Κατά 14,8% μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα

emporiko-elleimma

Κατά 18,5% αυξήθηκαν οι εξαγωγές - Υπεραπέδωσε ο κλάδος αλουμινίου

Σε 1.984,2 εκατ. ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της κατά το μήνα Ιανουάριο 2018, έναντι 2.328,9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας μείωση 14,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν ελαφρά κατά 1,1% στα 4.521,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,5% στα 2.536,9 εκατ. ευρώ, έναντι 2.141,2 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως οι εξαγωγές του Ελληνικού κλάδου αλουμινίου αντιπροσώπευαν το 5,6% περίπου των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

Έτσι ο κλάδος, που είναι ιδιαίτερα γνωστός και ανταγωνιστικός στις διεθνείς αγορές, κατατάσσεται, ανάμεσα στους 99 κλάδους της συνδυασμένης ονοματολογίας, ως ο δεύτερος πιο εξαγωγικός κλάδος της χώρας με 1.610 εκατ. ευρώ περίπου αξία εξαγωγών, μετά τα ορυκτά καύσιμα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16% περίπου σε σχέση με το 2016. Ταυτόχρονα είναι και ο δεύτερος με το καλύτερο εμπορικό ισοζύγιο, 641 εκατ.€ περίπου, μετά τον κλάδο των παρασκευασμένων λαχανικών, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2016.

Όσον αφορά το άμεσο μέλλον (2018-2019) για τη βιομηχανία αλουμινίου, αυτό διαφαίνεται θετικό. Στην εγχώρια αγορά αναμένεται περαιτέρω αύξηση της ζήτησης στον τομέα της οικοδομής λόγω των μεγάλων οικιστικών έργων και του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ».

Παράλληλα στις διεθνείς αγορές παρατηρείται μια συνεχώς αύξουσα ζήτηση αλουμινίου στη βιομηχανία ιδιαίτερα στον τομέα των μεταφορών και σε μεγάλα οικιστικά έργα. Στον τομέα των μεταφορών η χρήση του αλουμινίου πέραν της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι πλέον ευρεία στα αεροπλάνα, στα λεωφoρεία, στα γρήγορα ferry boats, στα τραμ και σε όλων των ειδών τα τραίνα.

Για την ικανοποίηση αυτής της αυξημένης ζήτησης δρομολογούνται νέες επενδύσεις ύψους μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων. Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την εγκατάσταση νέων μονάδων για παραγωγή προϊόντων αιχμής για τους κλάδους της α΄ύλης, της έλασης και διέλασης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Elta-Dei

Σήμερα, επίσης , η Διοίκηση των ΕΛΤΑ ξεκίνησε τις διαδικασίες για την εξασφάλιση άλλων 22,5 εκατομμυρίων για την καταβολή μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και των υπολοίπων οφειλομένων απο λογαριασμούς στη ΔΕΗ

1
pyrosvestis-manika

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιπυρική προστασία των δασών θα προσληφθούν δασοπόνοι, φύλακες, ειδικοί δασικής προστασίας, εργάτες, γεωτεχνικοί, οδηγοί, χειριστές μηχανημάτων, διοικητικοί υπάλληλοι - λογιστές κ.α.

mig3

Στα €281 εκατ. η αποτίμηση του νοσοκομείου - Περίπου €180 εκατ. αναμένεται να λάβει η Marfin Investment Group για το 70% που κατέχει - Δεσμευτική προσφορά για την πώληση του 70% της MIG στο Υγεία από την Hellenic Healthcare S.A R.L, που ελέγχεται από τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners

19