Τα «νυστέρια» της εικονικής πραγματικότητας

oramavr

Μια spin off εταιρεία του Ιδρύματος Τεχνολογίας κα ι Έρευνας αλλάζει εποχή στην ιατρική εκπαίδευση.

Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι σε απλά ελληνικά , ένας computer scientist, με ειδίκευση στα πεδία των computer graphics and virtual-augmented reality. Αν διαβάσει κανείς έστω και σε περίληψη το βιογραφικό του- ανηρτημένο στην σελίδα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής- θα βρει πολλές άγνωστες λέξεις: «(…)πήρε το διδακτορικό του το 2006 από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ελβετία όπου εργάστηκε σαν ερευνητής μέχρι το 2009. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις περιοχές μεικτής πραγματικότητας, διαδραστικά γραφικά υπολογιστών, μοντέλα φωτισμού, απόδοση σε πραγματικό χρόνο, εικονική προσομοίωση συστημάτων, προγραμματισμό επιταχυντών γραφικών επεξεργαστών και ολοκληρωμένα συστήματα προσομοίωσης εικονικών χαρακτήρων».

Και όμως παρόλα αυτά θα έπαιρνα όρκο ότι ο Γιώργος Παπαγιαννάκης γνωρίζει απέξω και ανακατωτά όλα τα στάδια μιας εγχείρησης στο γόνατο ενός ασθενή… Ο ίδιος δεν μπλέκει με νυστέρια και … αίματα αλλά είναι το «μυαλό» και η «ψυχή» μιας πρωτότυπης και απολύτως καινοτομικής για τα διεθνή δεδομένα πλατφόρμας που εκπαιδεύει γιατρούς και νοσηλευτές για όλα τα στάδια μιας εγχείρησης από απόσταση με διαδραστικό τρόπο μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

oramavr


Στο σημείο αυτό δύο απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία. Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι ο συνιδρυτής - CEO/CTO – της εταιρείας ORamaVR, που αποτελεί έναν τεχνοβλαστό από το ΙΤΕ. Σε αυτό το spin off συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη άλλοι δύο καθηγητές, ο κ. Πάνος Τραχανιάς, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής στο εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ και ο κ. Ελευθέριος Τσιρίδης, καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το spin off ιδρύθηκε το 2016 και ήδη έχει «πελάτες» (Ιατρικές Σχολές, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, εταιρείες κατασκευής ιατρικού υλικού) στα 4 σημεία του ορίζοντα. Μάλιστα, διατηρεί και γραφεία στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ.

Όλη η δουλειά όμως γίνεται στην Ελλάδα, σπασμένη σε δύο μέρη. Στο Ηράκλειο της Κρήτης – στη φιλόξενη στέγη του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου που βρίσκεται δίπλα στο ΙΤΕ- και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, υπάρχει η ομάδα των γιατρών με την συσσορευμένη ιατρική τεχνογνωσία και εμπειρία. 

Στη συνέχεια, η σκυτάλη περνάει στη ομάδα του Ηρακλείου , στην ομάδα των προγραμματιστών που με το μαγικό ραβδάκι της μετασχηματίζει τα πάντα σε εικονική πραγματικότητα.

Με την πλατφόρμα της OramaVR αλλάζει κεφάλαιο και εποχή η ιατρική εκπαίδευση. Η πλατφόρμα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες με ανταγωνιστικό κόστος για Σχολές και Νοσηλευτικά Ιδρύματα και επιτρέπει σε εκπαιδευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές να περνάνε πολλές χιλιάδες ώρες σε προσομοιωτές προς αποφυγή λαθών στις πρώτες τους «πραγματικές» εγχειρήσεις…

oramavr-1


«Η ιατρική έχει ένα πολύ παράξενο μοντέλο το οποίο δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 500 χρόνια. Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα αλλάξουμε αυτό το μοντέλο» δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι μόνο μέσα από αποτυχίες και εξάσκηση προκύπτει μια σημαντική εμπειρία για τους εν δυνάμει χειρούργους. «Οι χρήστες πρέπει να τις δοκιμάσουν χίλιες φορές στον προσομοιωτή μας πριν πάνε στην εγχείρηση, σκοπός είναι να αποτυγχάνουν στην εικονική πραγματικότητα, ώστε να επιτυγχάνουν στην πραγματική ζωή».

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιώργος Παπαγιαννάκης ως εκπρόσωπος της OramaVR παρέλαβε το 2ο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

ioannis

Δυστυχώς δεν είναι πλέον πρωτοφανής διαδικασία αν και καινοτομική, τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν ήδη σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο και με ελληνική συμμετοχή (και τεράστια χρηματοδότηση). Το μειονέκτημα αυτής στην Ελλάδα είναι πως απευθύνεται στο δημόσιο τομέα, κυρίως.

Γ.

Πραγματικά υπέροχη ιδέα, αποδεικνύει ότι υπάρχουν άνθρωποι με καρδιά, μυαλό και φαντασία και είναι τόσο κρίμα όταν βρίσκουν εκατοντάδες εμπόδια από την γραφειοκρατία και τη στενότητα πνεύματος των κρατικών υπαλλήλων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

meloma

Το θυμαρίσιο μέλι μιας επιχείρησης από τα Χανιά συλλέγεται από την περιοχή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς και εκτός από θυμάρι περιέχει μαλοτήρα καθώς και αλλά σπάνια και εκλεκτά βότανα της κρητικής χλωρίδας

vomvila

Στην οδό Θεοδωρήτου Βρεσθένης 7 στο Νέο Κόσμο, βρίσκεται η παραδοσιακή οικογενειακή παραγωγική μονάδα της εταιρείας Βομβύλα -με τα χειροποίητα λουκούμια και το υποβρύχιο βανίλια- έχοντας μια ιστορία 70 χρόνων

vrekos

Τρία αδέρφια από το Καρπενήσι, ο Γιάννης, ο Δημήτρης και ο Βασίλης Βρέκος, έχουν δημιουργήσει μια σύγχρονη παραγωγική μονάδα κρέατος και μέσα από την προϊοντική τους γκάμα έχουν κατοχυρώσει την πατέντα ενός είδους λουκάνικου, γεμιστού με τραχανά και φέτα

o-kosmos-tis-evripidou

Για 34 χρόνια, από το 1977 έως το 2011η φιλόλογος-λαογράφος κα Ζωή Ε. Ρωπαϊτου εργάσθηκε στο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών ως ερευνήτρια, ενώ έχει προλάβει να «γράψει» 4 βιβλία για πρόσωπα, επαγγέλματα, γειτονιές της πρωτεύουσας.Στις αρχές Οκτωβρίου θα βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία το νέο της βιβλίο για την Ευριπίδου

karteraki

Η απαίτηση ενός θαμώνα παραδοσιακού καφενείου στην Κρήτη για το βοτανικό μείγμα του ζεστού ροφήματος του έγινε στις μέρες μας premium προϊόν