Απόστολος Βακάκης: Η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινείται με ρυθμούς «παραπληγικού σαλιγκαριού»

Απόστολος Βακάκης: Η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινείται με ρυθμούς «παραπληγικού σαλιγκαριού»

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα» δήλωσε ο επικεφαλής της Jumbo - «Να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει» σημείωσε

vakakis
Την ανάγκη η Ελλάδα να κινηθεί πιο γρήγορα για να επιτύχει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη υπογράμμισε ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της Jumbo, προ της έναρξης της  έκτακτης ΓΣ των μετόχων της εταιρείας.

Ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Jumbo ο οποίος συχνά προσελκύει την προσοχή λόγω των τοποθετήσεων του, εξέφρασε την άποψη πως η χώρα εκπέμπει επενδυτική αισιοδοξία αλλά στην πραγματικότητα κινείται με ρυθμούς «παραπληγικού σαλιγκαριού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Παράλληλα, στηλίτευσε τη πολιτική των επιδομάτων και των μέτρων στήριξης αναφέροντας πως «το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει«, ζητώντας παράλληλα να μείνει έξω η οικονομία από το πολιτικό παιχνίδι, ενώ χρησιμοποίησε και το παράδειγμα της… Μυκόνου για να υποστηρίξει τη σημασία της διαχείρισης μιας επιτυχίας σε οικονομικό επίπεδο και την ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης λειτουργιών και υποδομών.

Αναλυτικά ο κ. Βακάκης ανέφερε: «Λένε πως να μαντεύεις το μέλλον είναι μάταιο. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προνοείς. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα εκεί που νομίζεις ότι έχεις επιτυχία, τελικά αποτυγχάνεις. Δείτε το παράδειγμα της Μυκόνου, ένα νησί με τεράστια ανάπτυξη αλλά χωρίς αντίστοιχη βελτίωση των υποδομών. Πρώτα έγινε οικονομικά απρόσιτη για τους Έλληνες και μετά οι ξένοι διαπίστωσαν ότι αυτό που προσφέρει για τα χρήματα που δίνουν, είναι μη ανταγωνιστικό και επέλεξαν άλλους προορισμούς. Έπρεπε να προνοήσουν αυτό που συνέβη. Δεν το έκαναν και έτσι η επιτυχία σταδιακά εξελίχθηκε σε αποτυχία. Το ίδιο και με την Ελλάδα. Εκπέμπουμε επενδυτική προδιάθεση και επενδυτική αισιοδοξία, αλλά κινούμαστε με ρυθμούς παραπληγικού σαλιγκαριού. Πώς θα ανταγωνιστούμε άλλες χώρες; Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Να αυξήσουμε την παραγωγικότητα για να μπορούμε να μοιράζουμε τα οφέλη. Το να μοιράζεις τα λεφτά των άλλων είναι εύκολο, αλλά αυτό κάποτε τελειώνει. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η οικονομία πρέπει να μείνει έξω από το πολιτικό παιχνίδι»

Κερδοσκοπικά παιχνίδια

Την ίδια ώρα ο κ. Βακάκης έκρουσε για ακόμα μία φορά καμπανάκι κινδύνου για κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος του καταναλωτή που στήνονται στην αγορά, ιδίως καθώς η επικρατούσα τάση παγκοσμίως είναι ο αποπληθωρισμός και όχι ο πληθωρισμός, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ο διάχυτος φόβος αποσταθεροποίησης. Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις γεωπολιτικές συγκρούσεις ή τη γενίκευση ενός πολέμου, ωστόσο είναι κερδοσκοπικό να διατηρείς τιμές υπό το φόβο ενός νέου κινδύνου. Δημιουργούμε ένα πρόβλημα που καλούμαστε να το λύσουμε (…) το πιο σημαντικό σήμερα είναι η προσπάθεια να γεφυρώσουμε το εισόδημα του καταναλωτή με τις τιμές που καλείται να πληρώσει. Όσο αυτό το κομμάτι δεν αποτελεί εθνικό σκοπό- δηλαδή να μην κερδίσουμε σε βάρος του καταναλωτή- θα μπούμε σε μεγάλα προβλήματα. Τα βλέπουμε αλλά δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε. Αντί σύνεσης επικρατεί στην αγορά το ποιος πρώτος θα πάρει τα λεφτά του καταναλωτή» επεσήμανε ο κ. Βακάκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «παραμύθια της Χαλιμάς» τα επιχειρήματα ότι πιέζονται σήμερα τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.

Συζητώντας για τις εξελίξεις στο Ισραήλ και κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αύξηση των τιμών, ο κ. Βακάκης τόνισε πως «εάν ο πόλεμος γενικευτεί και αρχίσουν τα καύσιμα να αυξάνονται, είναι μία άλλη παράμετρος. Σήμερα όμως, η τιμή στο βαρέλι του πετρελαίου είναι στα 85 δολάρια. Για ποιο λόγο βλέπει κάποιος ότι θα φτάσουν στα 300; Είναι ανέντιμο προς τον καταναλωτή αυτό. Και ειδικά όταν κάποιοι αυξάνουν τις τιμές αλλά δεν αυξάνουν και τους μισθούς που χορηγούν. (…) Καθημερινά λαμβάνω μηνύματα που είναι τα ανάποδα από αυτά που θα έπρεπε να παίρνω. Ενώ υπάρχει μία σαφής διάθεση αποπληθωρισμού, στην Ελλάδα παραμένει μία έντονα κερδοσκοπική τάση. Η οποία δεν είναι αδικαιολόγητη, αλλά είναι πρώιμη. Κακώς οι άνθρωποι πρωτοποθετούνται. Η ισοπαλία έπρεπε πάντα να δίνεται στον καταναλωτή. Και αυτή έπρεπε να είναι η μεγαλύτερή μας ανησυχία και μετά τα πόσα χρήματα δίνουμε στους μετόχους», σημείωσε.

«Δεν είμαι φιλάνθρωπος επειδή μειώνω τις τιμές, αλλά πιστεύω στο πελατοκεντρικό μοντέλο, με την ισοπαλία υπέρ του καταναλωτή (…) Ο εργαζόμενος υποφέρει κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε τον καταναλωτή», πρόσθεσε λέγοντας μάλιστα πως πάγια πολιτική της Jumbo είναι να μην εξαναγκάζει σε εκτός προϋπολογισμού αγορές τους πελάτες της. «Εμείς κρύβουμε τα ακριβά παιχνίδια για να μην φέρνουμε σε δύσκολη θέση τους γονείς. Όποιος έχει τα χρήματα ας τα αναζητήσει, δεν θα τα βγάλουμε όμως μπροστά» ανέφερε ο κ. Βακάκης.

Ο Πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της Jumbo διαβεβαίωσε τους παριστάμενους μετόχους ότι το guidance της κερδοφορίας για φέτος ισχύει ως έχει. «Η πρόβλεψή μας είναι με βάση το μπάτζετ μας και έχει περιθώριο να χάσει, παραμένοντας η πρόβλεψη σταθερή. Μπορεί να ανατραπούν όμως οι καταστάσεις μακροπρόθεσμα εάν ο πόλεμος γενικευτεί. Αυτό ευχόμαστε να μην συμβεί, αλλά αυτό δεν το ξέρει κανείς. Συμφέρει την ανθρωπότητα να γενικευτεί ο πόλεμος; Η απάντηση είναι ‘όχι’. Μπορεί η Jumbo να κάνει κάτι; Καμία επιχείρηση δεν μπορεί. Εδώ ούτε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί…», τόνισε ο κ. Βακάκης.

Κλείσιμο
Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Βαθαίνει η κόντρα Κωνσταντοπούλου-Χουρδάκη: «Μου ζητήθηκε να συμφωνήσω να παραδώσω την έδρα»

Βελτιωμένος σήμερα ο καιρός, ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σοβαρό τροχαίο στο Χαλκούτσι Ωρωπού - Απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης