Η Κρήτη της 6ης χιλιετίας π.Χ.

Η Κρήτη της 6ης χιλιετίας π.Χ.

Η ζωή τριών αρχαίων πόλεων της Κρήτης -της Άπτερας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού- “ζωντανεύει” ξανά σε μια έκθεση 500 περίπου αρχαιοτήτων στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Κρήτη της 6ης χιλιετίας π.Χ.
Από τα νεολιθικά (7η-6η χιλιετία π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια (8ος αιώνας μ.Χ.) χρονολογούνται 500 περίπου αρχαιότητες από τρείς αρχαίες πόλεις της Κρήτης, της Άπτερας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εκθέτει -από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 30 Απριλίου 2019- τα παλαιά ευρήματα παρουσιάζοντας τα στο φως για πρώτη φορά, όπως επίσης είναι η πρώτη φορά που τόσα πολλά αρχαία αντικείμενα, προφυλαγμένα και διατηρημένα στις αποθήκες Εφορειών Αρχαιοτήτων και στις προθήκες Μουσείων της Κρήτης, φεύγουν από τον γενέθλιο χώρο τους για μια περιοδική έκθεση.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι: «Κρήτη. Αναδυόμενες Πόλεις: Άπτερα ― Ελεύθερνα ― Κνωσός. Τρεις αρχαίες πόλεις ζωντανεύουν» και όπως διαβάζω στο ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του ΜΚΤ: «Η έκθεση περιγράφει τη ζωή τριών πόλεων, της Άπτερας, της Ελεύθερνας και της Κνωσού - τρεις πρωτεύουσες πόλεις της «Εκατόμπολης» Κρήτης- από τη γέννησή τους, το πώς εξελίχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, την εγκατάλειψή τους καθώς και το τι ήρθε στο φως από τις νεότερες ανασκαφές και έρευνες. Ορισμένες από τις αρχαιότητες αυτές ξεχωρίζουν μέσα από προσωποποιημένες ιστορίες που τις συνοδεύουν».

Στην αναφορά του Διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Kαθηγητής Νίκος Σταμπολίδης διαβάζω και παραθέτω εδώ τα εξής:

«Η έκθεση αυτή ασχολείται με πόλεις που έπαψαν να ζουν και λησμονήθηκαν, εκτός ίσως από το όνομά τους που έμεινε στη μνήμη, συχνά παραφθαρμένο. Αυτές που πέθαναν και ξεχάστηκαν αλλά ανασύρθηκαν από τη λήθη μέσα από την αχλύ του μύθου και της ιστορίας, από ανθρώπους που δεν ξεχνούν, από νοσταλγούς που γύρισαν πίσω, που θυμήθηκαν, που αναζήτησαν μέσα από την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για το παρελθόν ή για ποικίλους άλλους λόγους: τους χαρτογράφους, τους περιηγητές, τους ιστοριοδίφες, τους φυσιοδίφες.

Για ανθρώπους «αναγεννησιακούς». Για πόλεις που αναδύθηκαν και συνεχίζουν να αναδύονται και ξαναζωντανεύουν μέσα από τα χέρια των αρχαιολόγων, των εργατών, των τεχνητών, των φοιτητών. Μέσα από όλους εκείνους που ηθικά και υλικά βοηθούν σε αυτήν την ανάσυρση: της ίδιας της Πολιτείας, ιδρυμάτων, οργανισμών, ιδιωτών… Πόλεις που «αναγεννώνται», πόλεις που ξαναζωντανεύουν και ξανανασαίνουν μέσα από «κατοίκους» που δεν τις κατοικούν, αυτούς που ονομάζονται επισκέπτες…».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης