Υπουργείο Ανάπτυξης - Σούπερ μάρκετ: Συμφωνία για συγκράτηση τιμών με εργαλείο το «καλάθι της νοικοκυράς»

Υπουργείο Ανάπτυξης - Σούπερ μάρκετ: Συμφωνία για συγκράτηση τιμών με εργαλείο το «καλάθι της νοικοκυράς»

Τι ανέλαβαν να κάνουν τα σούπερ μάρκετ - Συνάντηση και με εκπροσώπους της Βιομηχανίας θα έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης

shutterstock_540888421
Αν και με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο οριζόντιας μείωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων να «κόβεται μαχαίρι» από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πριν καν ξεκινήσει η σημερινή σύσκεψη, τελικά οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατέληξαν σε μία αρχική συμφωνία για να μπει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε κάθε αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ να εμφανίσει μία λίστα με 50 προϊόντα που θα σχηματοποιεί το «καλάθι της νοικοκυράς» και επ αυτής της λίστας θα δεσμεύεται να μην προχωρά σε ανατιμήσεις για το υπόλοιπο του μήνα ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρά στις μικρότερες δυνατόν αυξήσεις.

Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω των στοχευμένων διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε «προσωρινό πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Μάλιστα ο υπ. Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της Βιομηχανίας ώστε να δεσμευτούν απ’ την πλευρά τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Παράλληλα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Στη σημερινή σύσκεψη επίσης εξετάστηκε και το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων, χωρίς ωστόσο να εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα.

Κλείσιμο
Για το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, αν και συζητήθηκε εκτενώς, δεν υπήρξε κάτι νεότερο αναφορικά με πιθανές νέες δράσεις της κυβέρνησης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μία μάχη που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μία μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς εάν τίθεται ζήτημα έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει εντοπιστεί. «Ο ανταγωνισμός λειτουργεί μία χαρά, γι’ αυτό και όπως είδατε από το αποτέλεσμα των ελέγχων, που σας είπα προηγουμένως, καίτοι είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που κάνουμε, οι παραβάσεις που τελικά εντοπίζονται είναι σχετικά πάρα πολύ λίγες, της τάξεως του 6%-7%. Άρα, λοιπόν, ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Πρέπει στις παρούσες έκτακτες συνθήκες να βρούμε και πιο έξυπνα εργαλεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Σκλαβενίτη Λάμπρος Παπακοσμάς, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Δ. Μασούτης» κ. Γιάννης Μασούτης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ κ. Γιώργος Δουκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

Ειδήσεις σήμερα:

O Θοδωρής Μαραντίνης ζητά για πρώτη φορά τη συνεπιμέλεια των παιδιών του

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με τις κρυφές κάμερες στη Χαλκιδική «επέμενε να δώσει στο ζευγάρι το δωμάτιο»

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagas - Στο τραπέζι η προοπτική νέων επενδύσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης