Κατώτατος μισθός έως 1.115 ευρώ και ρυθμίσεις-ανάσα για οφειλέτες και συνταξιούχους - Δείτε πίνακες

Κατώτατος μισθός έως 1.115 ευρώ και ρυθμίσεις-ανάσα για οφειλέτες και συνταξιούχους - Δείτε πίνακες

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση προστίμων, ρύθμιση οφειλών με το νέο νομοσχέδιο «σκούπα» του ΥΠΟΙΚ

katwtatos_misthos_xcr
Oμοβροντία ρυθμίσεων που δίνουν ανάσα σε εκατομμύρια φορολογούμενους, οφειλέτες, ασφαλισμένους και συνταξιούχους προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες εκτείνονται από τη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία έως τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ, τις διαγραφές προστίμων προς το Δημόσιο, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Η βεντάλια των προς ρύθμιση οφειλών ανοίγει αφού εκτός από τα χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπαχθούν και τα χρέη προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο πριν από την τελική στροφή προς τις εκλογές περιλαμβάνει ακόμα την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ προς τους συνταξιούχους που δεν έλαβαν αυξήσεις το 2023.

Την ίδια ώρα, από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η καταβολή του νέου κατώτατου μισθού ύψους 780 ευρώ σε 585.000 αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια. Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τον νέο μισθό, πρόκειται για αύξηση κατά 9,4%, την τρίτη διαδοχική που γίνεται κατά τη διάρκεια κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cr8i9qrpdayh)


Ειδικότερα:

Κλείσιμο
Στα 780 ευρώ (+67 ευρώ) από 713 ευρώ θα διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου 2023, ενώ στα 34,84 ευρώ θα ανέλθει το κατώτατο ημερομίσθιο.

Η καθαρή αύξηση είναι 57,7 ευρώ, καθώς ο καθαρός μισθός αυξάνεται από τα 614,1 στα 667 ευρώ. Από το 2019 έως το 2023 ο κατώτατος μισθός σωρευτικά αυξήθηκε κατά 20%.

Η συνολική επιβάρυνση για τον εργοδότη διαμορφώνεται στα 953,8 από 872 ευρώ, δηλαδή η συνολική επιβάρυνσή του είναι 81,8 ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τις εκλογές η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cr8jsf2ox1xt)


Αναφερόμενος επίσης στο «ξεπάγωμα» των τριετιών ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του 2023 με Ιανουάριο του 2024 αν πέσει η ανεργία κάτω από 10%. Ετσι οι μισθοί με τις τριετίες που ισχύουν θα διαμορφωθούν ως εξής:

Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ.
Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ και 1.001 σε 12μηνη βάση.
Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ και 1.092 σε 12μηνη βάση.
Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ και 1.183 σε 12μηνη βάση.
Για όσους παίρνουν επίδομα γάμου, το οποίο είναι 10%, οι νέοι ελάχιστοι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:
Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ.
Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ.
Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ.
Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.115 ευρώ.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει η ΔΥΠΑ. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι στα 17,51 ευρώ και 438 ευρώ το μηνιαίο. Με την αύξηση του μισθού κατά 9,4% από την 1η Απριλίου 2023, το επίδομα ανεργίας θα φτάσει στα 479,17 ευρώ.

afxisis


trieties
Τα κέρδη στις τριετίες


epidoma-anergias
H αύξηση στο επίδομα ανεργίας
Οι βασικότερες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι οι εξής:

Κατάργηση προστίμων: Τέλος στον «πονοκέφαλο» των προστίμων ύψους 100-500 ευρώ που πέφτουν σε κάθε τροποποίηση ή εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων ή σε καθυστερημένη καταχώρηση μισθωμάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb) βάζει το πολυνομοσχέδιο που φέρνει και ριζικές αλλαγές στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων.
Από τη μία πλευρά διορθώνει μια μεγάλη αδικία όπου φορολογούμενοι πληρώνουν πρόστιμο για μικρές λογιστικές τροποποιήσεις, και από την άλλη διευκολύνει όσους θέλουν να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο και σήμερα φρακάρουν στο Taxis ή στην έκδοση πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, αποδεικτικού ενημερότητας κ.ο.κ.

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Το μέτρο εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2023 και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα. Το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι το ελάχιστο χρονικό διάστημα άρσης της ακινησίας είναι ένας μήνας και το ποσό που καταβάλλεται είναι αναλογικά. Δηλαδή για έναν μήνα το 1/12, για δύο μήνες τα 2/12 και ούτω καθεξής. Η άρση ακινησίας γίνεται για μία φορά για κάθε έτος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενη.

katotattos-misthos2
H εξέλιξη του κατώτατου μισθού από το 2019


Ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία: Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυσκολίες που προκάλεσαν στους οφειλέτες μετά την πανδημία του κορωνοϊού η ενεργειακή κρίση και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού. Παράλληλα θεσπίζεται νέο σχήμα 36-72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν από την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα τρέξει από τον Απρίλιο.
Στις νέες ρυθμίσεις εντάσσονται χρέη που είχαν προβλήματα αποπληρωμής από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά. Η επανένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή, εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και όχι αργότερα από την 31η Ιουλίου 2023. Για την υπαγωγή στις ρυθμίσεις πρέπει να συντρέχουν οι κάτωθι προϋποθέσεις στο πρόσωπο του αιτούντος:

- Να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία πενταετία μέχρι τις 31.12.2022.
- Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία.
- Αν ο αιτών έχει υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών των 72-120 δόσεων, η ρύθμιση αυτή να βρίσκεται σε ισχύ.
Οφειλές σε ΟΤΑ: Προβλέπεται ρύθμιση των οφειλών (κλήσεις, πρόστιμα κ.λπ.) προς τους δήμους σε 36 έως και 72 δόσεις και αναβίωση του παλιού προγράμματος των 100 δόσεων για όσους την έχασαν.

Εξώδικη επίλυση φορολογικών διαφορών: Μονιμοποιείται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, με στόχο την αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων και του ΣτΕ από τις χιλιάδες εκκρεμείς προσφυγές των φορολογουμένων. Οσοι ενταχθούν στην εξώδικη αυτή διαδικασία θα κερδίζουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και σε 24 δόσεις.

Διασύνδεση POS με ΑΑΔΕ: Προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος για την παραβίαση της υποχρεωτικής διασύνδεσης των EFT/POS τερματικών με την ΑΑΔΕ.

Αυτόματη συμπλήρωση Ε9: Η δήλωση Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ. Ετσι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να αλλάζουν οι ίδιοι τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους στο Ε9 σε περίπτωση αγοραπωλησίας, γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου.

Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ: Παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2023 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό.
Αποδεικτικά ενημερότητας: Σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου όπου υπάρχουν χρέη του φορολογουμένου αλλά είναι ενταγμένα σε ρύθμιση θα εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με παρακράτηση ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή.

Μητρώο Ακινήτων: Δημιουργείται Ψηφιακό Μητρώο Ακινήτων με όλες τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Απαιτείται πριν από την υποβολή της δήλωσης φόρου μεταβίβασης, δωρεάς, γονικής παροχής ή κληρονομιάς ακινήτου η επικαιροποίηση των στοιχείων του μεταβιβαζόμενου ακινήτου στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα.

Πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ: Για την έκδοση του πιστοποιητικού θα πρέπει να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ της τρέχουσας χρονιάς και των 5 προηγούμενων ετών.

Τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ: Καταργείται ο υποχρεωτικός έλεγχος από τη Φορολογική Διοίκηση στις περιπτώσεις υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ όταν προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.

Συμβολαιογράφοι: Περιορίζεται το πεδίο ευθύνης τους για τις μεταβιβάσεις, αφού θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ των πέντε προηγουμένων της μεταβίβασης ετών και όχι ότι έχει καταβληθεί ο αναλογών φόρος όπως ίσχυε έως τώρα.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση:
Επεκτείνονται στην τρέχουσα χρήση τα κίνητρα για την επιλογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης (μείωση παραγραφής, αποσβέσεις επί του μνημονευόμενου εξοπλισμού προσαυξημένες κατά ποσοστό 100%, δαπάνες που αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα προσαυξημένες κατά 100%).

Αναστολή πλειστηριασμών: Αναστέλλεται εις βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που περιέρχονται ή περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση απρόβλεπτης έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, η διενέργεια κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, ιδίως η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών (εξώσεων) και προσωπικών κρατήσεων, καθώς και οι προθεσμίες άσκησης ανακοπών και αιτήσεων που αφορούν τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης έως τις 31.7.2023.

Επίσης η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και το 2023, ενώ μειώνεται στο 5% από 10% ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων που διανείμουν στους μετόχους οι ναυτιλιακές εταιρείες.

Μπόνους προσωπικής διαφοράς: Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και την έκτακτη ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Με την ενίσχυση καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Η ενίσχυση θα καταβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.


Οι δικαιούχοι διακρίνονται σε 7 κατηγορίες:

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται 120.000 συνταξιούχοι (το 5% του συνόλου τους) με συντάξεις από 800 έως 1.000 ευρώ που δεν πήραν καθόλου αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται 370.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ, οι οποίοι έλαβαν μεν την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων ύψους 250 ευρώ αλλά δεν πήραν καθόλου αύξηση καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Και αυτή η κατηγορία θα λάβει το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας

Στη τρίτη κατηγορία εντάσσονται 70.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.000 έως 1.100 ευρώ που επίσης δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Είχαν ωστόσο μηδαμινή ωφέλεια 36 ευρώ τον χρόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 300 ευρώ.

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν 300.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ οι οποίοι δεν έλαβαν αυξήσεις και είχαν ωφέλεια από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης περίπου 111 ευρώ ετησίως. Αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 250 ευρώ.

Στην πέμπτη κατηγορία εντάσσονται 94.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75%, αλλά πήραν μικρότερη αύξηση έως 3,49%. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ.

Στην έκτη κατηγορία εντάσσονται 33.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 1.100 έως 1.600 που είδαν αύξηση έως 3,49%, οι οποίοι θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Τέλος, στην έβδομη κατηγορία ανήκουν 158.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ που πήραν αύξηση από 3,5% έως 6,9%. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Η μυστηριώδης «Μαρία Τσάλλα», ο κατάσκοπος-σύζυγος από το Ρίο και η διαφυγή στη Μόσχα

Με όπλο και τον κατώτατο μισθό η επιχείρηση συσπείρωσης της ΝΔ - Στο Μαρούσι ο Μητσοτάκης

Συμμορία άρπαξε, σκότωσε και έκαψε έξι γυναίκες στο Μεξικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης