Σταύρος Ξαρχάκος: Η δημόσια παρέμβασή του για τον Πολιτισμό και την στήριξη των καλλιτεχνών

Σταύρος Ξαρχάκος: Η δημόσια παρέμβασή του για τον Πολιτισμό και την στήριξη των καλλιτεχνών

Ο συνθέτης τοποθετήθηκε απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις

Ξαρχακος
«Η Τέχνη είναι σαν το κάρβουνο που όταν είναι αναμμένο και το πιάνεις καίγεσαι κι όταν είναι σβηστό και το πιάνεις μουτζουρώνεσαι»: Η παραπάνω είναι μία μόνον από τις εκτιμήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην δημόσια παρέμβαση που έκανε, ο Σταύρος Ξαρχάκος, με στόχο την άμεση διεκδίκηση των απαραίτητων εκείνων μέτρων που θα διασφαλίσουν τον Πολιτισμό και θα υποστηρίξουν αυτούς  που εργάζονται στον ευρύτερο χώρο του, κατά την διάρκεια της δύσκολης νέας πραγματικότητας που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Ο σημαντικός Έλληνας συνθέτης υπογραμμίσε, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Ξυδάκη στο «105,5 Στο Κόκκινο», την τεράστια αξία του Πολιτισμού, εκτιμά, ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχει χαραχτεί μια σωστή πολιτιστική πολιτική από τους αρμόδιους ενώ αποστέλλει, παράλληλα, στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες, κατά την εκτίμησή του, θα αποδειχτούν αποτελεσματικές.

«Η λειτουργία της Τέχνης δεν εξυπηρετεί ιδεολογικές ανάγκες αλλά είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγής μιας χώρας. Η δημιουργική Τέχνη είναι άχρονη ενώ η πολιτική είναι έρμαιο του χρόνου. Η τέχνη είναι παρηγοριά της αιωνιότητας» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος συμμετέχει διαχρονικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κατά καιρούς ο εγχώριος καλλιτεχνικός κόσμος, αποφεύγοντας, ωστόσο, αυστηρά την χρήση τους για πολιτικούς λόγους, και συμπληρώνει με νόημα: «Ζούμε σε εποχές πολιτιστικής αναιμίας. Γιατί; Διότι έχουμε πλήρη έλλειψη ενιαίου εθνικού ψυχισμού».

Παράλληλα, προτείνει στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία ταμείου ανεργίας των καλλιτεχνών έτσι ώστε να έχουν μια βασική στήριξη σε δύσκολε ςπεριόδους όπως αυτή που διανύουμε. «Προτείνω την άμεση δημιουργία Ταμείου Ανεργίας. Προσωπικά ο κος Πρωθυπουργός πρέπει να απευθυνθεί στα δυο ιδρύματα τα οποία τροφοδοτούνται από καλλιτέχνες, δηλαδή σε Νιάρχο και Ωνάση, αλλά και σε άλλα ευαγή, ευάερα και ευήλια ιδρύματα, τα οποία, έχω την αίσθηση, ότι ευχαρίστως θα χορηγήσουν και θα συντηρούν το ταμείο ώστε η μεγάλη μερίδα των ανθρώπων της τέχνης να μπορέσει να ανακουφιστεί και να διαπιστώσει ότι για μια φορά επιτέλους η Πολιτεία στάθηκε αρωγός. Αυτό είναι πολύ εύκολο να γίνει χωρίς τις τεχνοκρατικές λεπτομέρειες του πως θα μοιρασθούν τα χρήματα (αυτά είναι δυο γαϊδουριών άχυρα)».

Επιπλέον, ο συνθέτης στηλίτευσε τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη σε καίρια θέματα του πολιτισμού αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ως υπουργός και μάλιστα σ' αυτό το ταλαίπωρο υπουργείο, πρέπει κάποιος να είναι και λίγο υπερβατικός. Διότι για να λύσει θέματα που αφορούν την τέχνη πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη του φαινομένου Τέχνη και να μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Όλα τα άλλα μπορούν να τα κάνουν κάλλιστα οι γενικοί γραμματείς και φαρισαίοι. Η κυρία Μενδώνη οφείλω να ομολογήσω ότι υπήρξε και είναι μια πολύ αποτελεσματική Γενική Γραμματέας. Αλλά, τον υπουργό αναζητάμε. Τον εμπνευσμένο υπουργό αναζητάμε».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος επέλεξε να ολοκληρώσει την παρέμβασή του ανατρέχοντας σε έναν πραγματικό διάλογο από το παρελθόν το οποίο, ωστόσο, οδηγεί σε διαχρονικά συμπεράσματα: «Θα σας πω ένα περιστατικό που συνέβη στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στο Λονδίνο Κάποιοι επιτελείς του Τσώρτσιλ του εισηγήθηκαν να κόψει οποιαδήποτε οικονομική σχέση είχε το Κράτος με τους καλλιτέχνες και γενικά με την Τέχνη. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική και βέβαια ιστορική. "Μα τότε γιατί κάνουμε πόλεμο;" τους είπε».

Ειδήσεις σήμερα:

Απάτη με ευρωπαϊκά κονδύλια: Ελληνίδα ερευνήτρια πήρε 1,1 εκατ. ευρώ

Αυστριακά ΜΜΕ: Η Ελλάδα ελπίζει να ξεκινήσει η καλοκαιρινή περίοδος την 1η Ιουλίου

Βίντεο-ντοκουμέντο: Ελληνικό Mirage καταδιώκει τουρκικό F-16 στο Αιγαίο!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης