Πολύ σκληρά για να πεθάνουν: Γιατί τα ενοίκια θα υποχωρήσουν τελευταία στη μάχη με τον πληθωρισμό

Πολύ σκληρά για να πεθάνουν: Γιατί τα ενοίκια θα υποχωρήσουν τελευταία στη μάχη με τον πληθωρισμό

Το ταχέως αυξανόμενο κόστος στέγασης εμποδίζει τον πληθωρισμό να υποχωρήσει πιο κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών - Τι δείχνουν τα στοιχεία

ΑΚΙΝΗΤΑ_2_shutterstock_1241311849

«Αγκάθι» για τις αναπτυγμένες οικονομίες εξακολουθεί να είναι το κόστος στέγασης, αποτελώντας σημαντικό «βραχνά» για τα νοικοκυριά από άκρη σε άκρη. Αποδεικνύονται δε, ως επίμονο εμπόδιο για τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών που πασχίζουν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό και να εκκινήσουν τον καθοδικό κύκλο στα επιτοκία τους.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία, το ταχέως αυξανόμενο κόστος στέγασης – το οποίο επιβαρύνει σημαντικά το καλάθι του μέσου καταναλωτή – εμποδίζει τον πληθωρισμό να υποχωρήσει πιο κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών. Ο κίνδυνος είναι ότι πολίτες θα απαιτήσουν περισσότερη κρατική στήριξη για να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος ζωής, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο τη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Πoιο είναι το αποτέλεσμα; Η δυναμική του αποπληθωρισμού που παρατηρήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2023 έχει σχεδόν σταματήσει σε ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες. Αυτό οδηγεί τις χρηματοπιστωτικές αγορές είτε να αποσύρουν τα «στοιχήματα» τους για μείωση των επιτοκίων, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, είτε να επαναφέρουν τις πιθανότητες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, όπως συμβαίνει στην Αυστραλία.

«Τα ενοίκια, όπως και ο πληθωρισμός… θα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που θα κάμψουν δήλωσε ο Σέιν Ολιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Ltd. στο Σίδνει, με το πρόβλημα της στέγασης να είναι χειρότερο σε χώρες με ταχύτατα προγράμματα μετανάστευσης και ελλείψεις σε σπίτια.

Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Γιατί οι Κινέζοι χάκερ κλέβουν προσωπικά δεδομένα - Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν

H Μις Ισραήλ πήγε με πλακάτ «είμαι στρατιώτης των IDF» σε πάρκο στη Νέα Υόρκη και την απείλησαν με μαχαίρι - Δείτε βίντεο

Η πορεία του εμβολίου της AstraZeneca μέχρι την απόσυρσή του - Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζει η εταιρεία

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης