Τα «νυστέρια» της εικονικής πραγματικότητας

Τα «νυστέρια» της εικονικής πραγματικότητας

Μια spin off εταιρεία του Ιδρύματος Τεχνολογίας κα ι Έρευνας αλλάζει εποχή στην ιατρική εκπαίδευση.

oramavr
Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι σε απλά ελληνικά , ένας computer scientist, με ειδίκευση στα πεδία των computer graphics and virtual-augmented reality. Αν διαβάσει κανείς έστω και σε περίληψη το βιογραφικό του- ανηρτημένο στην σελίδα του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης όπου ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής- θα βρει πολλές άγνωστες λέξεις: «(…)πήρε το διδακτορικό του το 2006 από το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Ελβετία όπου εργάστηκε σαν ερευνητής μέχρι το 2009. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις περιοχές μεικτής πραγματικότητας, διαδραστικά γραφικά υπολογιστών, μοντέλα φωτισμού, απόδοση σε πραγματικό χρόνο, εικονική προσομοίωση συστημάτων, προγραμματισμό επιταχυντών γραφικών επεξεργαστών και ολοκληρωμένα συστήματα προσομοίωσης εικονικών χαρακτήρων».

Και όμως παρόλα αυτά θα έπαιρνα όρκο ότι ο Γιώργος Παπαγιαννάκης γνωρίζει απέξω και ανακατωτά όλα τα στάδια μιας εγχείρησης στο γόνατο ενός ασθενή… Ο ίδιος δεν μπλέκει με νυστέρια και … αίματα αλλά είναι το «μυαλό» και η «ψυχή» μιας πρωτότυπης και απολύτως καινοτομικής για τα διεθνή δεδομένα πλατφόρμας που εκπαιδεύει γιατρούς και νοσηλευτές για όλα τα στάδια μιας εγχείρησης από απόσταση με διαδραστικό τρόπο μέσω της εικονικής πραγματικότητας.

oramavr


Στο σημείο αυτό δύο απαραίτητα και αναγκαία στοιχεία. Ο Γιώργος Παπαγιαννάκης είναι ο συνιδρυτής - CEO/CTO – της εταιρείας ORamaVR, που αποτελεί έναν τεχνοβλαστό από το ΙΤΕ. Σε αυτό το spin off συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη άλλοι δύο καθηγητές, ο κ. Πάνος Τραχανιάς, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και επικεφαλής στο εργαστήριο Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του ΙΤΕ και ο κ. Ελευθέριος Τσιρίδης, καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
Το spin off ιδρύθηκε το 2016 και ήδη έχει «πελάτες» (Ιατρικές Σχολές, Νοσηλευτικά Ιδρύματα, εταιρείες κατασκευής ιατρικού υλικού) στα 4 σημεία του ορίζοντα. Μάλιστα, διατηρεί και γραφεία στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, ΗΠΑ.

Όλη η δουλειά όμως γίνεται στην Ελλάδα, σπασμένη σε δύο μέρη. Στο Ηράκλειο της Κρήτης – στη φιλόξενη στέγη του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου που βρίσκεται δίπλα στο ΙΤΕ- και στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, υπάρχει η ομάδα των γιατρών με την συσσορευμένη ιατρική τεχνογνωσία και εμπειρία. 

Στη συνέχεια, η σκυτάλη περνάει στη ομάδα του Ηρακλείου , στην ομάδα των προγραμματιστών που με το μαγικό ραβδάκι της μετασχηματίζει τα πάντα σε εικονική πραγματικότητα.

Με την πλατφόρμα της OramaVR αλλάζει κεφάλαιο και εποχή η ιατρική εκπαίδευση. Η πλατφόρμα παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες με ανταγωνιστικό κόστος για Σχολές και Νοσηλευτικά Ιδρύματα και επιτρέπει σε εκπαιδευόμενους γιατρούς και νοσηλευτές να περνάνε πολλές χιλιάδες ώρες σε προσομοιωτές προς αποφυγή λαθών στις πρώτες τους «πραγματικές» εγχειρήσεις…

oramavr-1


«Η ιατρική έχει ένα πολύ παράξενο μοντέλο το οποίο δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 500 χρόνια. Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι που θα αλλάξουμε αυτό το μοντέλο» δηλώνει ο κ. Παπαγιαννάκης, συμπληρώνοντας ότι μόνο μέσα από αποτυχίες και εξάσκηση προκύπτει μια σημαντική εμπειρία για τους εν δυνάμει χειρούργους. «Οι χρήστες πρέπει να τις δοκιμάσουν χίλιες φορές στον προσομοιωτή μας πριν πάνε στην εγχείρηση, σκοπός είναι να αποτυγχάνουν στην εικονική πραγματικότητα, ώστε να επιτυγχάνουν στην πραγματική ζωή».

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο Γιώργος Παπαγιαννάκης ως εκπρόσωπος της OramaVR παρέλαβε το 2ο βραβείο στον 8ο διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας μαζί με το χρηματικό έπαθλο των 10 χιλιάδων ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης