Ενεργειακή κρίση: «Ηλεκτροσόκ» για το λογαριασμό της απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία

Ενεργειακή κρίση: «Ηλεκτροσόκ» για το λογαριασμό της απεξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία

Δρομολογούνται επενδύσεις $1,5 τρισ., όμως οι τιμές του χάλυβα, του χαλκού και του αλουμινίου ανεβάζουν κατακόρυφα το τίμημα, ενώ παρατείνουν και το χρόνο για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο

germania_aerio_xr
Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Ευρώπης για την απεξάρτηση της από τα ρωσικά ενεργειακά προιόντα αντιμετωπίζει πιθανές καθυστερήσεις και δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον κόστος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κάνει τον χάλυβα, τον χαλκό και το αλουμίνιο πιο σπάνια και ακριβότερα.

Η βιασύνη για την αντικατάσταση των ρωσικών ορυκτών καυσίμων ωθεί, όπως αναφέρει το Bloomberg, την Ε.Ε. να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα και στην αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η Γερμανία δεσμεύεται να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς LNG, η Γαλλία θέλει να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ισπανία για έναν αγωγό σύνδεσης και το Ηνωμένο Βασίλειο αναζητά περισσότερη εγχώρια αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, οι τιμές για τα απαραίτητα υλικά συνεχίζουν να κινούνται προς τα πάνω. Ο χάλυβας, ο χαλκός και το αλουμίνιο άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους 12 μήνες και ο δείκτης Bloomberg Commodity Spot Index εκτινάχθηκε κατά 46% την ίδια περίοδο.

Κλείσιμο
Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να επιβραδύνουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σχεδόν τριπλασιασμό της αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας αυτή τη δεκαετία –μια κολοσσιαία επένδυση που θα μπορούσε να απαιτήσει περίπου 52 εκατομμύρια τόνους μόνο σε χάλυβα.

Διαβάστε  αναλυτικά στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή κατά Ρωσίας, έρευνα του ΟΗΕ για τη σφαγή στην Μπούτσα

Ρούλα Πισπιρίγκου: Το μοιραίο λάθος της 33χρονης και τα σενάρια για τα κίνητρα του φρικτού εγκλήματος

Το «Ημερολόγιο» του προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη: Είκοσι μέρες στην κόλαση της Μαριούπολης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης