Die Zeit: Ο Πειραιάς ως κινεζικό εφαλτήριο προς την Ευρώπη

cosco

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Die Zeit αναφέρει ότι «η Cosco κτίζει εδώ, στην περιφέρεια της Αθήνας, εντελώς ανενόχλητη το κεντρικό της εφαλτήριο προς την Ευρώπη, χωρίς να αυτό να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη στα βόρεια της ηπείρου. Η νέα εμπορική οδός που δημιουργείται τώρα ενδέχεται πάντως να προκαλέσει ορισμένα ρήγματα στη συνολική διακίνηση εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη»

Τις μεγάλες φιλοδοξίες της Κίνας για εξάπλωση της δραστηριότητας και της επιρροής της στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά υπογραμμίζει ρεπορτάζ της Die Zeit στην Ελλάδα. «Ο Πειραιάς αναπτύσσεται διαρκώς και πρόκειται να αλλάξει τη διακίνηση εμπορευμάτων στην Ευρώπη», σημειώνει ο απεσταλμένος της εβδομαδιαίας εφημερίδας. Ο ίδιος επισκέφθηκε το λιμάνι του Πειραιά, όπου συνάντησε τον εκπρόσωπο του ΟΛΠ Νεκτάριο Δεμενόπουλο, ο οποίος του επισημαίνει ότι «σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή διεξήχθη η ξακουστή Ναυμαχία της Σαλαμίνας». Όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος, πριν από 2.500 χρόνια ελληνικά πλοία είχαν νικήσει εκεί τον στόλο των Περσών. «Σήμερα όμως η Ασία είναι και πάλι εκεί, ακριβώς στο ίδιο σημείο, και θέλει να κατακτήσει την Ευρώπη. Αυτή τη φορά όμως ειρηνικά», γράφει.

Το ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Die Zeit αναφέρει ότι «η Cosco κτίζει εδώ, στην περιφέρεια της Αθήνας, εντελώς ανενόχλητη το κεντρικό της εφαλτήριο προς την Ευρώπη, χωρίς να αυτό να λαμβάνεται ιδιαίτερα υπόψη στα βόρεια της ηπείρου. Η νέα εμπορική οδός που δημιουργείται τώρα ενδέχεται πάντως να προκαλέσει ορισμένα ρήγματα στη συνολική διακίνηση εμπορευμάτων στην κεντρική Ευρώπη».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει τις εκτεταμένες επενδύσεις που έχει δρομολογήσει η Κίνα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, με τον Νεκτάριο Δεμενόπουλο να τονίζει ότι «έχουν γίνει πολλά εδώ» από τότε που ανέλαβε η Cosco στον Πειραιά. «Είναι σαν Γιν και Γιανγκ, ένα πάρε-δώσε αυτό στο οποίο έχει εμπλακεί η Ελλάδα με την Κίνα: Η τελευταία ανταλλάσσει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και υποδομές έναντι οικοπέδων σε μια σπουδαία περιοχή από στρατηγικής άποψης», επισημαίνει ο αρθρογράφος και προσθέτει: «Είναι χαρακτηριστικό για την Κίνα να αναζητεί για τέτοιους είδους επενδύσεις κράτη που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά προσφέρουν ευκαιρίες με μεγάλες δυνατότητες. (…) Η Κίνα θέλει να κάνει τον Πειραιά τον τελευταίο θαλάσσιο σταθμό του νέου Δρόμου του Μεταξιού, που οικοδομεί αυτό το διάστημα με πολύ κόπο και ποσά δισεκατομμυρίων».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για υπερτριπλασιασμό του όγκου των διακινούμενων προϊόντων από τον Πειραιά, ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για τον επίσημο κινεζικό ισχυρισμό ότι πρόκειται για μια κατάσταση «win-win». Όπως σημειώνει, «πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το εάν πράγματι επωφελούνται πάντοτε και οι δύο πλευρές ή εάν το 'win-win' σημαίνει τελικά ότι η Κίνα επωφελείται εις διπλούν. Αυτό είναι τουλάχιστον το περιεχόμενο ενός σαρκαστικού αστείου που λένε μεταξύ τους ειδικοί σε θέματα που αφορούν την Κίνα».

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, παρότι κανείς στην ελληνική κυβέρνηση δεν ομολογεί ούτε ανεπίσημα ότι η Κίνα επιχειρεί να ασκήσει άμεση επιρροή στην Ελλάδα, στέλεχος «της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας» δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ότι οι Κινέζοι προσπαθούν να πιέσουν για την υλοποίηση έργων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Άκου να δεις πως πάει...

Είχα ένα γνωστό που ήταν παντρεμένος με μια καλή κοπέλα. Ξεκίνησε που λες ο τύπος και κάθε μέρα την πλάκωνε στο ξύλο. Με τα πολλά η κοπέλα είδε κι απόειδε, γνώρισε έναν άλλο τύπο και τα φτιάξανε. Κατάλαβες Γερμανέ;

COSCO = Σκλαβοπάζαρο

Μακρυά απο Κινέζους, είναι τα χειρότερα αφεντικά. Τα εργατικά ατυχήματα στην COSCO έχουνε χτυπήσει κόκκινο. Η κινέζικη κουλτούρα είναι απάνθρωπη. μηδενιστική και βάζει το χρήμα πάνω απο όλα. 'Ασε που τρώνε και σκυλάκια...

γνώστης

η cosco φίλε καλά κάνει. έτσι έχουν μάθει, έτσι κάνουν και δω. απλώς εκμεταλλεύεται λασσικά και ο κάθε γνωστός τα πάντα και με πρώτη ευκαιρία τσουπ, χώνει δικό του για δουλειά που δεν έχει ιδέα, του ρίχνουν ένα ξεροκόμματο για μισθό και χαίρεται διότι μιλάμε για άτομα που δεν έχουν ιδέα το που μπλέκουν. σαφώς μήνας μπαίνει και μήνας βγαίνει θα μπεί το λεφτό, έστω και αυτό το λίγο, όταν όμως μας έσκιζαν τόσα χρόνια να δουλεύουμε σαν σκλάβοι και έρχεται το κάθε τσόλι παληκαράκι που σπούδασε με τα λεφτά του μπαμπάκα έξω (διότι δε μιλάμε για σοβαρούς ανθρώπους) να το παίξει ιστορία όχι, ξεσπάμε, αλλά όπως λέει και ο φίλος παρακάτω, θα βρεθεί ένας να τους ^$#%#$@#$ και θα χαρούμε και εμείς οι υπόλοιποι που είμαστε με κατάθλιψη και κοντεύουμε να διαλύσουμε τα σπίτια μας.

ΚΔΞ

Η Γερμανική κουλτούρα είναι σίγουρα ανώτερη. Ο θάνατος ποτέ δεν επαφίεται στην τύχη...

gtp

Ρε πανιβλακες, πρωτα θελετε να τα πουλησουμε ολα για να σας ξεπληρωσουμε και τωρα παραπονιεστε που τα πουλησαμε σε κινεζους επειδη εσεις δινατε ψιχουλα?

Νευριασμένος

Η Cosco και όλα τα παληκαράκια που έχει προσλάβει μέσω της ελληνικής εταιρείας που και καλά διαχειρίζεται το λιμάνι δεν είναι τίποτα παραπάνω από εκμεταλευτές ανθρώπων! Έχε χάρη που δεν βρήκαμε ακόμα δουλειά να σας κάνουμε μία καλή καταγγελία και να μας πληρώνετε μια ζωή! Δεν διάβασα καν το άρθρο, και μόνο το γεγονός πως έφαγα χρόνια της ζωής μου εκεί για να με πετάξουν σαν μία τρίχα από το ζυμάρι με θυμώνει τόσο πολύ! Παλιά στενοχωριόμουν, έκλαιγα κρυφά, δε μιλούσα στην οικογένεια μου, αλλά στην τελική κατάλαβα πως με το να θρηνώ μία ζωή για αυτή την κωλοδουλειά δε βγάζω άκρη! Άλλωστε κωλοδουλειά ήταν! Άρρωστο παιδί; Ετοιμόγεννη γυναίκα; Θάνατος γονιού; ΣΤΑ @@@@@@ τους! ΕΜΕΙΣ ΕΚΕΙ! Να δουλεύουμε σαν είλωτες! Αυτή η χώρα δε θα πάει ποτέ μπροστά γιατί οι άνθρωποι της είναι μέσα στα σκατά! Κωλόπαιδα που αναλαμβάνουν θέσεις λόγω γνωστών και γκρεμίζουν ζωές και αφήνουν ανθρώπους στο δρόμο για να πάρουν τα μπόνους! Αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα! Κάποια μέρα [...] θα έρθει κάποιος πάνω από εσένα και θα δεις που θα πας και συ! ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΡΕ! ΑΛΛΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ! ΟΥΣΤ!

Μία από τα ίδια

πες τα ρε φίλε! πάλι καλά τα λέει και κάποιος. Όχι βέβαια πως θα βρούμε δίκιο, αλλά να μην πιστεύουν πως κάτι μας έδωσαν και να μη νομίζουμε πως είμαστε μόνοι.

Μπάμπης Μπαμπίδης

Όπως σημειώνει, «πληθαίνουν οι αμφιβολίες για το εάν πράγματι επωφελούνται πάντοτε και οι δύο πλευρές ή εάν το 'win-win' σημαίνει τελικά ότι η Κίνα επωφελείται εις διπλούν. ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΑ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ WIN-WIN. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Κώστας

Αφού είδαμε την Siemens, την Novartis και την Hochtief που είναι όλες Ευρωπαϊκές Εταιρίες, ας δούμε και καμιά Κινέζικη... Έχετε λυσσάξει μάλλον επειδή κλέβει κίνηση ο Πειραιάς από Αμβούργο και Ρότερνταμ...

ΕΓΩ Ο ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

ΑΛΛΑΞΕ ΠΛΕΥΡΟ ΣΤΟ ΜΑΞΗΛΑΡΙ!ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ!ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΜΗ(ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΝΤΟ ΣΤΟ ΕΛΛΑΝΤΑ(ΛΟΓΟΠΑΊΓΝΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ))Ο ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΗΡΕ ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ ΤΣΑΜΠΑ!ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΜΑ(ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ Ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ!ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ)ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!ΤΟ ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΗ ΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΝΟΜΙΜΑ!ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΖΙΦΡΑ!ΣΚΙΖΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xri12

Υποχωρεί το ευρώ μετά τα στοιχεία για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, πτωτικά και η στερλίνα ενόψει της ψηφοφορίας για το Brexit

moscovici-930-6

Θα μεταφέρει μηνύματα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - Το βράδυ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

1
s_poors_arthro

Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και προμηνύει ότι δύσκολα θα αναβαθμίσει τη χώρα μας πριν από το τέλος του έτους – Ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, μείωση του αφορολογήτου ορίου, δραστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, πλήρη άρση των capital controls και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

3