Στο 24% ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου - Εξαιρούνται πέντε νησιά λόγω προσφύγων μέχρι 30 Ιουνίου

Στο 24% ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου - Εξαιρούνται πέντε νησιά λόγω προσφύγων μέχρι 30 Ιουνίου

Χάνουν οριστικά οι νησιώτες τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ από 1/1/2018 - Σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο η αύξηση του ΦΠΑ θα γίνει από τις την 1η Ιουλίου 2018

Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση "αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά", όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018. 

Δηλαδή εξαιρούνται μόνο για 6 μήνες μόλις 5 από τα 32 νησιά της Δωδεκανήσου και του Βορείου Αιγαίου όπου θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ. 

Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016», θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Από 1η Ιανουαρίου 2018 αυξάνεται  και επισήμως ο ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου

Στα ύψη εκτινάσσεται από 1.1.2018 ο ΦΠΑ στα 27 από τα 32 νησιά του Αιγαίου. Τα 27 νησιά στα οποία –και επισήμως- αυξάνεται ο ΦΠΑ σε δύο εβδομάδες είναι:

Λήμνος
Ικαρία
Άγιος Ευστράτιος
Ψαρά
Οινούσσες
Φούρνοι
Θύμαινα
Άγιος Μηνάς
Δωδεκάνησα
Κάλυμνος
Αστυπάλαια
Κάσος
Τήλος
Σύμη
Νίσυρος
Πάτμος
Χάλκη
Σαριά
Λειψοί
Ψέριμος
Αγαθονήσι
Λέβιθα
Καστελόριζο (ή Μεγίστη)
Αρκοί
Γυαλί
Τέλενδος
Φαρμακονήσι
Κίναρος

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:


«Στα σημερινά επίπεδα θα παραμείνει ο ΦΠΑ στα πέντε νησιά τού Αιγαίου που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών. H κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά συμφώνησε με τους θεσμούς την παράταση του μέτρου των ειδικών συντελεστών ΦΠΑ για τη Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, μέχρι την 30/6/2018.

Στα υπόλοιπα νησιά, στα οποία καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές ΦΠΑ την 31/12/2017 -που ας σημειωθεί είχαν διατηρηθεί χαμηλά, για έναν ακόμη χρόνο, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, καθώς έπρεπε οι ειδικοί συντελεστές να είχαν καταργηθεί από το τέλος του 2016- θα δοθεί, στο τέλος αυτού του χρόνου (2017), έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμισμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η διαδικασία υλοποίησης του μέτρου αυτού θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών.

Βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου" στη Νησιωτική Ελλάδα. Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα».


Υπόσχονται ισοδύναμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, βούληση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγεται η νησιωτικότητα. Με αυτή τη λογική, αποφασίστηκε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του "μεταφορικού ισοδύναμου"στη Νησιωτική Ελλάδα. 

Το μεταφορικό ισοδύναμο θα εναρμονίζει το κόστος μετακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσεων. Για το σκοπό αυτό θα συνυπολογιστούν αντικειμενικοί δείκτες, όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο, που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογου κόστους θαλάσσιας μεταφοράς, σε σχέση μ' αυτό της χερσαίας.

Το μέτρο αυτό θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζει την ισοστάθμιση του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για τη διασφάλιση της επιτυχίας του μέτρου και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη, θα αναπτυχθεί και Παρατηρητήριο Τιμών,το οποίο θα διασφαλίζει τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Το μεταφορικό ισοδύναμο, ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντας πραγματικό αντιστάθμισμα στο κόστος που επιφέρει η Νησιωτικότητα. 

Η παραπάνω δράση θα αποτελέσει συνέχεια του πλέγματος των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

ΣΧΟΛΙΑ (45)

Νίκος

Δεν είμαστε όλοι στην Μύκονο, δεν έχουμε όλοι χρήματα και δεν κλέβουμε τον ΦΠΑ όλοι. Κάποιοι ζούμε στα πολύ μικρά νησάκια της άγονης γραμμής. Ελάτε πρώτα να δείτε τις τιμές στα μάρκετ μας και μετά ρίχνετε τα βέλη σας. Αλλά έτσι είναι ο Έλληνας, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα!

Nomikos

Πολύ ωραίο το τοπίο και διδακτική η φωτογραφία .... Τα τραπέζια είναι παράνομα πάνω στο λιμενοβραχίονα ..... Δεν είναι νόμιμο αυτό ,ούτε μπορεί νομίμως να δοθεί άδεια από το Λιμενικό .... Αυτή είναι η Ελλάδα Παρανομία παντού

Προφήτης του λαού

Όχι 24% αλλά 54% πρέπει να αυξηθεί. Έχετε να αλλάξετε χαρτί στην ταμειακή μια πενταετία και έχετε και παράπονο κιόλας.

Όλοι εσείς που με το πρόσχημα

του φιλοξενούμενου "κοπήκατε" απο το κοινωνικό μέρισμα να ξέρετε ότι γίνατε Ιφιγένειες για τους καθ έξιν φοροφυγάδες αυτών των νησιών, μπας και ξαναβγεί στη βουλή ο "συνεταίρος" που τους το είχε υποσχεθεί. Μέχρι τον Ιούνιο θα μου πείτε, ε, μέχρι τότε...

Aι τουρίσται το πλερώνουν, οι νησιώται το τσεπώνο

ν. Το λοιπόν τι μας τα ζαλίζουν ;

Ευρωλαγνος

Ναι σε όλα έτσι να σας ακούω να το λέτε ΔΥΝΑΤΑ__________ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ.Παρτε τα να μην σας χρωστάω ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.

Τάσος 67

Κουτοχορτο απο Αλέξη όπως ότι θα βγούμε στις αγορές και από τά μνημόνια τον Αύγουστο του 18'. . Πληρώνουμε με επιλογή τους ΦΠΑ στα τρόφιμα 24% λες και είναι είδος πολυτελείας τη στιγμή που οι Γερμανοί δεν έχουν καθόλου ΦΠΑ!Δεν πειράζει μέχρι Σεπτέμβρη του 2019 θα τους φάμε στη μαπα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν τους βλέπω να αφήνουν την Καρδίτσα τους!!!

Agios

Γεια σου Τσιπρα μεγαλε!!!24% στον Άγιο Μηνά!!!Ενα ακατοίκητο νησάκι!!!!Ειστε για γέλια!!!(του δινουν στην απογραφή 2-3 κατοίκους, αλλα στην ουσια ειναι ακατοικητο) Α,ρε Κούλη...με τόσο γελοια κυβέρνηση ΕΠΡΕΠΕ να είσαι στο 60-70%!!!

Αιγαιο

Και όμως υπαρχουν εδω νοημονες υποτιθεται πολιτες που αναρωτιούνται γιατι παρα το μειωμένο ΦΠΑ τα προιοντα αγοράζονται ακριβοτερα στα νησια αποτι στην ...Αθηνα.Πόσο μορφωση χρειαζεται για να καταλαβει καποιος οτι δεν φθανει το 7% για να καλυψει το μεταφορικό κοστος.Αυτο έλειπε να αγοραζεις στον Αγιο Ευστρατιο το ΑΡΙΕΛ φτηνοτερα απο τα Πατήσια. Ψηφιζουν αυτοι οι ανθρωποι... Ειναι δε τοσο μεγάλη η οικονομική ακμή που τα νησια ερημοποιουνται χρονο με τον χρονο.Τι να πει κανις..

Αιγαιο

http://www.protothema.gr/politics/article/742777/tsavousoglou-gia-aigaio-i-diplomatia-i-diethnes-dikastirio-i-stratos-gia-na-paroume-ta-nisia/

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

nikkas_ar

Οι Αμερικανοί θεωρούν πως ο επιχειρηματίας βρίσκεται στην Ελλάδα ενώ ήδη έχουν περάσει «χειροπέδες» σε δύο, τον Τηλέμαχο Λαβίδα και τον τραπεζίτη της Goldman Sachs, Bryan Cohen - «Πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του Γιώργου Νίκα

22
staikouras-1

«Τον Μάιο του 2019 ο κ. Τσίπρας είπε στην Βουλή ότι έδωσε εντολή για δημιουργία ειδικού λογαριασμού. Που είναι; Δεν υπάρχει καν αυτός ο λογαριασμός» είπε ο υπουργός Οικονομικών - Η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και 2020 αν και τα στοιχεία εως τον περασμένο Ιούνιο έδειχναν ότι αυτό θα ήταν απλησίαστο

1