«Πόλεμος» Σκουρλέτη-Eldorado με καταγγελίες στο Bloomberg

«Πόλεμος» Σκουρλέτη-Eldorado με καταγγελίες στο Bloomberg

Ο υπουργός Ενέργειας καταγγέλλει στο Bloomberg ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright έχει σορτάρει τις μετοχές της ίδιας της εταιρείας του - Για «ανοησίες» κάνει λόγο η εταιρεία

«Πόλεμος» Σκουρλέτη-Eldorado με καταγγελίες στο Bloomberg
Φουντώνει ο πόλεμος της ελληνικής κυβέρνησης με την καναδική Eldorado Gold. Ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Bloomberg καταγγέλλει ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Wright έχει σορτάρει τις μετοχές της ίδιας της εταιρείας του. Για «ανοησίες» κάνει λόγο η εταιρεία.

Οι μετοχές της Eldorado υποχώρησαν 19% στα 3,53 καναδικά δολάρια στις 12 Ιανουαρίου στο Τορόντο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση απ' το Δεκέμβριο του 2008, μετά την ανακοίνωση του Wright σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ότι η εταιρεία αναβάλει τα επενδυτικά πλάνα στα ελληνικά ορυχεία, κατηγορώντας τη στάση της κυβέρνησης.

«Ο Wright είναι ένας διευθύνων σύμβουλος, είναι έξυπνος και έμπειρος. Έδωσε συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι η μετοχή της εταιρείας του θα υποχωρήσει δραματικα, δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης ερωτηθείς σχετικά για το που βρίσκεται το θέμα των συζητήσεων με την Εldorado σε μία εφόλης της ύλης συνέντευξη την περασμένη Πέμπτη.

«Γιατί το έκανε αυτό; Κατά τη γνώμη μου, και του το είπα όταν ήρθε να με επισκεφθεί, έπαιξε παιχνίδια με την τιμή της μετοχής: 'ενημέρωσες τους φίλους σου για το τι θα πεις στη συνέντευξη Τύπου ώστε να είναι σε θέση να πουλήσουν νωρίς και μετά να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές'».
Κλείσιμο

Τα σχόλια του υπουργού είναι το τελευταίο επεισόδιο στον λεκτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών που έχουν αποτύχει να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τα σχέδια της Eldorado να αναπτύξει τα ορυχεία στην Ελλάδα. 

Το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Ο Σκουρλέτης το περασμένο καλοκαίρια ανακάλεσε μία άδεια ανάπτυξης για ένα απ' τα ορυχεία της Eldorado. Η απόφαση όμως αναιρέθηκε απ' το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας του», δήλωσε ο Σκουρλέτης για τον Wright. «Οι απολαβές του συνδέονται, μεταξύ άλλων, με την τιμή της μετοχής, και παίζει παιχνίδια μαζί της», σημείωσε.

Οι καταγγελίες του Σκουρλέτη είναι «ανυπόστατες και επιθετικές», σχολιάζει απ' την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Eldorado και γενικός διευθυντής στην Ελλάδα, Eduardo Moura , όταν του ζητήθηκε ένα σχόλιο.

Η εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας στο Βανκούβερ, Krista Muhr, εκ μέρους του διευθύνοντος συμβούλου, δήλωσε πως πρόκειται για «ανοησίες».

Η πραγματικότητα είναι πως η Eldorado δεν είναι μία βαριά σορταρισμένη μετοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες εξόρυξης χρυσού. Την εβδομάδα πριν τις ανακοινώσεις του Wright στην Αθήνα οι θέσεις short στη μετοχή αυξήθηκαν στο 1,9% της ελεύθερης διασποράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Το ποσοστό ήταν ελαφρώς αυξημένο απ' το 1,7% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου, το χαμηλότερο εδώ και 52 εβδομάδες.

Συγκριτικά την ίδια περίοδο οι ανοικτές θέσεις short στην Barrick Gold Corp. ήταν στο 2,2% της ελεύθερης διασποράς, ενώ της Agnico Eagle Mines Ltd. Ήταν 5,3% και της IAMGOLD Corp. στο 7,6%. Από την άλλη οι short θέσεις στην Newmont Mining Corp. ήταν στο 0,5% των μετοχών της ελεύθερης διασποράς.

Ο Wright πρόσφατα προχώρησε στην αγορά μετοχών της Eldorado. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg στις 8 Φεβρουαρίου αγόρασε 18.569 μετοχές με τιμή 3,83 καναδικά δολάρια τη μία. Συνολικά πλέον κατέχει 1,17 εκατ. μετοχές της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η τιμή της Eldorado χθες Δευτέρα έκλεισε στα 3,94 δολ. Καναδά με αποτέλεσμα η Κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να κυμαίνεται στα 2,82 δισ δολ. Καναδά.

Οι μετοχές της Eldorado έχουν υποχωρήσει 39% το τελευταίο 12μηνο. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 19 εταιρειών χρυσού που παρακολουθεί το Bloomberg. Κύρια αιτία της υποχώρησης ήταν το μπρος – πίσω με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ορυχείων της στην Ελλάδα.

Τον προηγούμενο μήνα η εταιρεία είπε ότι μία προκαταρκτική αναθεώρηση της θέσης της δείχνει ότι οι χρεώσεις μετά τους φόρους σε σχέση με τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία της θα μπορούσαν να κυμανθούν από 1,21 δισ δολ. ΗΠΑ ως 1,6 δισ δολ. ΗΠΑ.



Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης