Ποιος είναι ο Μπάνκσι; Ένας... νέος υποψήφιος προστίθεται στις «θεωρίες συνωμοσίας»

Ποιος είναι ο Μπάνκσι; Ένας... νέος υποψήφιος προστίθεται στις «θεωρίες συνωμοσίας»

Ποιος είναι ο άνθρωπος που τα σόσιαλ μίντια ταύτισαν με τον δημοφιλή καλλιτέχνη του δρόμου και οι βασικοί «ανταγωνιστές» του

Banksy_ergo

Η ταυτότητά του αποτελεί, εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες, το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της σύγχρονης τέχνης. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως τον σύγχρονο αντάρτη των πόλεων που παρεμβαίνει δημόσια μέσα από τα εντυπωσιακά έως και εκκεντρικά, ενίοτε, γκράφιτι που δημιουργεί σε διάφορα απρόσμενα σημεία ανά τον κόσμο, από το Παρίσι και το Λονδίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Moma μέχρι το Λούβρο. Ο ίδιος, πάλι, προτιμά να αυτοαποκαλείται «ποιοτικός βάνδαλος». Επιμένει, ωστόσο, πεισματικά, να αποκαλύψει το όνομα και το πρόσωπό του. Ο Μπάνκσι  είναι, αναμφισβήτητα, ο πιο διάσημος – άγνωστος καλλιτέχνηυς παγκοσμίως γεγονός που ξεσηκώνει, κατά καιρούς, διάφορες θεωρίες και εικασίες σχετικά με την πραγματική ταυτότητά του. Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, εμφανίστηκε ένας ακόμη υποψήφιος.

Πρόκειται για τον 58χρονο Βρετανό τηλεπαρουσιαστή, καλλιτέχνη και μουσικό Neil Buchanan ο οποίος εμφανίστηκε, τις τελευταίες ημέρες, στα σόσιαλ μίντια, ως ο άνθρωπος του κρύβεται πίσω από τον πολυσυζητημένο καλλιτέχνη. Η νέα αυτή φήμη βασίστηκε στο γεγονός ότι αρκετές περιοχές στις οποίες δημιουργήθηκαν έργα του Μπάνκσι συμπίπτουν με αυτές στις οποίες έδινε συναυλίες την ίδια περίοδο ο Neil Buchanan με το πρώην συγκρότημά του.

Neil-Buchanan
Ο παρουσιαστής παιδικών τηλεοπτικών εκπομπών, καλλιτέχνης και μουσικός Neil Buchanan



Ήταν, μάλιστα, τόσο μεγάλος ο σάλος που δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο που επέβαλε μια δημόσια διάψευση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Μια διάψευση η οποία δεν έγινε σε πρώτο πρόσωπο αλλά μέσω από το επίσημο σάιτ του: «Ο διαδικτυακός αυτός τόπος δεν διαθέτει την υποδομή να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει ο καθένας ξεχωριστά. Παρόλα αυτά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε πως αυτές οι φήμες δεν είναι αληθείς» έγραψαν οι διαχειριστές του ιστότοπου προσθέτοντας πως «Ο Neil πέρασε την καραντίνα με την οικογένειά του και αυτή την περίοδο ετοιμάζει την νέα του έκθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί το 2021».

Οι υποψήφιοι Μπάνκσι και οι φωτογραφίες - ντοκουμέντο

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά, που κάποιοι ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν την ταυτότητα του ανατρεπτικού καλλιτέχνη του δρόμου τα έργα του οποίου συγκεντρώνουν παγκόσμιο ενδιαφέρον και πωλούνται σε εξαιρετικά υψηλές τιμές. Η επικρατέστερη θεωρία είναι αυτή που τον ταυτίζει με τον Ρόμπιν Γκάνιγχαμ από το Μπρίστολ ο οποίος, μετά από ρήξη που ήρθε με την οικογένειά του, πήρε την απόφαση να αφιερωθεί στο γκράφιτι.

Η θεωρία αυτή ενισχύεται από δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, και δείχνουν τον καλλιτέχνη την ώρα που δημιουργεί κάποια από τα έργα του. Η πρώτη τραβήχτηκε το 2004 στη Τζαμάϊκα και η δεύτερη το 2018, στο Ανατολικό Γιορκσάιρ. Σύμφωνα με τις έρευνες αρκετών ΜΜΕ πολλά από τα χαρακτηριστικά του προσώπου των φωτογραφιών είναι κοινά με αυτά του Ρόμπιν Γκάνιγχαμ.

Banksy_Tate_Britain
Ο Μπάνσκι απαθανατίστηκε το 2003 στην γκαλερί Tate του Λονδίνου, να κρεμάει ατάραχος ένα έργο του


Άλλη μια δημοφιλής θεωρία που κυκλοφόρησε έντονα το 2016, ταυτίζει τον Μπάνκσι με τον τραγουδιστή του διάσημου συγκροτήματος Massive Attack, Robert del Naja, ο οποίος ξεκίνησε την πορεία του ως γκραφιτάς στο Μπρίστολ. Και σε αυτήν την περίπτωση οι συναυλίες του ενός συνέπεσαν με τους τόπους και τις ημερομηνίες εμφάνισης των έργων του άλλου. Παρόλα αυτά ο ο del Naja διέψευσε τις φήμες με την χαρακτηριστική φράση «Είμαστε όλοι Μπάνκσι»!

robert-del-naja
Ο Robert del Naja των Massive Attack αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς υποψήφιους Μπάνκσι
Κλείσιμο


Άλλοι υποψήφιοι Μπάνκσι υπήρξαν επίσης στο παρελθόν οι καλλιτέχνες του δρόμου Πολ Χόρνερ και Ρίτσαρντ Φάϊερ καμία, ωστόσο, από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν ταυτοποιήθηκε.

Υπάρχουν, τέλος, και εκείνοι που έχουν υποστηρίξει ότι ο αληθινός Μπάνκσι είναι γυναίκα αλλά και αυτοί που επιμένουν πως δεν πρόκειται για ένα πρόσωπο αλλά για πολυμελή καλλιτεχνική ομάδα.

Banksy3
Τα περισσότερα έργα του Μπάνκσι περνούν κοινωνικά - πολιτικά μηνύματα και πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές



Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια και η ταυτότητά του Μπάνκσι παραμένει άγνωστη, όλο και μεγαλώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για εκείνον, συμπαρασύροντας, φυσικά, προς τα πάνω και την αξία των έργων του. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως ο ίδιος δεν έχει κανέναν απολύτως λόγο να αποκαλυφθεί. Θα τα καταφέρει όμως να κρύβεται για πολύ ακόμα; Το μέλλον θα δείξει!

Ειδήσεις σήμερα

Η CIA τεστάρει την παρατηρητικότητα των χρηστών στο Twitter - Εσύ μπορείς να «λύσεις» το κουίζ;

Cuties: Χαμός με το νέο φιλμ του Netflix που φέρεται να «προσδίδει σεξουαλικά χαρακτηριστικά» σε παιδιά

Πάτρα: Πυροβόλησαν πρώην πυγμάχο ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο του






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης