Υπόνοιες για ενδεχόμενη αναβάθμιση της Ελλάδας αφήνει η Fitch

Fitch upgrades Greece

Ο οίκος αξιολόγησης προαναγγέλει αναβαθμίσεις για χώρες της ΕΕ και κάνει λόγο για "υβριδική έξοδο" της Ελλάδας

Σε ενδεχόμενη αναβάθμιση από τη Fitch Ratings μπορεί να... ελπίζει η Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο οίκος αξιολόγησης, σε έκθεση που συνέταξε τη Δευτέρα, αναφέρει πως θα προχωρήσει σε αναβαθμίσει ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάνει και μια ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η Fitch μιλά για «υβριδική έξοδο» από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο 2018, δηλαδή χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης αλλά υπό σημαντικές προϋποθέσεις από τους πιστωτές.

Ένας «μηχανισμός προσαρμοσμένος στην ανάπτυξη», που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την πραγματική οικονομική ανάπτυξη κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, είναι πιθανό να συμφωνηθεί κατά την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Κατά την άποψή μας, αυτό θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε βιώσιμη πορεία, ενόψει των δυσμενών συγκυριακών εξελίξεων», σχολιάζεται.

Επίσης, αναφέρεται στην έκθεση, ορισμένες εκ των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναβαθμιστούν τους αμέσως 24 μήνες, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2017 έχουν αναβαθμιστεί οι πιστοληπτικές ικανότητες έξι κρατών: Κύπρου, Ελλάδας, Ισλανδίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας.

Παράλληλα, τρεις χώρες απολαμβάνουν θετικές προοπτικές (outlook),Ανδόρα, Κύπρος και Ελλάδα, ενώ, σε αντίθετο κλίμα, το outlook για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αρνητικό, εν αναμονή αποχώρησης από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει ως κινδύνους για τις οικονομίες της Ε.Ε. το υψηλό δημόσιο χρέος και τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ θετικά αποτιμάται η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

«Η μείωση του χρέους αποτελεί μια μακροπρόθεσμη πρόκληση που ενδέχεται να παρεμποδιστεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η διατήρηση της τρέχουσας δυναμικής χωρίς μεγαλύτερες μειώσεις του δημόσιου χρέους, με την πάροδο του χρόνου.

Η βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ και τα υψηλότερα επιτόκια θα αποτελέσουν πρόκληση για τη δυναμική του χρέους σε υπερχρεωμένες χώρες.

Πέρα από το 2018, ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω δημοσιονομικές προσπάθειες σε αυτές τις χώρες για να θέσουν το χρέος σε σταθερή καθοδική πορεία.

Η εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών πολιτικών εκτιμάται ως δύσκολη, δεδομένης της πτώσης της πολιτικής υποστήριξης για τη δημοσιονομική αυστηρότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Αυτό υπογραμμίστηκε από τα ισχυρά εκλογικά αποτελέσματα για τα ευρωσκεπτικιστικά/λαϊκίστικα κόμματα, κυρίως στις ιταλικές γενικές εκλογές του Μαρτίου (2018)», επισημαίνεται.

Να υπενθυμιστεί ότι η Fitch έχει ήδη αναθεωρήσει επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2018 και το 2019, σε 2,5% και 1,8%, αντιστοίχως (περισσότερα εδώ).

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsakalwtos_syntakseis_arthro

«Αναβολή» και όχι μόνον «κατάργηση» των μειώσεων φέρεται να συζητά ο Τσακαλώτος στο Βερολίνο - «Στον αέρα» ο νέος Προϋπολογισμός και τα μέτρα του 2019 - Προς άγραν επενδυτών στο Λονδίνο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

2448397

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος που να δικαιολογεί μέτρα, όπως αναστολή της μείωσης των συντάξεων

main_ypoik

Με δέκα ημέρες καθυστέρηση και μετά τις αντιδράσεις για την αποκάλυψη από το «Πρώτο ΘΕΜΑ» δίνει απάντηση το υπουργείο Οικονομικών - Ομολογούν τα λάθη για τα 10.119 ακίνητα που δίνουν στο Υπερταμείο, αλλά λένε πως «διορθώνονται»

5
main_axtsioglou

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τον επανακαθορισμό των προθεσμιών, αναφορικά με την εκκίνηση της διαδικασίας διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για το 2018 - Στην τροπολογία δεν προβλέπεται η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους

7
tsakalotos-0

Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του και τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, αλλά απάντηση για τις συντάξεις δεν έλαβε - Οι δανειστές ζητάνε χρόνο και «στριμώχνουν» την κυβέρνηση - Για μετά το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου παραπέμπονται οι εξελίξεις, καθώς τα ελληνικά στοιχεία δεν κρίθηκαν επαρκή

3