Tο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και η ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία

megaro-voulis

Tο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο συμμετέχει φέτος στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την προβολή του βίντεο «Η μνήμη της εικόνας. Ο χρόνος γύρω από το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής»

Μια αναδρομή στην ιστορία του κτηρίου όπου στεγάζεται το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο καθώς και του περιβάλλοντος χώρου θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς που φέτος έχουν το θέμα «ΠΟΛ(ε)ΙΣ».
megaro-voulis-2


Η ιστορία θα ξετυλιχθεί με το υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο και τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, εκεί όπου θα προβληθεί η διαδρομή στο τι προϋπήρχε του Μεγάρου, πώς και πότε αποφασίστηκε να στεγαστεί στον χώρο αυτό το πρώτο κοινοβούλιο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, την ιστορία του κτηρίου, τις μεταμορφώσεις του περιβάλλοντος χώρου μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο: «Το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής και ο χώρος της πλατείας Κολοκοτρώνη συνδέονται άρρηκτα με την ελληνική κοινοβουλευτική ιστορία για έναν περίπου αιώνα. Στο βίντεο -διάρκειας 30 λεπτών- ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει στιγμιότυπα και σταθμούς από αυτή τη μακρά διαδρομή».

Από τον σχετικό ιστότοπο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, στην ενότητα του Φωτογραφικού Αρχείου διαβάζω και παραθέτω εδώ ορισμένες πληροφορίες για τον όγκο και το περιεχόμενο του αρχείου: «Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία, εταιρεία έχει δημιουργήσει μία από τις αξιολογότερες αρχειακές φωτογραφικές μονάδες με περίπου 100.000 φωτογραφίες ποικίλων μεγεθών. Οι περισσότερες είναι πρωτότυπες και λίγες, επιζωγραφισμένες.
megaro-voulis-1


Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν 10.000 περίπου φωτογραφίες που περιέχονται σε 142 φωτογραφικά λευκώματα καθώς και τα επιστολικά δελτάρια, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται επίσης σε αρκετές χιλιάδες.

Μερικά από τα λευκώματα περιλαμβάνουν απεικονίσεις διαφόρων ελληνικών περιοχών και πόλεων όπως της Αθήνας, της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Θεσσαλίας, της Τραπεζούντας και είναι δημιουργήματα σπουδαίων φωτογράφων, των αδελφών Ρωμαΐδη, J. Berrinda, B. Borri, Δ. Μιχαηλίδη, Κ. Κακουλή και άλλων.

Το φωτογραφικό υλικό, ταξινομημένο σε παράλληλες με τα ιστορικά γεγονότα ενότητες ή σε θεματικές κατηγορίες, καλύπτει το τμήμα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας από τις αρχές του δευτέρου μισού του 19ου αιώνα ως τις πρόσφατες δεκαετίες..»

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Η μεγαλύτερη φούσκα

Από συστάσεως Ελληνικού Κράτους. Πιο μεγάλη και από τις φούσκες του Σημίτη στο Χρηματιστήριο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

karaoke-collage

Μέσα σε μιάμιση ώρα, ένα ταξίδι στην κοινή μας ιστορία, σε όλα αυτά που έχουν γράψει ανεξίτηλα στη συλλογική μας μνήμη και δημιουργούν τις κοινές μας αναφορές- από την μεταπολίτευση μέχρι την δεκαετία του 90…

9o-festival-protoporiakou-cine

2 ταινίες μυθοπλασίας, 1 βίντεο προσχέδιο και 1 ντοκιμαντέρ –από το 1959 έως το 2010- αποτελούν τις ελληνικές συμμετοχές στο αφιέρωμα «Μυήσεις» του 9ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας

parastaseis-gia-paidia

Οι δύο νέες παραστάσεις της Κάρμεν Ρουγγέρη για παιδιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο Κιβωτός

kiouri

Ποια ήταν η Μαρί Κιουρί; Πώς έφτασε να είναι η πιο φημισμένη γυναίκα των επιστημών στην εποχή της; Πώς λειτουργούσε στην καθημερινότητά της; Τι ρόλο έπαιξε ο έρωτας στη ζωή της;