Βασίλης Σπανάκης: Ελπίζω ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πάνω από 3% λέει ο υφυπουργός Εργασίας

Βασίλης Σπανάκης: Ελπίζω ότι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι πάνω από 3% λέει ο υφυπουργός Εργασίας

Διευκρινίσεις για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

ilikiomenos
Την ελπίδα του ότι η νέα αύξηση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα είναι παραπάνω από 3% εξέφρασε το πρωί της Κυριακής ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.

«Η αύξηση θα είναι μόνιμη και θα είναι στο 50% του πληθωρισμού, συν το 50% του ρυθμού ανάπτυξης» εξήγησε ο κ. Σπανάκης μιλώντας στο MEGA.

Όσον αφορά το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι «δεν φέρνουμε εμείς οι εργαζόμενοι να εργάζονται 13 ώρες. Υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα που μιλάει για 40 ώρες και 48 ώρες με την υπερωριακή απασχόληση. Αυτό παραμένει. Εμείς με το νομοσχέδιο αυτό σταματάμε να παίζουμε κρυφτούλι στη ‘μαύρη’ εργασία. Λέμε στους εργαζόμενους που έχουν δεύτερη δουλειά, ότι σας δίνετε η δυνατότητα αυτήν τη ‘μαύρη’ εργασία να την ‘ασπρίσετε’. Έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Το πρώτο είναι η ‘μαύρη’ εργασία και το δεύτερο είναι η υποδηλωμένη εργασία», και αποκάλυψε ότι «τον επόμενο μήνα θα έχουμε και νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας όπου θα έχουμε και το θέμα με την απασχόληση των συνταξιούχων».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cvque7wfe1ft)


Ο Βασίλης Σπανάκης αναφέρθηκε, τέλος, και στο «ξεπάγωμα» των τριετιών και διευκρίνισε ότι «ωφελούνται δύο κατηγορίες εργαζομένων, με πρώτους αυτούς που δεν είχαν κλείσει τριετία στις 14/02/2012. Το 2024 και τα επόμενα έτη θα γίνει ένα ντόμινο αυξήσεων των μισθών του ιδιωτικού τομέα λόγω ότι θα επανέλθει το επίδομα προϋπηρεσίας. Δεύτερον, όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μετά τις 14/02/2012, θα αρχίζουν να χτίζουν τριετία από την 01/01/2024 που σημαίνει ότι μετά το 2027 θα βλέπουν, πέρα όλων των άλλων, και μια επιπλέον αύξηση. Αν δε φέρναμε αυτήν τη διάταξη στη Βουλή μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, θα γινόταν μετά από δύο χρόνια».

Απαντώντας, δε, στην κριτική ότι οι τριετίες των εργαζομένων που προσλήφθηκαν μετά το 2012 πάνε χαμένες αφού δεν αναγνωρίζονται, απάντησε: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να δουλεύει κάποιος από το 2013 ή το 2014 μέχρι σήμερα και να παίρνει τον ίδιο μισθό. Αυτές οι αδικίες, με το ‘ξεπάγωμα’ των τριετιών θα σταματήσουν, διότι αυτό το επίδομα προϋπηρεσίας θα δοθεί. Άρα, εκ των πραγμάτων, έρχεται αυτή η διάταξη να στρεβλώσει και αδικίες του παρελθόντος να τις διορθώσει. Δεύτερον, η κυβέρνησή μας είναι αυτή που έχει δεσμευτεί για δύο συγκεκριμένα πράγματα απέναντι στους εργαζόμενους, ότι θα εφαρμόσει τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και ότι στο τέλος της 4ετιας τον μέσο μισθό θα τον πάμε στα 1.500 ευρώ».

Ειδήσεις σήμερα:

Άνοιξαν οι κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ: Διαλέγουν Κασσελάκη ή Αχτσιόγλου για πρόεδρο

Βίντεο: Δάκρυσε η Σάκκαρη μετά το τρόπαιο στη Γκουανταλαχάρα - H συγκίνηση για τον παππού της

Ο νέος οδικός χάρτης για αγοραπωλησίες ακινήτων και μιαθώσεις με AirBnb
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης