Αγωγός IGB: Η Ελλάδα «κλειδί» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Αγωγός IGB: Η Ελλάδα «κλειδί» στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Σήμερα η τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας - Στη Σόφια ο πρωθυπουργός - Θα ενημερώσει για Τουρκία την Φον ντερ Λάιεν

igb_agogos_arthro
Η έναρξη της ροής του φυσικού αερίου μέσω του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) σήμερα, στη Σόφια, θα είναι ένας ακόμα βήμα στην προσπάθεια της Ευρώπης για ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Και, την ίδια ώρα, ένα ακόμα βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στη νέα εξίσωση ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στη βουλγαρική πρωτεύουσα σηματοδοτεί ακριβώς αυτό το μήνυμα: ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή γέφυρα Νότου-Βορρά, με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Κατ' αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η αναβάθμιση της χώρας μας στον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη και ως προς τον ρόλο που διαδραματίζει στην ενεργειακή ασφάλεια και τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Στη σημερινή τελετή, εκτός του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα απευθύνει και χαιρετισμό, θα δώσουν το «παρών» οι ηγέτες των υπόλοιπων εμπλεκομένων χωρών – οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, καθώς και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, ο αγωγός ο IGB, μαζί με τις υπόλοιπες ενεργειακές υποδομές που δρομολογούνται και τους διασυνδετήριους άξονες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία καθιστούν την Ελλάδα κρίσιμο κρίκο και κόμβο εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή ασφάλεια και την διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Ο IGB θα επιτρέπει σε πρώτη φάση την ευκολότερη μεταφορά και υγροποιημένου αερίου στη Βουλγαρία μέσω Ρεβυθούσας, ενώ όταν ολοκληρωθεί ο σταθμός FSRU που δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη, η διαδρομή για τα φορτία αυτά θα είναι συντομότερη. Παράλληλα, ο αγωγός θα συνδέεται και με τον ΤΑΡ που μεταφέρει το αζέρικο αέριο.

Με το βλέμμα στα ενεργειακά, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σειρά διμερών συναντήσεων με τους κ. Ράντεφ, Βούτσιτς, Τσιούκα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η συζήτηση με τον κ. Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν, με το βλέμμα στην προοπτική αύξησης ποσοστήτων αερίου μέσω του αγωγού ΤΑΡ, καθώς η Ελλάδα ενδιαφέρεται να ενισχύσει την εμπορική και οικονομική συνεργασία με τη χώρα, έστω και αν αυτή βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής της Τουρκίας.

Η συζήτηση με την Φον Ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον θα έχει η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν, η οποία προγραμματίστηκε μετά την αναβολή του δείπνου που θα είχαν οι δυο τους το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή την παρουσία της κ. Φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα. Σε αυτή τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για αποφασιστική ευρωπαϊκή δράση και την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, πρόταση στην οποία θα επιμείνει και κατά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Πράγα την επόμενη Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να επιμείνει στο θέμα του πλαφόν και να μην το αφήσει να ναυαγήσει, λόγω της επιμονής των Γερμανών και των συν αυτώ. Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με Ευρωπαίους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και τον Γερμανό υπουργό Ρόμπερτ Χάμπεκ, για το εν λόγω θέμα.

Κλείσιμο
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, θα ενημερώσει ακόμα την πρόεδρο της Κομισιόν για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του διαλόγου με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στην Αθήνα, πάντως, υπάρχει κινητικότητα και προετοιμασία για όλα τα σενάρια. Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, με αφορμή την αναβολή του δείπνου του κ. Μητσοτάκη με την κ. Φον ντερ Λάιεν, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία. Σε αυτή τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε μια αποτίμηση των δεδομένων, όπως αυτά διαμορφώνονται ως αυτή την ώρα, αλλά και μια ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και τις ασκήσεις που προγραμματίζονται.

Ειδήσεις σήμερα:

Υγρασία και 35άρια σήμερα, χαλάει αύριο ο καιρός στα δυτικά και βόρεια

Διπλό έγκλημα στην Καβάλα: «Την είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει και εκείνη και το παιδί, αλλά δεν τον πίστευε»

Παραλύει σήμερα το σιδηροδρομικό δίκτυο της Βρετανίας λόγω 24ωρης απεργίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης