Oι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΣΕΒ για τις επενδύσεις

sebbb

Ο ΣΕΒ προτείνει, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για νέες οικοδομές, μείωση φόρου μεταβίβασης, ενώ για το ΕΣΠΑ προτείνονται φορολογικές πιστώσεις αντί για επιχορηγήσεις

Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις νέες οικοδομές όπως και η κατάργηση των άμεσων ενισχύσεων του ΕΣΠΑ και η αντικατάστασή τους από άτοκα δάνεια και φορολογικές πιστώσεις περιλαμβάνεται στις (50 συνολικά) προτάσεις που συνθέτουν την εργαλειοθήκη του ΣΕΒ για την επιτάχυνση των επενδύσεων μαζί με συστάσεις για αλλαγές στη φορολογία, την αδειοδότηση, την απονομή δικαιοσύνης, τη χωροταξία, άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων κ.α.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εργαλειοθήκη θα παρουσιαστεί αύριο Δευτέρα και μεθαύριο Τρίτη στο Επενδυτικό Συνέδριο «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις» που διοργανώνει ο ΣΕΒ και στο οποίο σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συμμετάσχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα η πρόταση για την οικοδομή προβλέπει απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης και απαλλαγή του φόρου κληρονομιάς για τις νέες οικοδομές για τα δεκαπέντε φορολογικά έτη από την έκδοση της άδειας. Για το ΕΣΠΑ προτείνονται φορολογικές πιστώσεις αντί για επιχορηγήσεις καθώς και ενισχύσεις με μορφή άτοκων δανείων, όπως εφαρμόζονται στην Πορτογαλία. Δηλαδή με καθυστέρηση της επένδυσης μειώνεται το ποσοστό ενίσχυσης, ενώ όπου επιτυγχάνονται οι στόχοι απόδοσης, έως το 50% του δανείου δεν επιστρέφεται (χαρίζεται).

Άλλες προτάσεις είναι η προαδειοδότηση χώρων σχετικά με περιβαλλοντικά, αρχαιολογικά και ιδιοκτησιακά θέματα ώστε να προσφέρονται έτοιμοι στον επενδυτή, η κατάργηση μιας ρύθμισης όταν εισάγεται μια νέα, για μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας, μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης όπως η προ – επεξεργασία υποθέσεων και η τοποθέτηση βοηθών στους δικαστές, την απλούστευση της αδειοδότησης με θέσπιση υπηρεσίας μιας στάσης, μείωση φόρων, τελών και χαρτοσήμων, εφαρμογή υπεραποσβέσεων και συμψηφισμού ζημιών με κέρδη χωρίς χρονικό περιορισμό, κ.α.

Η εργαλειοθήκη εκπονήθηκε από την Deloitte ύστερα από μελέτη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Καταγράφει μεταξύ άλλων και τις υπερβολές της ελληνικής γραφειοκρατίας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα εξής:

- Στις ΗΠΑ από την ίδρυσή τους, έχουν ψηφιστεί 10 φορολογικά νομοσχέδια, ενώ στην Ελλάδα από το 1975 έχουν ψηφιστεί 250. Από το 2011 έχουν ψηφιστεί 25 φορολογικοί νόμοι και έχουν εκδοθεί πάνω από 100 εγκύκλιοι. Από το 2014 και μέσα σε 50 μήνες, η δημόσια διοίκηση προχώρησε σε 82 μεταβολές που αφορούν σε 4 από τους βασικότερους νόμους (φορολογία εισοδήματος, φορολογικές διαδικασίες, ΕΝΦΙΑ, ΕΛΠ).

- Εταιρία μεταλλευτικής – μεταλλουργικής δραστηριότητας χρειάστηκε 33 χρόνια για να κλείσει μία αντιδικία με Ταμείο Ασφάλισης.

-Για έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζητήθηκαν τεχνικές δοκιμές, οι οποίες ήταν αδύνατες χωρίς αδειοδότηση.

-Για να δημιουργηθεί πατάρι εντός αδειοδοτημένης εγκατάστασης, ζητήθηκε νέος έλεγχος του υπεδάφους από την αρχαιολογία.

-Το διάστημα 2010-2017, μόνο τρεις εταιρείες υπάχθηκαν στο φορολογικό κίνητρο ευρεσιτεχνίας.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Πάνος

Συντρόφια κομμουνιστές του ΣΕΒ, δεν ανασταίνεται η οικοδομή λόγω ΕΜΦΙΑ και οι αφορολόγητες εκπτώσεις υπάρχουν στον ισχύοντα αναπτυξιακό νόμο. Αφορούν όμως υπάρχουσες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι νέες και καινοτομικές επιχειρήσεις χρειάζονται την επιδότηση καθώς και εγγυήσεις δανείων. Χωρίς καινοτομία σύντροφοι πεθαίνουμε σαν οικονομία.

Γιώργος

Πρέπει να σταματήσει η ρευστοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των απατεώνων της επιχειρηματικότητας της απάτης για ακατάβλητα χρέη.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ, ΠΟΣΑ ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ ?

Είναι ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΕΒ !! Διαχρονικώς αλλά και κατά την οκταετία της κρίσης !!!! Ούτε επενδύουν ούτε παράγουν !! Το ανέκδοτο των ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ χωρίς ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΊΝΑΙ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΩΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ !!

π

Άιντα πάλι προτάσεις, ρητορεία μπλά-μπλά και αμπελοφιλοσοφία στη χώρα του τίποτα που παράγει μηδέν είς το πηλίκον.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

iove

Αισθητή μείωση της επιχειρηματικότητας αρχικού σταδίου - Ταυτόχρονα καταγράφηκε σημαντική διεύρυνση των επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους - Το ίδιο διάστημα δεν καταγράφεται ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρηματικότητας

gsee

«Η Έφη Αχτσιόγλου αποκάλυψε την προειλημμένη κυβερνητική απόφαση, «συμμετέχουσας της ΓΣΕΕ ή μη, να προχωρήσει σε (κάποια) αύξηση του κατώτατου μισθού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας

yperg12

Το πρόγραμμα υποστηρίζει απολυμένους του κλάδου με ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης και κατάρτισης, προώθησης στην απασχόληση και υποστήριξης για τη σύσταση νέων επιχειρήσεων