«Τέλεια καταιγίδα» και στα τρόφιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το σιτάρι - Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

«Τέλεια καταιγίδα» και στα τρόφιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το σιτάρι - Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

Τα συμβόλαια του σιταριού έφτασαν σήμερα να καταγράφουν άνοδο έως 5,4% -  H Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών

sitari_trofima_xr
Νέα επίπεδα ρεκόρ άγγιξε η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων καθώς συνεχίζεται για 13η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία, απειλώντας να αυξήσει ακόμα υψηλότερα τον πληθωρισμό και το κόστος παραγωγής ζωτικής σημασίας εμπορευμάτων.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για ελλείψεις στα τρόφιμα.

Τα συμβόλαια του σιταριού έφτασαν σήμερα να καταγράφουν άνοδο έως 5,4% στα 13,63 δολάρια το μπούσελ στην αρχή της συνεδρίασης στο Χονγκ Κονγκ, αν και λίγο αργότερα υποχώρησαν και κατέγραφαν πτώση 2%.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές κάποιων γεωργικών προϊόντων για το 2022 εν μέσω ρωσικής εισβολής. Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Κυριακής, πλέον απαιτείται άδεια από τις αρχές για την εξαγωγή σιταριού, κρέατος πουλερικών, αυγών και ηλιελαίου.

Επίσης επιβλήθηκαν ποσοστώσεις στις εξαγωγές ζώων φάρμας, του κρέατός τους, αλατιού, ζάχαρης, βρώμης, σίκαλης, κεχριού και φαγόπυρου (μαυροσίταρου).

«Τέτοια εκτίναξη των τιμών και τέτοια ανησυχία στην αγορά δεν έχω ξαναδεί», εξηγούσε στο «business stories» ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες αλευροβιομηχάνους.

Κλείσιμο
«Δυστυχώς δημιουργείται μία αλυσίδα γεγονότων που προκαλούν μία τεράστια διαταραχή. Πρώτα απ’ όλα δεν μπορείς να βρεις διαθέσιμο φορτίο. Επειτα και να ήθελαν να στείλουν, η Αζοφική Θάλασσα είναι κλειστή. Ξαφνικά λοιπόν η κάνουλα της πηγής του 30% των εξαγωγών σιτηρών έχει κλείσει! Αυτή η εκτίναξη των τιμών θα αρχίσει να διαχέεται πλέον σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και σύντομα θα βρεθούμε ενώπιον ενός νέου μεγάλου πληθωριστικού κύματος τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα», εξηγούσε.

Πρόβλημα προμηθειών πάντως η αγορά δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει, αφού υπάρχουν εναλλακτικές χώρες που αποτελούν σημαντικές εξαγωγικές δυνάμεις. Ωστόσο όλα θα γίνονται πλέον με σαφώς υψηλότερο τίμημα.

«Εάν το πράγμα δεν κλιμακωθεί περισσότερο και με κάποιο τρόπο επέλθει κάποια ηρεμία μέσα στο επόμενο δίμηνο οι συνέπειες δεν θα είναι μεγάλες για την αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αρχίσουμε να μιλάμε για καταστροφικά αποτελέσματα», επισημαίνει.

Επίσης ως αστάθμητος παράγοντας για την εξέλιξη των πραγμάτων εμφανίζονται και οι κυρώσεις που θέλει να επιβάλει η διεθνής κοινότητα στη Ρωσία. «Εάν επιβληθεί π.χ. εμπάργκο ή περιορισμός στις εισαγωγές σιτηρών και δημητριακών από τη Ρωσία θα είναι σαν η Ευρώπη να πυροβολεί τα πόδια της. Το πληθωριστικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει σε συνδυασμό με αυτό που γίνεται στην ενέργεια θα είναι τεράστιο», προειδοποιεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Άντζελα Γκερέκου: Η πρώτη Καθαρά Δευτέρα χωρίς τον Τόλη

Κιμούλης: «Με έχετε καταστρέψει, δεν είμαι ούτε Λιγνάδης, ούτε Φιλιππίδης»

Καιρός: «Ψυχρή εισβολή» από αύριο - Χιόνια και στην Αττική την Πέμπτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης