Πνευματικά δικαιώματα: Νέοι «δυναμίτες» στην προοπτική ενότητας του χώρου

Πνευματικά δικαιώματα: Νέοι «δυναμίτες» στην προοπτική ενότητας του χώρου

Η ΕΔΕΜ αρνήθηκε να παραστεί στην προγραμματισμένη για χθες συνάντηση, υπό την υπουργό Πολιτισμού, γιατί η «Αυτοδιαχείριση» προσέφυγε στην δικαιοσύνη εναντίον της, για πολλοστή φορά

Αυτοδιαχειριση_ΕΔΕΜ
Πάνω από τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου της ΑΕΠΙ, της εταιρείας που διαχειριζόταν, αδιαφανώς όπως αποδείχτηκε, επί δεκαετίες τα πνευματικά δικαιώματα των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, και η πολυπόθητη όσο και απαραίτητη για την λειτουργία της αγοράς ενότητα του χώρου, δυστυχώς, δεν έχει επέλθει ακόμη. Αντιθέτως έχει ξεκινήσει νέος κύκλος συγκρούσεων.

Η ΕΔΕΜ, ο νέος οργανισμός που έφτιαξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί, μετά από ένα μεταβατικό διάστημα κρατικής μεσολάβησης, βρίσκεται στα πρώτα της βήματα και προχωρά με γοργούς ρυθμούς οργανώνοντας τη δομή και την λειτουργία της. Στην αντίπερα όχθη η «Αυτοδιαχείριση», η οργανισμός που λειτουργούσε από το 2003, στη σκιά της παντοδύναμη ΑΕΠΙ, διεκδικεί, με κάθε τρόπο, να γίνει πρωταγωνιστής στον χώρο προσφεύγοντας μάλιστα και στη δικαιοσύνη εναντίον του νέου ανταγωνιστή της. Παρόλα αυτά, υποστηρίζει πως τάσσεται υπέρ της ενότητας.

Αυτές οι διαρκείς δικαστικές προσφυγές, εξάλλου, ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες, με πρωτοβουλία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, συνάντηση των δύο πλευρών με βασικό στόχο, - τί άλλο; -, να βρεθεί, επιτέλους μια κοινή γραμμή πλεύσης που θα οδηγήσει στην συγχώνευση των δύο οργανισμών. Η νέα δικαστική ενέργεια της «Αυτοδιαχείρισης», εναντίον της ΕΔΕΜ αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία ζητά την ακύρωση της πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την μεταφορά της δραστηριότητας της προσωρινής ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, οδήγησε, μοιραία, την άλλη πλευρά στο να μην προσέλθει στην συνάντηση.

«Μια μέρα πριν από το συμφωνημένο ραντεβού τούς ζητήσαμε να ανακαλέσουν την νέα δικαστική ενέργεια και ενώ δεσμεύθηκαν ότι θα το κάνουν το πρωί, ως ελάχιστη προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν το έκαναν. Η εξήγηση που δόθηκε είναι ότι δεν προέβησαν σε ανάκληση όπως είχε συμφωνηθεί γιατί θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα προσφυγής ακόμα και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» εξηγεί με ανακοίνωσή της η ΕΔΕΜ και προσθέτει: «Η πάγια θέση της ΕΔΕΜ είναι να ανασταλούν όλες οι εχθρικές δικαστικές κινήσεις τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, δηλαδή από 24/6/2020 έως 24/7/2020, ώστε οι συζητήσεις να γίνουν σε καλό κλίμα».

Η «Αυτοδιαχείριση», πάλι, ισχτυρίζεται πως δεν υπάρχει λόγο να αποσύρει τις προσφυγές της...: «Εάν γίνει η ένωση, οι δικαστικές μας ενέργειες στερούνται ουσιαστικού αντικειμένου ενώ εάν δεν γίνει η δικαστική προσφυγή δεν επηρεάζει, ούτε σχετίζεται με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις» υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι πως συνεννόηση σε τόσο σοβαρά ζητήματα κάτω από συνθήκες απειλών και δικαστηρίων είναι, σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Προανακριτική: Αποχώρησε από την επιτροπή ο Παπαγγελόπουλος

Αφιονίστηκαν οι Τούρκοι: «Συμμαχία του κακού» Ελλάδα - Γαλλία κι όσοι δεν μας στηρίζουν

Αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατο του Γιώργου Ζαπάντη από αστυνομική βία - Έρανος για τη μάνα και την αδερφή του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης