Παπανάτσιου: Το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες είναι καθαρά εικονικές

Παπανάτσιου: Το 80% των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες είναι καθαρά εικονικές

Η υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν καθόλου προσωπικό και πρόσθεσε ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν

4417212
Εικονικές, χωρίς, προσωπικό και χωρίς καμία απολύτως δραστηριότητα, είναι οι 8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις που “μετανάστευσαν” στο εξωτερικό, κυρίως σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, ανέφερε απόψε από το βήμα του περιφερειακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στην ενότητα του συνεδρίου με θέμα "Διασυνοριακή Ανάπτυξη και Διαβαλκανική Συνεργασία", υπογράμμισε ότι ο κάθε επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα να μεταφέρει νόμιμα την έδρα και τις δραστηριότητες εκτός Ελλάδας, αλλά όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι εικονικές επιχειρήσεις: “Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% αυτών των επιχειρήσεων είναι καθαρά εικονικές, χωρίς προσωπικό, χωρίς καμία δραστηριότητα”, τόνισε η κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι “τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν, όχι μόνο για λόγους παραβατικής συμπεριφοράς, αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι των άλλων επιχειρήσεων”.

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με γειτονικές χώρες για τη διευκόλυνση των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται εκεί, προκειμένου να αποφύγουν τη διπλή φορολόγηση και να διευκολυνθούν στη διακίνηση των προϊόντων τους. “Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες”, είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός και στα ζητήματα ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας για την πάταξη του λαθρεμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι από τον Οκτώβριο του 2016 στο τελωνείο Προμαχώνα Σερρών (στα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας) πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι σε εμπορεύματα που διακινούνται από και προς την Ελλάδα, με φορτηγά νταλίκες. Όπως είπε, σε περίπτωση που απ' τη διασταύρωση των στοιχείων υπάρξουν ενδείξεις για λαθρεμπόριο, τότε γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η υφυπουργός, στο τελωνείο Προμαχώνα, στη διάρκεια του 2017, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.866 έλεγχοι σε οχήματα (φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα) και διαπιστώθηκαν 309 τελωνειακές παραβάσεις. Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός, ότι στο τελωνείο Προμαχώνα λειτουργεί το αυτοκινούμενο σύστημα με σαρωτή ακτίνων Χ και ανέφερε ότι με το πρωτοποριακό αυτό μηχάνημα διενεργήθηκαν τους τελευταίους μήνες 398 έλεγχοι.

Καταλήγοντας, η κ. Παπανάτσιου έκανε γνωστό ότι οι ελληνικές τελωνειακές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες βουλγαρικές, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης