Ξεκινούν «πόλεμο» σε Σταθάκη και κυβέρνηση για τη ΔΕΗ

Ξεκινούν «πόλεμο» σε Σταθάκη και κυβέρνηση για τη ΔΕΗ

Κινητοποιήσεις από τη ΓΕΝΟΠ, με σύμμαχο την τοπική κοινωνία για τις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες

Ξεκινούν «πόλεμο» σε Σταθάκη και κυβέρνηση για τη ΔΕΗ
Εκστρατεία για τη σωτηρία των μονάδων, κυρίως στη Μεγαλόπολη, ξεκινούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με σύμμαχο την τοπική κοινωνία, προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, αλλά κυρίως στο Μέγαρο Μαξίμου, καθότι η πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας επιφέρει πολιτικό κόστος για την αριστερή κυβέρνηση.

Η ΓΕΝΟΠ επιστρέφει με δυναμικές κινητοποιήσεις, έπειτα και από την ενημέρωση που έλαβε από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη για την απαίτηση των δανειστών να ενταχθούν «φιλέτα» της ΔΕΗ στο πακέτο του 40% των λιγνιτικών μονάδων  που θα πωληθούν σε ιδιώτες επενδυτές.

Μιλώντας στο
protothema.gr
Κλείσιμο
ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης τάχθηκε κατά του σχεδίου πώλησης των εν λόγω μονάδων και τόνισε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Φλωρινα ενημέρωση των φορέων και στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει το πρώτο συλληπτήριο στη Φλώρινα.


Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ενέργειας, η συμφωνία έχει κλείσει και μένει η οριστικοποίηση με την άφιξη των δανειστών στην Αθήνα. Ήδη, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Κομισιόν σε τεχνικό επίπεδο για τις λεπτομέρειες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμπεριληφθούν οι μονάδες Μελίτη  1 και 2 στην Φλώρινα (450 MW), οι μονάδες 3 και 4 της Μεγαλόπολης ( 255 MW και 256 MW) και εξετάζονται  τα ορυχεία της ΔΕΗ στη Βεύη και  Κλειδί.  Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες στη Μεγαλόπολη είναι 1.100 και στη Φλώρινα περίπου 200 άτομα.

Αν και το υπουργείο Ενέργειας εμφανίζεται αισιόδοξο ότι θα  υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον στο market test για τις μονάδες, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν το αντίθετο. Αν, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου διαψευστεί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για πώληση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, ούτως ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση αποεπένδυσης στο λιγνίτη ως τα μέσα του 2018.  


Έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα, η ΓΕΝΟΠ ετοιμάζει τη διενέργεια συλλαλητηρίων στη Μεγαλόπολη, στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και στην Αθήνα, όταν θα γίνονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το κλείσιμο της συμφωνίας για τους λιγνίτες. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα έχουν και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Μεγαλόπολης αποφάσισε  να ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αντιδράσεις των περιφερειαρχών.

Σύμφωνα με  πηγές, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει εργαζομένους και τοπικούς φορείς, είχε ξεκινήσει ζυμώσεις από τον Οκτώβριο καθότι το κατώφλι του γραφείου του έχουν περάσει όχι μόνον βουλευτές από τις εν λόγω περιοχές, αλλά και οι περιφερειάρχες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης