Σημαντική απόφαση ΣτΕ για τα πνευματικά δικαιώματα

Σημαντική απόφαση ΣτΕ για τα πνευματικά δικαιώματα

Απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της προσωρινής ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων - ΕΥΕΔ που κατατέθηκε από την «Αυτοδιαχείριση».

EYED
Μια σημαντική απόφαση, που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στον χώρο της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, εκδόθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για την απόρριψη της αίτησης ακύρωσης της ΕΥΕΔ, προσωρινής ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, που κατατέθηκε από την «Αυτοδιαχείριση», οργανισμό που δραστηριοποιείται στον ίδιο χώρο.

Να θυμίσουμε πως η ΕΥΕΔ δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, με κρατική πρωτοβουλία, προκειμένου να καλυφθεί, προσωρινά, μέχρι να ετοιμαστεί ο νέος οργανισμός από τους ίδιους τους δημιουργούς, το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε μετά την ανάκληση άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ λόγω οικονομικών ατασθαλιών. Υπεύθυνος για για ελέγχει τη νέα αυτή υπηρεσία ορίστηκε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), όργανο του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της «Αυτοδιαχείρισης», το ΣτΕ έκρινε πως η λειτουργία της ΕΥΕΔ, η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, είναι νόμιμη και συμβαδίζει με τους σχετικούς όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ανάθεση της ΕΥΕΔ στον ΟΠΙ οδηγεί σε κίνδυνο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και νόθευσης της δομής της αγοράς.

Να σημειωθεί εδώ πως υπέρ της νομιμότητας της ΕΥΕΔ είχαν ταχθεί, με παρεμβάσεις τους προς το ΣτΕ, δεκάδες δημιουργοί μεταξύ των οποίων ο Θάνος Μικρούτσικος, που έφυγε τον Δεκέμβριο από τη ζωή, ο Σταύρος Ξαρχάκος κ.α.

Η παραπάνω απόφαση συμπίπτει σχεδόν με την υπογραφή από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της άδειας μετάβασης της προσωρινής ΕΥΕΔ, στον νέο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των δημιουργών, την ΕΔΕΜ.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Ένα στα τέσσερα βίντεο στο YouTube έχουν παραπλανητικές πληροφορίες για τη νόσο

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ο μετρ της πολιτικής επιβίωσης και του real estate

Τουρισμός: Την Τετάρτη το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης