Ρέγκλινγκ: Ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα €86 δισ.

regling_arthrooo

Η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα γιατί το 2015 είχε γίνει ρεαλιστικό σενάριο το Grexit - Εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις, μπορεί να υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και μετά οι Ευρωπαίοι «θα μπορούσαν να σκεφτούν» μέτρα ελάφρυνσης χρέους

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα εφαρμόσει όλες τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις αποφασιστικά, μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το πρόγραμμα του ΕΜΣ τον Αύγουστο του 2018», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά της, αρκεί οι χρόνοι ωρίμανσης να επιμηκυνθούν αρκετά και οι υποχρεώσεις να μην υπερβαίνουν το όριο του 15-20% σε σχέση με την οικονομική επίδοση της χώρας.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε απόψε στο Άαχεν ενόψει της απονομής, την Πέμπτη, του 60ού Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου στον Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, έκανε λόγο για «εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής», ενώ τόνισε ότι εάν η τελευταία έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση από τον ΕΜΣ, ενώ τότε θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων του χρέους. Υποστήριξε δε ότι δεν υπήρχε απολύτως καμία εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης, χωρίς τον οποίο, όπως είπε, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα είχαν πιθανόν βγει από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση υπό «χαοτικές συνθήκες», ενώ και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, θα είχαν προβλήματα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι τα επιτόκια του ΕΜΣ βρίσκονται καθαρά κάτω από το επίπεδο που οι χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν στις αγορές και για αυτό εξοικονομούν πολλά χρήματα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, «εκτιμούμε ότι τα δάνεια του ΕΜΣ οδηγούν κάθε χρόνο σε εξοικονόμηση για τον ελληνικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε και υπογράμμισε ότι αυτό συμβαίνει χωρίς να κοστίζει τίποτα στον ευρωπαίο φορολογούμενο. «Αυτές οι εξοικονομήσεις είναι μια έκφραση της αλληλεγγύης την οποία δείχνουν τα κράτη-μέλη του ευρώ μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε σε «μεγάλες προσπάθειες» που καταβάλλει η Ελλάδα για να εκπληρώσει τους αυστηρούς μεταρρυθμιστικούς όρους.

«Συνολικά η Ελλάδα έχει σήμερα πίσω της εντυπωσιακές προσπάθειες προσαρμογής. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά την έναρξη της κρίσης το 2009 βρισκόταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Εδώ και δύο χρόνια η χώρα παράγει δημοσιονομικό πλεόνασμα, δηλαδή "μαύρο μηδέν" (σ.σ.: η γερμανική έκφραση για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό). Μια τέτοια επιτυχία είναι δυνατή μόνο με βαθιές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ και συνέχισε: «εάν με τους εταίρους μας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι οι όροι έχουν εκπληρωθεί, μπορεί το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί και να πραγματοποιηθεί μια τελευταία δανειακή εκταμίευση» και επιπλέον «θα μπορούσαν τότε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να σκεφτούν να δώσουν στην Ελλάδα περαιτέρω ελαφρύνσεις χρέους -- όπως π.χ. μακρότερους χρόνους αποπληρωμής των δανείων». Αυτό οι υπουργοί Οικονομικών το προέβλεπαν ήδη τον Μάιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017, σημείωσε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι και παραμένει σαφές ότι ένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους αποκλείεται».

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ χαιρέτισε εξάλλου την αναπτυξιακή στρατηγική που παρουσίασε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, «διότι ο στόχος όλων των προγραμμάτων προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν να επιτύχουμε μια νέα βάση για μια καλή, υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα -- αυτό είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων, αλλά είναι και προς το συμφέρον του ΕΜΣ, διότι είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας». Όπως είπε, ο ΕΜΣ έχει εκταμιεύσει 187 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, που ισοδυναμούν με περίπου το 100% του ελληνικού ΑΕΠ και πάνω από το 50% των δημοσίων χρεών της χώρας.

«Μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει ποτέ όλα αυτά τα δανεικά;», διερωτήθηκε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι! Δεκαετίες εμπειρίας με παρόμοιες δύσκολες περιπτώσεις δείχνουν ότι οικονομίες οι οποίες έχουν ασθενήσει λόγω κρίσης μπορούν να αποπληρώσουν πλήρως τα δάνεια διάσωσης, εάν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής χρονικά επιμηκυνθούν χρονικά αρκετά και δεν υπερβαίνουν σε σχέση με την οικονομική επίδοση το όριο του 15-20%». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία κατέβαλε την τελευταία δόση των υποχρεώσεων που απέρρεαν από την Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 μόλις το 2010.

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα είναι περίοδος πολύ εντατικής εργασίας, συνέχισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και εξήγησε ότι οι ειδικοί του ΕΜΣ επιστρέφουν μαζί με τους συναδέλφους τους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα, προκειμένου να επεξεργαστούν μια κοινή καταληκτική έκθεση. «Εάν η Έκθεση είναι θετική, θα υπάρξει μια τελευταία εκταμίευση του ΕΜΣ. Πέραν αυτού, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για τα ζητήματα πιθανών περαιτέρω ελαφρύνσεων χρέους», επισήμανε και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα ενώ οι άλλες χώρες έχουν ολοκληρώσει τα δικά τους, έκανε λόγο για «ειδική περίπτωση», για τρεις λόγους: «Πρώτον, η οικονομία της Ελλάδας είχε πολύ πιο βαθιά ριζωμένα προβλήματα από ό,τι οι άλλες χώρες σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η χώρα υπέφερε από μια πολύ πιο ασθενή δημόσια διοίκηση από ό,τι τα άλλα κράτη-μέλη του ευρώ. Και τρίτον, η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 προχωρούσε με τον τότε υπουργό Οικονομικών (σ.σ. Γιάνη) Βαρουφάκη στη λάθος κατεύθυνση: σημαντικές μεταρρυθμίσεις ανακλήθηκαν και κατεβλήθη προσπάθεια να σταματήσει το συμφωνηθέν μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Ως αποτέλεσμα, έπεσε η ελληνική οικονομία και πάλι σε ύφεση. Το "Grexit" ξαφνικά έγινε ρεαλιστικό σενάριο. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι αυτός ο λάθος δρόμος κόστισε στην Ελλάδα 86 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, όμως, η κυβέρνηση επέστρεψε στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΜΣ.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ακόμη ότι δεν υπήρχε καμία πραγματική εναλλακτική από την ίδρυση του μηχανισμού διάσωσης. «Εάν δεν είχαμε απλώσει τις ομπρέλες διάσωσης κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης, τότε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, μάλλον θα είχαν βγει υπό χαοτικές συνθήκες από την Νομισματική Ένωση.», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Λόγω των μεταδοτικών συνεπειών, άλλες οικονομίες θα μπορούσαν να είχαν τεθεί σε κίνδυνο και το ευρώ ως σύνολο θα βρισκόταν σε κίνδυνο. Η Ευρώπη σήμερα θα ήταν διαφορετική! Αυτό θα είχε ζημιώσει ιδιαίτερα την Γερμανία. Με την κεντρική της θέση στην καρδιά της Ευρώπης και ως οικονομία προσανατολισμένη στις εξαγωγές, η Γερμανία επωφελείται από το ευρώ όσο σχεδόν καμία άλλη χώρα», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ (122)

@

Καλό το χιλιοειπωμένο παραμύθι, αλλά ο δράκος έχει ψοφήσει πολύ πριν το 2015. Άλλωστε, αυτά είναι "στοιχεία της ΤτΕ", δηλαδή της θυγατρικής της ΕΚΤ και του "διευθυντή" της Γιαννάκη Στουρνάρα. Κάτι παραπάνω από "αξιόπιστα" δηλαδή... Με κάτι τέτοια επίσης "αξιόπιστα στοιχεία" μπήκαμε και στο περίφημο Μνημόνιο. Και είδαμε. Και δώσαμε. Και θα δίνουμε. Χωρίς προοπτική.

ΤΡ

αγαπητέ γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τα δικά της στοιχεία να κατατροπώσει τους λασπολόγους.... ;

....

Τελικά κατασταλάξατε στο αφήγημα??? Να το κλεισουμε στα 86 δις?? Τα 200 δις να τα λεμε έτσι για να έχουμε να λεμε?? Τι λεει ο βλακαηδώνης περί του θέματος αυτού?? Ρε σεις...τωρα που το είπα....που το εχετε κρυψει αυτό το μουρλό? Έχουμε κάτι μέρες να γελάσουμε με τις βλακαηδωνιές του και μας αναγκάζετε να γελάμεμε τα υποκατάστατα τους συνδρομητές του δω μεσα. Δωστε πισω το βλακαηδώνη ρεεεεεε...ειναι εθνικό ζητημα κεφαλαιωδους σημασίας για το μεσο βλακα της νουδους

dimitri

Ο Άδωνης λέει οτι είσαι μεγάλη Τσυριζόκοτα.

ΟΤσίπρας σταμάτησε την χρεωκοπία.

Ο Τσίπρας σταμάτησε την χρεωκοπία. Ο Πλαστήρας εκτέλεσε τον Μπελογιάννη. Η χούντα έδιωξε το βασιλιά. Ο Τσώρτσιλ χτύπησε την 3η Δεκέμβρη 1944 Ο Φατσέας κυνήγουσε λαγούς στον Έβρο. Όλα θα τα υπερβούμε. Όλα όλα ή τίποτε , λαικό.άσμα Πάρτα όλα μην αφήσεις τίποτε. Πάρτα οπωσδήποτε. Λαικό άσμα.

Αυτο ποιος θα το ψαξει?

Θα κανουμε μια προανακριτικη για το μεγαλυτερο φεσι στην ιστορια της συγχρονης ελλαδος η θα το θαψουμε στον βωμο της ληθης? Κακως αν κανουμε ετσι γιατι ολοι οι συνταξιουχοι των επκμενων εξηντα ετων θα πρεπει να θυμουνται καθε μηνα οτι η συνταξη τους θα μπορουσε να ειναι περιπου 33% μεγαλυτερη, αλλα πετσοκοπηκε για να κανει ο Τσιπρας και ο Συριζα τον ιδεολογικο αγωνα τους.

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΕ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣΧΡΕΩΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ320ΔΙΣ .ΑΥΤΟΣ Ο ΑΛΗΤΗΣ ΜΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΙΝΑΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΔΙΧΩΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΜΕ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΡΕΟΣ 200ΔΙΣ (ΒΑΙΖΕΡ)ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150 ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Dim

Ελπίζω μετά τις εκλογές να χώσουν μέσα το δίδυμο Βαρουφάκη - Τσίπρα.

ΠΡΟΕΧΕΙ

ΑΓΑΠΗΤΟ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟ ΠΕΤΣΙ ΝΑ ΧΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΑ ΤΟ ΚΗΤΟΣ ΚΑΤΑΡΧΗΝ(ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΦΛΑΣΑΚΙ ΣΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΗΝΕΣ ΣΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ Κ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ!

βλάκας, γλοιώδης, ρουφιάνος με ηθικό πλεονέκτημα

σύντροφε, έχουμε μόνον την κυβέρνηση όχι και την εξουσία, ώστε να στήνουμε δικες όπου η διατύπωση κατηγοριας αρκεί για καταδίκη. όπως βλέπεις από την εξέλιξη στο σκάνδαλο Νοvartis και της υπόθεσης του ναρκέμπορα προχωράμε όπως με τα νταούλια, τους ζουρνάδες, και τις αγορές να χορεύουν.

Αλεκοσ

Όσες φορές επιχείρησαν να μας εξηγήσουν πια χρήματα χάθηκαν με το ΣΥΡΙΖΑ λόγο διαπραγμάτευσης έγιναν ρόμπα .. όπως πχ είπαν ότι κατέβηκε το ΑΕΠ .. όταν είχε μείνει το ίδιο .. έχουνε διαψευστεί εις όλα .. είναι δυνατόν εν έτη 2018 να ακούγεται ότι κάποιος σε φεσωσε με τόσα δις σε λιγους μήνες και να μην έχει ένα αποδεικτικό στοιχείο κ λογικό επιχείρημα ?

Γιώργος 45

"Αλέκοσ" μου και λογική υπάρχει και αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν. Το θέμα όμως είναι ότι η κατανόηση τους προϋποθέτει την ύπαρξη έστω και μετρίου εγκεφάλου, κάτι που προφανέστατα λείπει από τους Συριζαίους όπως εσύ.

Τα 0,60 που σου δινουν

εχουν και το ΦΠΑ μεσα?

Αλεξης

μόνο από τις Τράπεζες χάθηκαν 40 δις οι κεφαλαιοποιήσεις τους είναι στο διαδύκτιο αλλά είπαμε μειωμένης αντίληψης..

faidon

Τα λαμογια της ελληνκης και διεθνης διαπλοκης συνναλλασονται στις πλατες του Ελληνισμου και του πλουτου της Ελλαδας. Ο Ρεγκλινγ ειναι ενας απλος υπλ οπως και ο Τσιπρας, Το μηνημα ειναι η διαφθορα ενωμενη<<<< Αλήθεια τι γινεται με τη Νοβαρτις, τις μιζες, τα ΟΑ, το Σ4ι, τα ΕΣΠΑ, τις συνταξεις, τα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, την παδεια, την ασφαλεια, τα επενδυτικα προγραμματα που ολο ερχονται και δε φαινονται...... ΝΤΡΟΠΗ ΞΕΦΤΥΛΕΣ.

Xenos

Μάθε πρώτα Ελληνικά εσύ που το παίζεις Ελληνάρας και μετά γράψε κατά των Ευρωπαίων. διεθνούς είναι το σωστό και όχι διεθνής διαπλοκής. Ταγάρι

Ree

To χουμε.διαψευσει το παραμυθι των 100 δις της ΝΔ , των 200 του βιζερ , και αυτουνου .. ας πάρετε χαμπάρι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σας φεσωσαν με 360 πραγματικά δις στο εθνικό μας χρεος .. και ο Καραμανλής σε 120 δις σε μολις έξι έτη .. κ μη προσπαθείτε να αθωωσετε τα παραπάνω με τα ανύπαρκτα δις του ΣΥΡΙΖΑ .. πληρώνουμε πραγματικά ευρώ , κι εσείς ασχολείστε τα 600 δις του δωρεά ..και τα δις που έχασε το ΣΥΡΙΖΑ ..

Αλέξης

υπάρχει χώρα χωρίς χρέος; καταλαβαίνεις την διαφορά χρέους και ζημιάς; το χρέος έχει δημιουργήσει ανάπτυξη και υποδομές που χρησιμοποιείς μέχρι και σήμερα η οικονομία; αλλά είπαμε μειωμένης αντίληψης

βλάκας, γλοιώδης, ρουφιάνος με ηθικό πλεονέκτημα

σωστός σύντροφε, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ/ΝΔ μοίραζαν δανεικό χρήμα στο πόπολο και αυτό πήγαινε μόνον σε στελέχη και ψηφοφόρους τους, οι οπαδοί των αριστερών κομματων δεν πήραν τίποτε. εμείς η ντόπια αριστερή διανόηση δεν αποδεχθήκαμε την λούφα σαν εργασιακό κεκτημένο, το status-quo του Δημοσίου και των συντεχνιών του σαν λαϊκές κατακτήσεις. τα κόμματα της αριστεράς δεν πλειοδοτούσαν σε αιτήματα, προειδοποιούσαν έγκαιρα για τη επερχόμενη δημοσιοοικονομική κατάρρευση. εμείς δεν ήμασταν εκείνοι που αντιδρούσαν στο όργιο προωρων συνταξιοδοτήσεων, προσλήψεων σε ΟΤΑ/ΔΕΚΟ/δημόσιο, στο μοντέλο κρατικοδίαιτης ανάπτυξη με δανεικά και στόχο την κατανάλωση; εμείς δεν εναντιωθήκαμε ενεργά στο πλιάτσικο του κράτους της δεξιάς, στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης; εμείς δεν πηγαίναμε κόντρα στην συνδικαλιστική λετσαρία, στις απεργίες, στις καταλήψεις, στο κλείσιμο εργοστασίων; σύντροφοι μας δεν ασκούσαν συνεχεια κριτική στο μπάχαλο των κοινωνικοποιήσεων, στην ρεμούλα, στην ατιμωρησία, στην κομματικοποίηση της παιδείας;

Δικηγόρος του διαβόλου

Ουδέν κακόν αμιγές καλού .Αν θεωρήσουμε την ελληνική οικονομία σαν ένα καζάνι με νερό η αλήθεια είναι ότι κλείσανε και άλλες τρύπες στο καζάνι που θα μένανε ανοιχτές αν βγαίναμε απο το μνημόνιο πρόωρα,π.χ σε ποσοστό του ΑΕΠ ακόμη πληρώνουμε πολλά για συντάξεις, επι πλέον η εγγύηση υποθήκη 99,9 ετών του υπερταμείου αναγκαστικά θα μας κάνει πιο προσεχτικούς

Ελεος

Τι άλλο θ'ακούσουμε

@ Ελεος

....το βλακαηδωνη στη γιουροβιζιον!

dimitri

Έλεος πια Πανωραία του Τσύριζα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4708377

Τα νεότερα στοιχεία του ΟΟΣΑ - τόσο σε ονομαστικούς όρους αποδοχών όσο και στα «λεφτά στην τσέπη» - δείχνουν ότι το εισόδημα του Ελληνα εργαζόμενου επέστρεψε στα επίπεδα του 2013, χαμηλότερα δηλαδή και από εκεί που βρίσκονταν το 2014!

24
c006d2271e0a7117710051c23aad7361_XL

Σοφέρ με λιμουζίνα που περιμένει να σε πάει στην ειδική πύλη 12 για VIP του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Ενα υπερσύγχρονο ιδιωτικό jet με ανέσεις και υπηρεσίες που μόνο σε ταινίες έχουμε δει, έτοιμο να σε πάει σε όποιο μέρος του κόσμου επιθυμείς.

8db80d17d4e06e009ac612f2f3bc3e7e_XL

Εγκλωβισμένη σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που φέτος δεν θα ξεπεράσουν το 1,9% και την επόμενη τετραετία θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα, ή στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν έως το 2,5%, θα παραμείνει η ελληνική οικονομία, εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις βελτίωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σήμερα το «business stories».