Νίκος Φλώρος: Η νέα έκθεση «Χωρίς πατρίδα: Μήδεια - Κάλλας» στη Γερμανία

Νίκος Φλώρος: Η νέα έκθεση «Χωρίς πατρίδα: Μήδεια - Κάλλας» στη Γερμανία

Η νέα έκθεση του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη από την Τρίπολη «Χωρίς πατρίδα: Μήδεια - Κάλλας» πραγματοποιείται στο δημαρχείο του Ντίσελντορφ έπειτα από την επιτυχία που σημείωσε στο εμβληματικό Μουσείο Γλυπτών του Βούπερταλ

lezanta-4
Η πρόσκληση ήρθε από το διάσημο χοροθέατρο της Πίνα Μπάους που εδρεύει στο Βούπερταλ και συγκεκριμένα από τον πιο στενό συνεργάτη της θρυλικής χορογράφου για περισσότερα από 20 χρόνια και έναν εκ των συνεχιστών του έργου της, τον Κρητικό Δάφνι Κόκκινο. Η ιδέα ήταν τα περίτεχνα γλυπτά από αλουμίνιο του Ελληνα γλύπτη να συνδιαλαγούν για πρώτη φορά με τον χορό και το θέατρο συνδυάζοντας τα τρία είδη τέχνης σε μια πρωτοποριακή παράσταση. Ετσι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης-παράστασης στο Βούπερταλ (24/10-20/11/2019) οι χορεύτριες της Πίνα Μπάους, Τζούλι Σάναχαν και Τσάι-Τσιν Γιου, ερμήνευσαν, σε χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου, τον μύθο της Μήδειας και το πάθος της μεγάλης ντίβας Μαρίας Κάλλας ανάμεσα στα γλυπτά του διεθνώς βραβευμένου γλύπτη. Μετά τη μεγάλη επιτυχία της πρωτοποριακής παράστασης, ο φιλέλληνας δήμαρχος του Ντίσελντορφ Τόμας Γκέιζελ ζήτησε η έκθεση να μεταφερθεί στο δημαρχείο της πόλης του, όπως κι έγινε.

Στα εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου, ο Νίκος Φλώρος, απευθυνόμενος προς το κοινό στα γερμανικά, θύμισε τη ρήση του κορυφαίου διανοητή και ένθερμου φιλέλληνα Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε «Ο,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα» και καταχειροκροτήθηκε από Γερμανούς και Ελληνες, που είχαν κατακλύσει το δημαρχείο του Ντίσελντορφ. Ο Ελληνας γλύπτης υπογράμμισε ότι «στην τέχνη και τον πολιτισμό δεν υπάρχουν σύνορα» και εξέφρασε την πίστη του «στον οικουμενικό πολιτισμό της Ελλάδας που εμπνέει και απελευθερώνει τον άνθρωπο».

lezanta-2
Τα έργα του Νίκου Φλώρου είναι φτιαγμένα από μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία μετατρέπει σε νήμα και μετά σε τεράστια γλυπτά. Χαρακτηριστικά για καθένα από αυτά χρειάζεται σχεδόν 3.000-4.000 τενεκεδάκια!
lezanta
Από αριστερά, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο δήμαρχος της πόλης Τόμας Γκέιζελ, ο Νίκος Φλώρος και ο επιμελητής της έκθεσης Αριστοτέλης Καραντής.
Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, η οποία υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τέχνη ως εργαλείο της διπλωματίας. «Εδώ χτίζουμε γέφυρες», είπε. «Η εμπορική και οικονομική διπλωματία είναι το ένα κομμάτι με το οποίο ασχολούμαστε, το άλλο είναι η πολιτιστική διπλωματία, που σήμερα φέρνει την Ελλάδα κοντά στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, ένα κρατίδιο με αρκετά μεγάλο αριθμό Γερμανών που στηρίζουν οτιδήποτε το ελληνικό και έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων που ζουν μόνιμα σε αυτό και φτάνουν τους 200.000!».


Την έκθεση επιμελήθηκε ο Αριστοτέλης Καραντής, ο οποίος επισήμανε ότι στόχος της είναι η δημιουργία συναισθημάτων στον θεατή και μεγαλύτερη πρόκληση η επίτευξη της ισορροπίας και της αρμονίας ανάμεσα στα 3 είδη τέχνης που ενώθηκαν σε μία παράσταση. Επόμενος σταθμός της έκθεσης είναι την επόμενη χρονιά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου, όπως ευελπιστούν οι συντελεστές της, θα περάσει και ένα μήνυμα τόσο για το επίκαιρο θέμα του Μεταναστευτικού όσο και για την ανακύκλωση, λόγω του μεταλλικού νήματος που δημιουργεί ο ίδιος ο γλύπτης από κουτάκια αναψυκτικών.

Τέχνη & influencers

Ο Νίκος Φλώρος αναφέρθηκε στην τέχνη και στον ελληνικό πολιτισμό που μετουσιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο στις δύο γερμανικές πόλεις που τον φιλοξένησαν. «Βρήκα ατόφια την ψυχή της Ελλάδας στη Γερμανία και βίωσα την ουσία της τέχνης. Οι καλλιτέχνες της Πίνα Μπάους δουλεύουν με ανιδιοτέλεια και με μόνο σκοπό να υπηρετήσουν την τέχνη τους», δήλωσε στο «protothema.gr» ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για τον σύγχρονο πολιτισμό. «Πολλοί λένε ότι δεν πουλάει η σοβαρή τέχνη. Ολοι έχουν μάθει στον εύπεπτο πολιτισμό. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως οτιδήποτε εύπεπτο προκαλεί πολλές φορές αναγούλα και προωθεί την υποκουλτούρα, που αποδυναμώνει τις ηθικές αξίες της ζωής μας». Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στους influencers και στην επιρροή των social media: «το τι πουλάει σήμερα ως είδηση αλλά και ως προϊόν είναι πολύ επικίνδυνο. Κι αυτό, διότι η νέα γενιά των ανθρώπων δεν έχει κανένα υπόβαθρο σοβαρής κουλτούρας και ζει μέσα από τα social media. Οι άνθρωποι που είναι στην τηλεόραση και στα Μέσα που διαμορφώνουν ανθρώπινες συνειδήσεις πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λένε».

Κλείσιμο
Το επόμενο project του Νίκου Φλώρου θα έχει θέμα τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οπως λέει, «θα ήθελα αυτή η έκθεση να πραγματοποιηθεί αρχικά στο Λονδίνο. Εύχομαι να βρει υποστηρικτές από την Ελλάδα, γιατί η έκθεση την αφορά και θα ήθελα να καταλήξει στην Ελλάδα. Από το νέο έτος θα αρχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτήν και στην ιδέα της απελευθέρωσης, που έχει βιώσει ένας λαός ή ένας άνθρωπος σε προσωπικό επίπεδο».

IMG_20191101_173106
lezanta-4

Η ελληνική πολιτική πρωτοβουλία στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό

Οσον αφορά την Ελλάδα, τόνισε πως η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και οφείλει να συνεργαστεί με τους Ελληνες καλλιτέχνες, που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη μας στο εξωτερικό. Μέχρι τώρα, ωστόσο, ουδείς δεν τον έχει καλέσει επισήμως είτε για να συζητήσει μαζί του κάποιες ιδέες για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, είτε για να κάνει μια έκθεση στην Ελλάδα. «Εχω κάνει στο παρελθόν συναντήσεις, αλλά μια έκθεση απαιτεί κάποιες προϋποθέσεις και όταν δεν υπάρχουν αυτές δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα πίσω από μια έκθεση και για να στηθεί σωστά χρειάζεται και την οικονομική υποστήριξη και τις ανάλογες πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία. Ευελπιστώ κάποτε να συνεργαστώ με κάποιον επίσημο φορέα από την Ελλάδα και να βγει κάτι πραγματικά καλό για τη χώρα μας», προσθέτει και αναρωτιέται κανείς, πώς γίνεται ένας καλλιτέχνης διεθνούς κύρους να τιμάται σε όλο τον κόσμο, από τη Ρωσία μέχρι την Ευρώπη και την Ασία, εκτός από τη χώρα που τον γέννησε.

info
Η έκθεση του Νίκου Φλώρου στο δημαρχείο του Ντίσελντορφ θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020. Κύριοι χορηγοί της έκθεσης είναι ο Ευθύμιος Πόντζης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Ομίλου Eurotrans– που είναι ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο, η Badounas Ρολόι & Κόσμημα και η οικογένεια Ισαάκ Κουκουρίκη – Τατιάνας Κουτσέλη των Metropol Rooms.

Credits: Αλέξανδρος Μαντάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης