Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για παλαιούς συνταξιούχους

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις για παλαιούς συνταξιούχους

Πάνω από 133.600 συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις έως 20 ευρώ μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου - Πότε θα πάρουν τα αναδρομικά οι 29.000 πολύπλοκες περιπτώσεις.

sintaxeis
Αυξήσεις έως 20 ευρώ – 8 ευρώ κατά μέσο όρο- θα λάβουν 133.692 παλαιοί συνταξιούχοι μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου οι οποίες αρχίζουν να καταβάλλονται από σήμερα και έως τις 29 Οκτωβρίου. Οι δικαιούχοι των αυξήσεων έλαβαν τα αναδρομικά – κατά μέσο όρο 195 ευρώ- τα οποία απορρέουν από το νόμο Βρούτση τον προηγούμενο μήνα,

Παράλληλα με εμβόλιμη πληρωμή έως το τέλος του μηνός θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 29.000 νέους συνταξιούχους που χαρακτηρίζονται ως δύσκολες περιπτώσεις.

Ειδικότερα οι πληρωμές του ΕΦΚΑ από τις 25 έως τις 29 Οκτωβρίου αφορούν τις εξής κατηγορίες συνταξιούχων:

1.Από αύριο έως τις 29 Οκτωβρίου μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου θα δοθούν οι μηνιαίες αυξήσεις σε 133.692 παλαιούς συνταξιούχους . Οι αυξήσεις κατά μέσο όρο θα ανέλθουν σε 8 ευρώ αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα φτάσουν και έως τα 50 ευρώ το μήνα.

Κλείσιμο
Οι αυξήσεις θα δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις όπως προβλέπει ο νόμος. Τώρα θα δοθούν τα 2/5 που εκκρεμούν για τα έτη 2020,2021. Δηλαδή αν ένας συνταξιούχος δικαιούται αύξηση 50 ευρώ, αυτές τις ημέρες θα πάρει 20 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις θα δοθούν τις εξής ημερομηνίες:

-Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στους συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ και των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

-Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στους συνταξιούχους που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες και τον ΟΤΕ που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

-Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στους συνταξιούχους που προέρχονται από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ.

-Την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

2. Εως το τέλος Οκτωβρίου με εμβόλιμη πληρωμή θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 29.000 δύσκολες περιπτώσεις νέων συνταξιούχων . Συγκεκριμένα οι 29.000 νέοι συνταξιούχοι που δεν πληρώθηκαν ακόμη αφορούν πολύπλοκες περιπτώσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και περίπου 5.000 περιπτώσεις συνταξιούχων που εργάζονται. Προσοχή! Οι εν λόγω συνταξιούχοι που εργάζονται θα λάβουν μόνο τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί (από το Μάρτιο του 2020) από τη μείωση του πέναλτι κατά 30% καθώς δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία το λογισμικό για τη μείωση του πέναλτι σε μηνιαία βάση. Δηλαδή οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα υφίστανται ακόμα το «μαχαίρι» του 60% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αντίθετα ο νέος νόμος που μειώνει το πέναλτι στο 30% εφαρμόζεται στο δημόσιο με αποτέλεσμα να χορηγούνται αυξημένες συντάξεις στους απασχολούμενους συνταξιούχους.

3. Αλλες 215.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων με αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 θα πληρωθούν μέχρι τέλος του έτους. Πρόκειται για σύνθετες περιπτώσεις, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία καταχωρημένα στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, εκτιμάται πως μόνο το 20-25% (40.000- 50.000 ) εξ’ αυτών δικαιούνται και τελικά θα λάβουν αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν πληρούν σωρευτικά και τις 3 προϋποθέσεις που απαιτούνται, οι οποίες είναι περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και μικρή ή μηδενική προσωπική διαφορά.


Ειδήσεις σήμερα

Σε ισχύ από σήμερα ο Δακτύλιος στην Αθήνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» για όσους πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή

Σουδάν: Στρατιωτικό πραξικόπημα σε εξέλιξη - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης