Λαγκάρντ: Αισιοδοξία για τη διεθνή ανάπτυξη, ανησυχία για τον προστατευτισμό

lagard

Δήλωσε ότι οι οικονομίες χρειάζεται να μειώσουν τα ελλείμματα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) παραμένει αισιόδοξο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ωστόσο προειδοποίησε ότι διαφαίνονται κίνδυνοι λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής στήριξης και της αύξησης των επιτοκίων, όπως δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
.

Σε ομιλία της στο Χονγκ Κονγκ, μετά την συμμετοχή της στο ασιατικό οικονομικό φόρουμ (Boao Forum) στην Κίνα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι οι βασικές προτεραιότητες για την παγκόσμια οικονομία εντοπίζονται στο να αποφευχθεί ο προστατευτισμός, στην λήψη μέτρων προστασίας κατά των χρηματοπιστωτικών κινδύνων, αλλά και στην επιδίωξη μιας μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η ομιλία της Λαγκάρντ έγινε ενώ η εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δημιουργεί σημαντική αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές τους αλυσίδες.

«Η ιστορία δείχνει ότι όλοι πλήττονται από τους περιορισμούς στις εισαγωγές, ειδικά οι φτωχότεροι καταναλωτές», δήλωσε η Λαγκάρντ.

«Όχι μόνο οδηγούν σε πιο ακριβά προϊόντα και πιο περιορισμένες επιλογές, αλλά επίσης αποτρέπουν το εμπόριο από το να διαδραματίσει τον σημαντικό του ρόλο στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και την εξάπλωση νέων τεχνολογιών».

Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες είναι να χρησιμοποιηθούν δημοσιονομικά εργαλεία ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κινδυνεύουν να «διαλυθούν», πράγμα που θα συνιστούσε «μια ασυγχώρητη αποτυχία συλλογικής πολιτικής».

Οι φορείς χάραξης πολιτικής χρειάζεται να δεσμευθούν σε ίσους όρους ανταγωνισμού και να επιλύσουν διαμάχες χωρίς τη χρήση έκτακτων μέτρων, δήλωσε.

«Υπάρχουν απειλές, υπάρχουν κόντρα απειλές, υπάρχει μια απόπειρα να ανοίξει ένας διάλογος – θα πρέπει να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια διαλόγου όσο πιο πολύ μπορούμε», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Ο αντίκτυπος από αυτές τις απειλές είναι ήσσων και στις δύο πλευρές. Αυτό που δεν είναι ήσσον είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη».

Η πραγματικότητα για το 2018 και το 2019 είναι ότι η δυναμική εντέλει θα επιβραδυνθεί λόγω της εξασθένισης της δημοσιονομικής στήριξης, των αυξανόμενων επιτοκίων και των πιο σφιχτών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, δήλωσε η Λαγκάρντ.


Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι οικονομίες χρειάζεται να μειώσουν τα ελλείμματα, να ενδυναμώσουν τα δημοσιονομικά πλαίσια και να τοποθετήσουν το δημόσιο χρέος σε μια σταδιακή πτωτική πορεία.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Ryan Rayburn/IMF Photo

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες