο», αλλά τονίζει πως «θα συνεχίσει τις συζητήσεις με την Κυβέρνηση από τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ τις προσεχείς ημέρες, εστιάζοντας σε ορισμένα εναπομείναντα ζητήματα στους τομείς των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Όπερ έστιν μεθερμηενευμόμενον ότι ούτε στους στόχους για τα πλεονάσματα, ούτε στο θέμα των μεταρρυθμίσεων που ζητά, έχει ικανοποιηθεί πλήρως ως τώρα.

Εκτός από την κυβέρνηση, ανοικτούς λογαριασμούς έχει το ΔΝΤ και «με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι απαραίτητη για ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ». Προειδοποιεί δηλαδή ότι ο χρόνος τελειώνει, αλλά αποφάσεις για το χρέος δεν βλέπει.

Οι συναντήσεις στο Χίλτον τελείωσαν, αλλά Αποφάσεις για το χρέος δεν διαφαίνονται. Αντιθέτως, σε ένα μήνα έρχονται οι αποφάσεις για το καθεστώς της μεταμνημονιακής παρακολούθησης που θα εφαρμοστεί στην χώρα μας.

Όπως είπε ο κύριος Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας την Τεχνική Συμφωνία «ίσως την Τετάρτη ή Πέμπτη να έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το χρέος, πώς δηλαδή έχει πάει η συζήτηση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. Στις 21 Ιουνίου θα συζητηθεί και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση».

Τι συμφωνήθηκε στο Χίλτον

Για τα μέτρα που συμφωνήθηκαν, ο κύριος Τσακαλώτος είπε πως «χρειάστηκε να βάλουμε νερό στο κρασί μας», αλλά έδειξε γενικά ικανοποιημένος.

Στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται:

1.Νέο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022, όπου θα αποτυπώνονται οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεόνασματα με περικοπές συντάξεων από το 2019 και μειώσεις αφορολογήτου το 2020. «Τα συμπεφωνημένα θα τηρηθούν», «πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», «δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής» στο Ασφαλιστικό, ήταν οι ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου και της υπουργού Εργασίας, στις συναντήσεις στο Χίλτον.

2.«Σταδιακή» αύξηση των αντικειμενικών αξιών και αλλαγή του ΕΝΦΙΑ. Όπως αποκαλύπτει το ΘΕΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί, οι νέες ξεκινήσουν θα ισχύσουν από τον ΕΝΦΙΑ φέτος αλλά οι αυξήσεις θα φανούν το 2019!

3.Εργασιακά: πλήρης εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Συμφωνήθηκαν οι όροι για μονομερή προσφυγή στη διαιτησία (που ευνοεί τους εργαζομένους), αλλά θα ενισχυθεί ιδιαίτερα και η μεσολάβηση (που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτική ισχύ). Συμφωνήθηκε ότι, με βάση τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, θα κρίνεται ο βαθμός αντιπροσωπευτικότητας στις κλαδικές συμβάσεις και εάν τελικά αυτές θα έχουν καθολική ισχύ σε έναν κλάδο ή όχι (μόνον αν η υπογραφή κλαδικής καταλαμβάνει το 51% των εργαζομένων στον κλάδο).

Κλείσιμο

4.Ενέργεια: προχωρά η δπάσπαση της ΔΕΠΑ σε εμπορία και δίκτυα, ώστε οι δύο εταιρείες να διατεθούν προς αποκρατικοποίηση. Επίσης θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

5. Κοινωνική Πολιτική: για να «χρυσώσει» τα μέτρα λιτότητας και τις φοροαπαλλαγές, συμφωνήθηκε από 1ης Ιανουαρίου του 2019 να καταβάλλεται επίδομα στέγασης 70-210 ευρώ το μήνα, για την κάλυψη μέρους είτε του ενοικίου, είτε της δόσης του στεγαστικού δανείου εφόσον ο δικαιούχος δεν έχει ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη.

6. Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Εντάσσονται και χρέη που «γεννήθηκαν» έως 31-12-2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύψει και ιδιωτικά χρέη που έχουν ιδιοκτήτες μέλη εταιριών (πχ χρέη επαγγελματιών από στεγαστικό δάνειο κλπ) εφόσον επηρεάζουν την λειτουργία της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης