Παπανάτσιου: Το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες είναι καθαρά εικονικές

4417212

Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καθόλου προσωπικό και πρόσθεσε ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν

Εικονικές, χωρίς, προσωπικό και χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα, είναι οι 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που “μετανάστευσαν” στο εξωτερικό, κυρίως σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, ανέφερε απόψε από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα "Διασυνοριακή Ανάπτυξη και Διαβαλκανική Συνεργασία", υπογράμμισε ότι ο κάθε επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να μεταφέρει νόμιμα την έδρα και τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, αλλά όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εικονικές επιχειρήσεις: “Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% αυτών των επιχειρήσεων είναι καθαρά εικονικές, χωρίς προσωπικό, χωρίς καμία δραστηριότητα”, τόνισε η κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι “τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν, όχι μόνο για λόγους παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των άλλων επιχειρήσεων”.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με γειτονικές χώρες για τη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, προκειμένου να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση και να διευκολυνθούν στη διακίνηση των προϊόντων τους. “Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και στα ζητήματα ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας για την πάταξη του λαθρεμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2016 στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών (στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας) πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι σε εμπορεύματα που διακινούνται από και προς την Ελλάδα, με φορτηγά νταλίκες. Όπως είπε, σε περίπτωση που απ' τη διασταύρωση των στοιχείων υπάρξουν ενδείξεις για λαθρεμπόριο, τότε γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η υφυπουργός, στο τελωνείο Προμαχώνα, στη διάρκεια του 2017, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.866 έλεγχοι σε οχήματα (φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα) και διαπιστώθηκαν 309 τελωνειακές παραβάσεις. Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι στο τελωνείο Προμαχώνα λειτουργεί το αυτοκινούμενο σύστημα με σαρωτή ακτίνων Χ και ανέφερε ότι με το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες 398 έλεγχοι.

Καταλήγοντας, η κ. Παπανάτσιου έκανε γνωστό ότι οι ελληνικές τελωνειακές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες βουλγαρικές, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΧΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΣΑΣ.ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.

Ρίτα

Ομολογείς οτι στήθηκαν για φοροδιαφυγή ? Και λοιπόν τι κάνεις άσχετη λογίστρια του συνεταιρισμού ?

Δρ Ελένη

1% φόρος επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ρουμανία, με δικαίωμα δραστηριοποίησης σε οποιαδήποτε Χώρα της ΕΕ! Τέλος με τα ταξικά ρεβανσιστικά φορολογικά χαράτσια της Πρώτης Φοράς Αριστεράς.

Αθεμιτος

Από την στιγμή που αυτές οι επιχειρήσεις "δεν έχουν καθόλου προσωπικό και καμία δραστηριότητα" τότε που ακριβώς εντοπίζεται ο "αθέμιτος ανταγωνισμός"?

stp

Στην γειτονιά μου στην Αθήνα υπάρχει μια βιοτεχνία που απασχολεί καμιά 15 νταριά Πακιστανούς. Φυσικά όλοι θα είναι ανασφάλιστοι , αν κρίνω από τον τρόπο που προσέρχονται και φεύγουν από την εργασία. Κτυπάνε το κουδούνι, βγαίνει ένας Πακιστανός σε κάποιο παράθυρο και ανοίγει. Αυτή η βιοτεχνία κατά καιρούς σχεδόν κάθε χρόνο , έρχονται φορτηγά από την Βουλγαρία φορτώνουν κάποια μηχανήματα και πάνε Βουλγαρία και μετά από λίγο καιρό ξαναγυρίζουν. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα. Αυτή την περίοδο η βιοτεχνία είναι κλειστή, περίπου δυο μήνες , μάλλον μετακόμισαν. Παιριμένω να δω πότε θα γυρίσουν. Αν κατάλαβα καλά έχουν την έδρα στην Βουλγαρία, βγάζουν εκεί λίγα πράγματα, και τον υπόλοιπο καιρό στην Ελλάδα που δουλεύουν παράνομα , και τα πουλάνε μαύρα ίσως και με τιμολόγια που φέρνουν από Βουλγαρία σε μικρές ποσότητες . Αυτό που σας λέω είναι σίγουρο γιατί έχω παρακολουθήσει από περιέργεια, και ενώ εργάζονται 15 και πλέον άτομα , άρα έχει δουλειά, δεν έχω δει μέρα να ξεφορτώνουν πρώτες ύλες , αλλά ούτε εμπόρευμα να φεύγει για την κατανάλωση. Ίσως τα διακινούν νύχτα και δεν τα βλέπω. Τι στα κομμάτια αέρα κοπανιστό δουλεύουν. Πρίν από μερικά χρόνια επειδή δεν ανέχομαι να κόβουν μισθούς να κόβουν συντάξεις , να βάζουν υπέρογκους φόρους κλπ , και μερικοί να φοροδιαφεύγουν , έκανα επώνυμη καταγγελία στο Υπουργείο εργασίας , στο ΙΚΑ τρίχες δεν έγινε τίποτε . Δουλέυει κανονικά . Να δω τώρα πότε θα επιστρέψει , γιατί η βιοτεχνία είναι εδώ αλλά κλειστή, χωρίς καμιά πινακίδα , ποτέ δεν υπήρχε. Το μόνο που υπάρχει έξω στην είσοδο δεξιά μια μεγάλη πινακίδα που γράφει με μεγάλα γράμματα ενοικιάζεται βιοτεχνικός χώρος 500 τμ. Φυσικά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αμφιβάλω αν δηλώνει το ενοίκιο, μαύρα και αυτός.

vvv

"Με εκτιμησεις", "τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσου" Με εκτιμησεις του κωλου δεν ασκεις πολιτικη....Οτι δεν μας συμφερει το ονομαζουμε παρανομο και πρεπει να σταματησει.....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)