Μουσείο της Ακρόπολης: Επιστρέφει από το Βρετανικό Μουσείο η Υδρία του Μειδία για έκθεση

Μουσείο της Ακρόπολης: Επιστρέφει από το Βρετανικό Μουσείο η Υδρία του Μειδία για έκθεση

Η Υδρία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα και επιστρέφει για τη μεγάλη έκθεση με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ» - Είναι η πρώτη φορά εδώ και 250 χρόνια που αρχαίο ελληνικό αγγείο επιστρέφεται ως δάνειο 

apulian_hydria1
Ένα σημαντικό εύρημα περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση του μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ», καθώς για πρώτη φορά, μετά από 250 χρόνια θα φιλοξενήσει ένα αρχαίο ελληνικό αγγείο που επιστρέφεται ως δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο.

Η Υδρία του Μειδία βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για ένα ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο πάνω από 50 εκατοστά. Αγοράστηκε από τον Βρετανό επιτετραμμένο στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

Η Ιδρία χρονολογείται από το 340 π.Χ, ενώ όπως εξηγεί το μουσείο της Ακρόπολης σε ανάρτησή του, απεικονίζει έναν νεαρό που ρωτά την Αφροδίτη «μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά;» και η ζυγαριά του Έρωτα και του Αντέρωτα υψώνεται ευνοϊκά προς το μέρος του.

Κλείσιμο


Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Ο δανεισμός έχει προκαλέσει αίσθηση στα βρετανικά μέσα, καθώς γίνεται εν μέσω διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, που επανέλαβε την επιθυμία του για μία συμφωνία, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την κυριότητα των Γλυπτών, αλλά και την ακύρωση του τετ α τετ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρίσι Σούνακ.



Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης έκανε ακόμα και τον Πιρς Μόργκαν να αλλάξει γνώμη - «Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε τα Γλυπτά»

Για έντονες βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες σε πέντε περιοχές, προειδοποιεί ο Αρναούτογλου

Στικάκια νικοτίνης για διακοπή του καπνίσματος προκάλεσαν τη λιποθυμία των μαθητών στο σχολείο του Ηρακλείου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης