H Γκρέις Κέλι μέσα από τα μάτια της καλύτερης της φίλης

H Γκρέις Κέλι μέσα από τα μάτια της καλύτερης της φίλης

Μέσα από τη μαρτυρία της Τζόαν Ντέιλ, αποκαλύπτεται ένα άγνωστο πρόσωπο, της χολιγουντιανής ντίβας και πριγκίπισσας- Η άγνωστη αποβολή, η «μυστηριώδης» μελαχροινή και η πίεση που αισθανόταν πριν το μοιραίο δυστύχημα

H Γκρέις Κέλι μέσα από τα μάτια της καλύτερης της φίλης
Πίσω από τις κλειστές πόρτες του παλατιού του Μονακό, μας μεταφέρουν τα προσωπικά έγγραφα της καλύτερης φίλης της Γκρέις Κέλι, Τζόαν Ντέιλ, που συγκεντρώθηκαν σε ένα βιβλίο, χάρη στην κόρη της, 32 χρόνια μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας. Οι δύο τους είχαν
γνωριστεί, το 1956. Η Κέλι μόλις είχε παντρευτεί τον πρίγκιπα Ρενιέ και ο σύζυγός της Τζόαν, Μάρτιν Ντέιλ, είχε διοριστεί πρόξενος των Η.Π.Α στο παλάτι του Μονακό. Από τότε έγιναν αχώριστες φίλες μέχρι τον θάνατο τους. Η Joan «έφυγε» από τη ζωή το 2005, σε ηλικία 74 ετών, αλλά η κόρη της, Γκρέις - τη βάφτισε η πριγκίπισσα Κέλι-θέλησε να συμπεριλάβει όσα κατέγραψε η μητέρας της σε ένα βιβλίο.


Κλείσιμο
Μέσα από τη μαρτυρία της Τζόαν Ντέιλ, αποκαλύπτεται ένα άγνωστο πρόσωπο, πολύ πιο ζεστό και ανθρώπινο, της Γκρέις Κέλι, της χολιγουντιανής ντίβας και πριγκίπισσας, που είχε τη φήμη της ψυχρής και της απόμακρης. «Για μία γυναίκα, που μπορούσε να έχει σαμπάνια, χαβιάρι και
φουά γκρα, ήταν ίδια, ίσως και μεγαλύτερη η απόλαυση ενός σάντουιτς με φυστικοβούτυρο!» έγραψε η Joan Dale και συνέχισε: «Προτιμούσε την απλότητα από το γκλάμουρ, δεν έβαζε πολύ μέικ απ ή πολλά κοσμήματα, λάτρευε το casual ντύσιμο και τις εσπαντρίγιες και πολλές φορές τύλιγε ένα μαντήλι στο κεφάλι της».

Η Dale εξιστόρισε ένα περιστατικό που η Κέλι την είχε
εντυπωσιάσει με την απλότητα της. Μόλις τρεις εβδομάδες, πριν η πριγκίπισσα χάσει τη ζωή της, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ενώ οδηγούσε, φορούσε το παλτό, που είχε αγοράσει η ίδια 30 χρόνια πριν με τα πρώτα της χρήματα που κέρδισε με την υποκριτική.«Και δεν ήταν μόνο αυτό: Φορούσε τα ίδια φορέματα εγκυμοσύνης, σε όλες τις εγκυμοσύνης της»
έγραφε η Τζόαν Ντέιλ. Το ίδιο απλός φαίνεται να ήταν και ο σύζυγός της Γκρέις Κέλι, ο πρίγκιπας Ρενιέ, προτιμούσαν να ζουν σε ένα δωμάτιο σε μέγεθος κανονικού σπιτιού, από το παλάτι των 200 δωματίων. «Ποτέ δεν ήθελε να ζει σε ένα βάθρο, ήταν ταπεινή» έγραφε η Ντέιλ

Ο γάμος της με τον πρίγκιπα και η μυστηριώδης μελαχροινή

Η Κέλι είχε βρει την απόλυτη ευτυχία στο πλευρό του πρίγκιπα Ρενιέ, σύμφωνα με την μαρτυρία της Ντέιλ. Παρέμεναν ερωτευμένοι καθόλη τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους, είχαν κοινή αίσθηση του χιούμορ και τους άρεσαν τα απλά πράγματα. «Μπορούσες να δεις την αγάπη στα μάτια τους, όταν ο ένας κοιτούσε και χαμογελούσε στον άλλον. Γέλαγαν πολύ μεταξύ τους και τους άρεσε να πειράζουν ο ένας τον άλλον» αναφέρει το βιβλίο.

«'Ενα βράδυ...» έγραψε η Τζόαν «ο πρίγκιπας Ρενιέ κατέφθασε σε ένα πάρτι του παλατιού, με μία εκθαμβωτική μελαχροινή. Όλοι μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Ξαφνικά ένα γνώριμο γέλιο ακούστηκε. Ήταν η Γκρέις και φορούσε μία μελαχροινή περούκα».

Ωστόσο, όπως και όλοι οι γάμοι, έτσι και ο γάμος της Κέλι με τον Ρενιέ, είχε τα σκαμπανεβάσματα του. Μία από τις δύσκολες στιγμές του ζευγαριού ήταν η αποβολή που είχε η Κέλι το 1963, όταν και κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει τέταρτο παιδί. «Ο Ρενιέ και η Κέλι ήταν συντετριμμένοι» έγραφε η Τζόαν για το περιστατικό. Λίγο πριν η πριγκίπισσα του Μονακό, χάσει τη ζωή της, είχε ζητήσει από την καλή της φίλη να τη συγχωρέσει επειδή την είχε επιβαρύνει με τα προβλήματα της. «Είμαι σίγουρη, ότι κάποιες φορές ένιωθε σαν φιλακισμένη μέσα σε ένα χρυσό κλουβί, πίσω από τους τοίχους του παλατιού» έλεγε η Τζόαν.

Το μοιραίο δυστύχημα
Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1982, ενώ επέστρεφε οδικώς μαζί με τη μικρή της κόρη της Στεφανί, από το εξοχικό τους στην επαρχία, η πριγκίπισσα Γκρέις υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της, με αποτέλεσμα να ρίξει το αυτοκίνητο στο γκρεμό. Το σώμα της ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο αλλά είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα κι είχε πέσει σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονακό όπου της διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Η οικογένεια της αποσυνέδεσε το μηχανισμό που την κρατούσε στη ζωή. Η κόρη της, Στεφανί ,είχε υποστεί σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα και αναγκάστηκε να φορέσει κολάρο. «Η καρδιά μου έσπασε και το πνεύμα μου συνετρίβη» εκμυστηρεύτηκε η Τζόαν στα γραπτά της. «Στην κρουαζέρια μας, έναν μήνα πριν το ατύχημα, η Γκρεις έδειχνε ότι σημάδια στρες και πίεσης λόγω των καθηκόντων και των ευθυνών που είχε αναλάβει. Πιστεύω ότι αυτή η κατάσταση την οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη και της κόστισε τη ζωή»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης