Η Ρόδος τίμησε τον Τίτο Πατρίκιο

Ο Τίτος Πατρίκιος, ο κορυφαίος Έλληνας ποιητής, ήταν πριν από λίγες μέρες, ο επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου της Ρόδου και του Κέντρου Λογοτεχνών και Μεταφραστών του νησιού.

Η Ρόδος τίμησε τον Τίτο Πατρίκιο
Η εκδήλωση με τίτλο «Από το Χωματόδρομο στην κεντρική λεωφόρο» πραγματοποιήθηκε στον Προμαχώνα του Αγίου Γεωργίου, όπου κατακλύστηκε από το ενθουσιώδες κοινό της Ρόδου. 
Εκεί, όσοι παραβρέθηκαν, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια συναρπαστική πορεία δεκαετιών στη ζωή και την τέχνη του ποιητή, ο οποίος με ιδιαίτερη θέρμη ανταποκρίθηκε στην ενεργή συμμετοχή του κόσμου. 

Ο Τίτος Πατρίκιος
, έχοντας επισκεφτεί κι άλλες φορές στο παρελθόν το νησί με αφορμή τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. (Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου), χάρη τόσο στην οικειότητα που ένιωθε με τους ανθρώπους και τον τόπο όσο και στο δικό του μοναδικό χάρισμα να μοιράζεται την τέχνη του με το κοινό, κατάφερε να ξεδιπλώσει πτυχές της ποίησής του, να συγκινήσει και να εμπνεύσει τους ακροατές του.
Κλείσιμο

Η υπεύθυνη του Κέντρου
Νάνσυ Τρυποσκούφη-Καμπούρη
 προλόγισε την εκδήλωση, ο δήμαρχος Ροδίων τον καλωσόρισε με πολλές αναφορές στο έργο του, για το οποίο μίλησε η σχολική σύμβουλος και συγγραφέας  Χαρά Κοσεγιάν, ενώ στη συνέχεια, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος
Μηνάς Βιντιάδης,είχε για άλλη μια φορά τη χαρά, να συνομιλήσει μαζί του για τη ζωή και την τέχνη του, πριν πάρει τον λόγο το κοινό, που υπέβαλε ερωτήσεις.
Η βραδιά έκλεισε με τον πλέον ιδανικό τρόπο, καθώς ο Τίτος Πατρίκιος με τη ζεστή φωνή του απάγγειλε αποσπάσματα απ’ το ποιητικό του έργο, κερδίζοντας όχι μόνο το χειροκρότημα αλλά και τις καρδιές του ροδιακού κοινού, που με την αθρόα συμμετοχή του τίμησε την παρουσία του στο νησί.

Ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος απονέμει την τιμητική πλακέτα στον Τίτο Πατρίκιο


Ο Προμαχώνας του Αγίου Γεωργίου διατέθηκε για την εκδήλωση χάρη στην ευγενική παραχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.
Στο Τρίτο Γυμνάσιο και Λύκειο της πόλης που επισκέφθηκε, η συνύπαρξη του Πατρίκιου με τα 400 παιδιά, ήταν πολύ συγκινητική. Η σοφία του δημιουργού έγινε ένα με την ορμή και τον ενθουσιασμό των νέων, που δεν ήθελα να τον αποχωριστούν, ούτε μετά από την παρέλευση δύο ωρών. Ο Εμφύλιος, η Κατοχή, η εξορία, η δικτατορία, η μεταπολίτευση, ο Μάης του ’68, οι ποιητές του χτες και του σήμερα, η κρίση, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση, όπου συχνά πυκνά ο Πατρίκιος  τόνιζε την ελπίδα για το αύριο και την αισιοδοξία του για τον ρόλο των μαθητών και των φοιτητών.

Η τελετή στον δήμο

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή βράβευσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, με «οικοδεσπότη» τον ιδιαίτερα ευαίσθητο σε θέματα πολιτισμού δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, που δεν άφησε ούτε μια στιγμή μόνο του τον καλεσμένο του κατά την επίσκεψή του σε αρχαιολογικούς χώρους. Παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Τίτου Πατρίκιου στην Ποίηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Από τα χρόνια της πέτρας, τον «Χωματόδρομο» του 1954 ως την «Αντίσταση των γεγονότων» του 2000 μέχρι και σήμερα, ο Τίτος Πατρίκιος μέσα στον χρόνο στοχάζεται, αμφιβάλλει, υποψιάζεται, αναθεωρεί, εξελίσσεται και εκφράζεται βιωματικά για την Ιστορία και την ζωή, χωρίς συμβιβασμούς, με προσήλωση μόνο στην αλήθεια.

Η εκπρόσωπος του Κέντρου Λογοτεχνών Νάνσυ Τρυποσκούφη, ο Τίτος Πατρίκιος, η φιλόλογος Χαρά Κοσεγιάν και ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης στο πάνελ.


Τα ιστορικά γεγονότα, οι κοινωνικές συνθήκες μας κάθε εποχής, η καθημερινότητα, η ζωή, η πολιτική, ο άνθρωπος καθοδηγούν το πνευματικό του έργο. Συνδυάζει το ανεξάρτητο δημιουργικό πνεύμα του ποιητή με την ενεργό δράση του πολίτη. Παραμένει πάντα επίκαιρος και αυθεντικός. Η συσσωρευμένη σοφία του, η νιότη του πνεύματος του, η επαναστατικότητα μας σκέψης του, η φιλεργία και η απροσδόκητη φρεσκάδα του αποτελούν χαρακτηριστικά που σηματοδoτούν τη ζωή και την τέχνη του. Η εκφραστική λιτότητα του Τίτου Πατρίκιου και η ελευθερία του λόγου του αποτελούν τον πραγματικό άυλο πλούτο για τον πολιτισμό μας. Η ποίηση του είναι «ποίηση ελπίδας» μας ιδεολόγου, που πίστεψε στον άνθρωπο και στο σύνολο. Είναι η πραγματική δύναμη από την οποία αντλούμε υπερηφάνεια, είναι τα αιωνόβια δένδρα, που μας δίνουν  σκιά»
.    
Ο ποιητής, φανερά συγκινημένος, μίλησε για τη σχέση του με τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τη σχέση Λογοτεχνίας – εξουσίας, την Ελλάδα του σήμερα κι άλλα πολλά.

Κατά την επίσκεψή του στο Γυμνάσιο Λύκειο Αρχαγγέλου, επαναλήφθηκε η ίδια –συγκινητική – διαδικασία με τους μαθητές να τον αποθεώνουν, να μην τον αφήνουν να φύγει, να απαγγέλλουν στίχους του και να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για τα βιβλία, την καθημερινότητα και τις ανησυχίες του…

Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του Κέντρου Νάνσυ Τρυποσκούφη- Καμπούρη,  «αποτελεί μεγάλη τιμή για το Δήμο της Ρόδου, τους φορείς και το νησί μας, το γεγονός ότι εξέχοντες πνευματικοί άνθρωποι όπως ο Τίτος Πατρίκιος, συμμετέχουν στις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, σηματοδοτώντας με την παρουσία τους την προσπάθεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, που αποτελεί στήριγμα για την αξιοποίηση της δυναμικής που διαθέτει ο τόπος μας».

Στο Λύκειο Αρχαγγέλου, όπου τα παιδιά είχαν ετοιμάσει εργασίες πάνω στο έργο του ποιητή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης