Γνωρίζοντας τους Βαλκανικούς Πολέμους

Γνωρίζοντας τους Βαλκανικούς Πολέμους

Μια έκθεση έρχεται για να μας «φρεσκάρει» την μνήμη για μια περίοδο που είναι αρκετά θετική αλλά και φορές σκοτεινή

Γνωρίζοντας τους Βαλκανικούς Πολέμους
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι φαντάζουν αρκετά μακριά για τους περισσότερους από εμάς και κανείς σκέφτεται ότι όσο πιο νέος κάποιος τόσο λιγότερα ξέρει. Μια έκθεση έρχεται για να μας «φρεσκάρει» την μνήμη για μια περίοδο που είναι αρκετά θετική αλλά και φορές σκοτεινή.

Ο τίτλος της έκθεσης «Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913. Η αυγή του ελληνικού 20ού αιώνα» ξεκινά την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου και  θα διαρκέσει μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2013.

Κλείσιμο
Οι πόλεμοι  θεωρούνται από πολλούς και ο προάγγελος του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κάτι που σε διεθνές επίπεδο, φέρνει την Ελλάδα κάτω από ένα ενδιαφέρον ιστορικό πρίσμα.

Ο στόχος της  έκθεσης είναι να επιμορφώσει το κοινό μέσω μιας αναδρομής στα ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν αυτήν την περίοδο, καθώς με το τέλος του πολέμου, η συνοριακή μορφή της χώρας άλλαξε, καθώς επίσης άλλαξε και η κοινωνική της υφή, τα πολιτιστικά και πολιτικά της στοιχεία και η ταυτότητα της κατ’ουσίαν.

H έκθεση παρουσιάζει σπάνιες φωτογραφίες, σχετικό αρχειακό υλικό και ιστορικά κειμήλια, που αποσκοπούν στο να προβάλουν τον πόλεμο των Ελλήνων και της Ελλάδας το 1912-1913, αναδεικνύοντας κυρίως την πατριωτική προσπάθεια μαζί με την αγωνία που αυτή εμπεριείχε.

Μέσω ανέκδοτου υλικού σχετικού με τους πεσόντες εθελοντές των πολέμων 1912-1922, χαρτογραφείται η ευαίσθητη έννοια της πολεμικής προσφοράς και θυσίας. 

Παράλληλα, ειδική ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει την πόλη της Θεσσαλονίκης κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

 

Μαζί με το αρχειακό υλικό, τις φωτογραφίες και άντικείμενα θα υπάρχει και το  ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα: Εικόνες Βαλκανικών Πολέμων» (Παραγωγή: CINETIC, 1994), σε σκηνοθεσία του Λάκη Παπαστάθη, με εικόνες από τους πολέμους.

 

Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης