«Θνητοί Θεοί»: Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο παρουσιάζονται στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας

«Θνητοί Θεοί»: Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο παρουσιάζονται στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας

Τα  ποιήματα παρουσιάζονται σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη, συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου

Θνητοι_Θεοι_-_παρασταση

Η Παλατινή Ανθολογία, αυτή η σπουδαία και πλουσιότατη συλλογή ελληνικών επιγραμμάτων που καλύπτει τουλάχιστον 370 ποιητές και που συντάχτηκε στις αρχές του 10ου αιώνα από τον Βυζαντινό κληρικό Κωνσταντίνο Κεφαλά, αποτελεί τη βάση αυτής εδώ της μουσικό-θεατρικής παράστασης με τίτλο «Θνητοί Θεοί», που θα φιλοξενηθεί στις 17 και 18 Ιουλίου, στον αρχαιολογικό χώρο Ολυμπίας (Γυμνάσιο).

Ποιήματα που ταξίδεψαν λαξευμένα πάνω σε μάρμαρο διατρέχοντας τους αιώνες, ποιήματα-διαμάντια με κοινό άξονα την ανθρώπινη ύπαρξη, τον έρωτα, τον θάνατο, ποιήματα λυρικά, αυτοσαρκαστικά, με “ηφαιστειογενές” χιούμορ, μικρά αριστουργήματα του Καλλίμαχου, του Παλλάδα, του Αισώπου, του Αντιφάνη, του Στράτωνα και τόσων άλλων που καλύπτουν μια περίοδο αιώνων (από τον 7ο π.Χ. μέχρι το 600 μ.Χ.) παρουσιάζονται σε απόδοση Μίνου Βολανάκη, από τη Ρένη Πιττακή και τον Περικλή Μουστάκη συνοδευόμενα από την πρωτότυπη μουσική του δεξιοτέχνη της λύρας Σωκράτη Σινόπουλου, σε μια παράσταση την ιδέα της οποίας υπογράφει η Ελπίδα Σκούφαλου.

Η ποίηση της Παλατινής Ανθολογίας είναι τόσο ζωντανή –παρά το χάσμα των αιώνων που μας χωρίζει– που αναρωτιέται κανείς αν έχει αλλάξει κάτι στο πέρασμα του χρόνου. Η Αρχαία Ολυμπία, ένας τόπος με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού, σύμβολο του αρχαιοελληνικού πνεύματος, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος χώρος για την πρώτη αυτή πολυδιάστατη παρουσίαση της Παλατινής Ανθολογίας προς το ευρύ κοινό. Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, η παράσταση αποτελεί ένα ιερό ταξίδι στο πέρασμα των αιώνων και μια ισχυρή υπενθύμιση για τον καταλυτικό και διαχρονικό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Η παράσταση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» θα μεταδοθεί απ’ ευθείας μέσω live streaming, στα ελληνικά και στα αγγλικά, και θα είναι οπτικοακουστικά προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.


Ειδήσεις σήμερα

Γιατί «βούρκωσε» ο Κόλιν Φάρελ σε τηλεοπτική εκπομπή - «Είναι δύσκολο να το βλέπεις, δεν το καταλαβαίνω!»

Ο βιτριολιστής αρχιμανδρίτης... εξομολόγησε τον συζυγοκτόνο των Γλυκών Νερών στις φυλακές Κορυδαλλού!

Επιδότηση Παγίων Δαπανών: Μία στις δυο επιχειρήσεις παίρνουν κουπόνια συμψηφισμού με φόρους

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης