ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες

ΕΚΤ: Κίνδυνοι από την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες

Η επιβολή έκτακτου φόρου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» - Αναλυτικά η απάντηση της ΕΚΤ στην Ιταλία

banks
Μια πρώτη γνώμη στην όλη συζήτηση περί επιβολής έκτακτου φόρου στα «απροσδόκητα» έσοδα των τραπεζών καταθέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με αφορμή σχετικό αίτημα των ιταλικών αρχών.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, οι ιθύνοντες της Φρανκφούρτης εξηγούν ότι η επιβολή ενός έκτακτου φόρου θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στη δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών «μαξιλιαρών», ως απόρροια της μείωσης της καθαρής κερδοφορίας.

Παράλληλα, ο έκτακτος φόρους δύναται να καταστήσει λιγότερο ανθεκτικές τις τράπεζες σε μια πιθανή οικονομική κρίση ή σε κάποιο πιθανό οικονομικό σοκ.

Το story με την Ιταλία
Στις αρχές Αυγούστου, το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, ενέκρινε την επιβολή ενός αιφνιδιαστικού φόρου στα «επιπλέον κέρδη» των τραπεζών.

Κλείσιμο
Ο νέος φόρος ενσωματώθηκε σ’ ένα τεράστιο πακέτο μέτρων και προέβλεπε έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση των «απροσδόκητων» εσόδων από τους τόκους.

Η Ιταλία συμφώνησε να φορολογήσει το 40% «των υπερκερδών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, προκειμένου να χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και να υποστηρίξει στεγαστικά δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη, όπου εμφανίστηκε χωρίς τη Μελόνι.


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr



Ειδήσεις σήμερα:

Δεν δεχόταν τον χωρισμό και τη σκότωσε - Ακαριαίος ο θάνατος της 42χρονης στην Καλαμαριά

Ποιος ειναι ο πεζοναύτης που ξάπλωσε στις λάσπες για να περάσουν πάνω του ηλικιωμένοι πλημμυροπαθείς

Τρόφιμα: 10+1 υποκατάστατα που δεν είναι «αθώα» - Δείτε τη λίστα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης